zaterdag 24 augustus 2024

Twee

Twee quotes vandaag:


Echte vrienden zijn als sterren bij daglicht.

Ook als je ze even niet ziet, weet je dat ze er toch zijn.


Wel prachtig toch?

En deze van the Boss:

Succes maakt het leven makkelijker.

Maar het maakt leven niet makkelijker.

- Bruce Springsteen 

dinsdag 20 augustus 2024

Vloerverwarming

In mi casa woon ik nu bijna 10 jaar. Al die tijd, feitelijk nog een paar jaar langer, zorgt de vloerverwarming voor een warme vloer in de keuken en bijkeuken. Omdat daar ook radiatoren zijn en het er ook in de winter niet koud is heb ik me nauwelijks bekommerd om de vloerverwarming.

Toen het kortgeleden tijdens een zomerse dag leek dat de vloer warmer dan nodig was ben ik de pomp en toebehoren eens nader gaan bekijken. Er zijn 2 lussen waarbij de toevoer apart geregeld kan worden. De grote knop stond en staat op de laagste stand en de pompkracht heeft 3 standen en staat in stand II.

Ehm, die pomp draaide dus 24 uur per dag, 7 dagen per week en 366 dagen per jaar. In stand II is dat met een vermogen van 60W...

Even snel rekenen leert dat 0,060 x 24 x 366 = 527 kWh energie verbruikt wordt. (In een non-schrikkeljaar is dat bijna 526 kWh.) Op een totaal jaarverbruik van ca. 1400 kWh is dat dik 37%, wauw!

Afijn, volgens de buurman kon ie wel 2 uur uit, 2 uur aan. Ik dus even een tijdschakelaar ertussen gezet. Dat scheelt al de helft. 

Nader onderzoek leert dat een officiële pompschakelaar nog veel beter is want zolang er geen warmtevraag is is het voldoende dat de pomp elk etmaal even een minuutje draait. Zoals te zien in de advertentie van de link kost zoiets 4 tientjes en als ik even met de Franse slag wat reken denk ik dat de terugverdientijd ongeveer een jaar is.

Nou, zo zie je maar hoe er toch nog wat te besparen viel en blij dat ik dit nu weet. Misschien dat de pomp daarnaast nog op stand 1 kan waardoor het vermogen daalt van 60W naar 40W.


Jaarverbruik

Sinds dit huishouden eenpersoons is heb ik aan water, aardgas en elektra het volgende verbruikt:

jun 2018 - jun 2019    39 m³       1103 m³    1503 kWh 

jun 2019 - jun 2020    33       1091 m³    1849 kWh

jun 2020 - jun 2021    21        1325 m³    1664 kWh

jun 2021 - jun 2022    27        1030 m³    1515 kWh

nov 2022 - nov 2023   29         928 m³    1381 kWh

nov 2023 - nov 2024* 26        1011 m³    1451 kWh

* prognose


Met nog een paar maanden te gaan verwacht ik wel onder de 1000 m³ aardgas te blijven. Qua elektra zou het over een heel jaar mét pompschakelaar ergens tussen de 1200 en 1300 kWh uitkomen denk ik. Het laagterecord staat nu op 1381 kWh en misschien dat dat nog net lukt.

Ik zet gauw de PC uit, fijne avond! ;-)


vrijdag 16 augustus 2024

waarheid

"De meest pijnlijke waarheid is beter dan
de meest geruststellende leugen."
 

donderdag 15 augustus 2024

Zomergriep

Toen ik afgelopen donderdag mijn tent en partytent afbrak en ging rijden richting camping nr. 2 voelde ik me nog topfit, voor zover ik me herinner. Op 45 min. van aankomst lunchte ik nog wat en ook toen voelde ik me prima.

Na aankomst in België zette ik direct mijn tentenkampje weer op en voelde ik me niet heel lekker: misschien toch te weinig water gedronken?

--- Vanaf hier wordt het grafisch dus sla gerust de komende 2 blauwe alinea's over. ---

Afijn, in de middag ff gaan liggen en de situatie verslechterde. Maar eens naar het toiletgebouw aan de andere kant van de camping. Aldaar kwam het aan de achterkant in steeds vloeibaardere toestand eruit, maar niet alarmerend. Even later bij de tent maakte ik voor het eerst mee wat "projectiel kotsen" is. Bijna alleen water (dus punten voor mezelf dat ik toch niet te weinig gedronken had.)

Weer even gaan liggen, daarna diarree-sessie nummer 2/"kontplassen". Ergens nog boodschappen gedaan iets wat ik NIEMAND zou aanraden als je je zo beroerd voelt. Bij terugkomst nog een tweede sessie projectiel kotsen en onderhand was het 24 uur voordat ik op het festivalterrein wilde zijn voor het concert van AC/DC.

Heel veel niks doen, kleine slokjes drinken. 's Avonds een dutje van een paar uur en daarna een halve banaan gegeten. De volgende ochtend idem en als lunch 2 boterhammen gegeten. Het maximaal respecteren van mijn grenzen om geen enkele terugval te hoeven permitteren. Tegen een uur of 18:00 heel kalmpjes richting terrein gefietst (8 km) en ik was fit genoeg om van het concert te genieten: het was geweldig!

Achteraf zijn er meer mensen ziek met dezelfde verschijnselen en het lijkt toch een virus te zijn. Ik ben zelden ziek en aangezien ik al 7 maanden geen kater meer heb gehad is het lichamelijk ziek voelen iets dat ik niet vaak meemaak. Hopelijk duurt de volgende keer ook weer een flinke poos. :-)


Quotes


Beste reactie op: "Je zult nooit iets bereiken omdat je een uitsteller bent." 

"Wacht maar af."


Als je stopt met achter de verkeerde dingen aan te lopen, dan geef je de goeie dingen de kans om naar je toe te komen.

vrijdag 2 augustus 2024

Augustus

Het is al weer augustus, voorlopig van van alles even pauze, ook geen Formule-1, en het weer is lekker. 
Van zondag tot zondag ga ik er een weekje tussenuit: kamperen in de benelux met als vermoedelijk hoogtepunt: AC/DC live!

Verder vandaag alleen de quote van de dag:


"Wie liegt, heeft een goed geheugen nodig."


Fijne vrij(e)dag!