zondag 17 januari 2016

Strijd om de leraar - deel 1

Zojuist lees ik op teletekst pagina 107 verrassend nieuws: Rotterdam gaat leraren een bonus geven die een vaste aanstelling op een school in Rotterdam accepteren. Het betreft docenten in tekortvakken, te weten: wiskunde, natuurkunde, scheikunde en Duits. De inzet is om de beste leraren van het land naar Rotterdam te krijgen om zo de achterstanden in het onderwijs aan te pakken.

Via andere bronnen zoals nos.nl en RTV Rijnmond valt te vernemen hoe de gemeente Rotterdam de komende 3 jaar in totaal 7,7 miljoen euro wil gaan inzetten.

1) een welkomstbonus van €5000,-
2) mogelijkheden voor extra scholing (max. €2000,-)
3) een Rotterdampas (gratis OV en toegang tot musea)


Aangezien ik zelf scheikundedocent ben, een van de genoemde tekortvakken, ben ik benieuwd in hoeverre dit gevolgen gaat hebben voor docentensalarissen in de rest van Nederland. Ik werk in de Achterhoek en daar is momenteel (nog) geen sprake van een lerarentekort, ook niet voor de 4 tekortvakken. Ook zal de Achterhoek, en andere gebieden buiten de Randstad, waarschijnlijk sterker te maken krijgen met krimp en ontgroening.








Of en in hoeverre de instroom van vluchtelingen, vergrijzing van onderwijspersoneel en het aanleggen van een verbeterde verkeersader (N18) door de Achterhoek de krimp op kan vangen kan ik niet voorspellen. (Over de (nieuwe) N18 is al veel gezegd en daarom hier even 2 filmpjes voor de geïnteresseerde.)



Door de komst van vluchtelingen is het inwoneraantal van de Achterhoek trouwens wel gegroeid! "De asielzoekers kunnen bijdragen aan een opleving van de Achterhoekse economie, zorgen voor extra kinderen op de basisscholen en de leefbaarheid in de dorpen een impuls geven," schrijft dagblad Trouw. De Regio Achterhoek waakt voor al te hooggespannen verwachtingen. "Het is zeer de vraag hoelang deze mensen hier blijven. Het staat iemand met een verblijfsvergunning uiteindelijk vrij zich elders in het land te vestigen", zegt een woordvoerder.

Terwijl ik zo het internet een beetje af struin kom ik steeds meer interessante informatie tegen. De regio Achterhoek timmert aardig aan de weg (haha), is assertief en denkt vooruit. Zie onder andere de website getiteld achterhoek2020. Hoe dan ook: diverse interessante ontwikkelingen!

Even terug naar de actie van de gemeente Rotterdam, ook de staatssecretaris en de Algemene Onderwijs Bond staan wel positief tegenover een beetje marktwerking. Ben Hoogeboom van de AOB zegt "In principe staan we positief tegen elke maatregel die het aantrekkelijker maakt om het onderwijs in te gaan of te blijven. De realiteit leert wel dat een deel van de leraren binnen vijf jaar afhaakt. Er moet dus vooral ook veel geïnvesteerd worden in de inhoud van het vak om te voorkomen dat leraren ermee stoppen".

Staatssecretaris Dekker vind dat het belangrijk is om een goed opgeleide leraar voor de klas te hebben. "Die docenten kunnen kiezen tussen verschillende scholen en steden. Als je als stad net even wat extra's biedt kan dat allicht helpen."





Geen opmerkingen:

Een reactie posten