zaterdag 11 januari 2020

Nu nog (bijna) gratis: ENERGIELABEL

Doordat familieleden misschien gaan verhuizen en hun huis gaan verkopen kwam het gesprek op het verplichte Energielabel. In 2015 kregen we allemaal een, redelijk nietszeggend, voorlopig energielabel en bij verkoop is het verplicht een definitief label te hebben, op straffe van een dure boete blabla etc.

Het aanvragen doe je via deze site van de overheid en ik heb het zelf ook voor elkaar gekregen! Het niet erg ingewikkeld en je wordt geholpen met informatieve filmpjes etc. maar aangezien je ingelogd bent met je Digi-D verloopt de sessie vrij snel en is het handig van tevoren even wat voor te bereiden:

  • zorg dat je overzicht hebt over wat er aan energiebesparende maatregelen aan je huis gedaan is, door jezelf, vorige bewoners etc. Het is NIET zo dat in het voorlopige energielabel al van alles meegenomen is en dat je alleen zaken die na 2015 hoeft te vermelden.
  • Van je CV-ketel moet je alleen aantonen dat ie nieuwer is dan uit 1998, als die dat is.
  • papierwinkel die diverse vormen van isolatie bewijst
  • of foto's van de weerspiegeling van een vlammetje in de ramen zodat je kunt zien of het enkel- of dubbelglas is, of dat het HR++ glas is.


Vlammetjes die weerkaatsen


Een glazen ruit heeft een voorkant en een achterkant en grenst dus 2x aan lucht. Een vlammetje weerkaatst dus 2x.

Dubbel glas heeft 2 ruiten, dus een vlammetje weerkaatst 4x.
Bij HR++ zie je ook 4 vlammetjes maar heeft vlammetje 2 of 3 een andere kleur vanwege de metaalcoating op het glas.

Op elke verdieping zie ik 4 vlammetjes, op de 1e en 2e verdieping is er een vlammetje met afwijkende kleur. Alleen op de begane grond niet. Ik heb me een beetje van de domme gehouden en bij alle verdiepingen HR++ vermeld. Dit werd overgenomen...


Spouwmuur en uitslag


Het certificaat van de spouwmuurisolatie heb ik ingescand en voor zover ik zag was de C-waarde lager dan de grenswaarde die genoemd werd. Ook hier werd geen opmerking gemaakt.

Bij de laatste stap kies je je functionaris. Er waren zelfs gratis opties maar dan zou ik ergens aan vast zitten (abonnement) en daar had ik geen zin in. Gekozen voor een lokale functionaris.De kosten, waarvan ik nog geen factuur gehad heb trouwens, €14.

Wat kwam er uiteindelijk uit? Energielabel C! En die is 10 jaar geldig.

LET OP: Per 1 juli van dit jaar wordt het aanvragen van een energielabel bewerkelijker en vooral duurder. Er moet dan iemand langskomen etc.
Acht je de kans groot dat je binnen nu en 10 jaar je huis gaat verkopen: vraag dan voor 1 juli een energielabel aan!

3 opmerkingen:

  1. Het staat inderdaad hier ook nog op de to-do lijst! Ik heb even snel gekeken, maar met wat foto's of de documentatie bij de hand, heb je het in een paar minuten aangevraagd.

    BeantwoordenVerwijderen