http://www.rtlz.nl/algemeen/politiek/dnb-topman-klaas-knot-aftrek-hypotheekrente-versneld-afbouwen
President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank heeft voor het nieuwe kabinet een wensenlijstje in zijn hoofd. Knot pleit op RTL Z voor meer hervormingen op de huizenmarkt, de arbeidsmarkt en van het pensioenstelsel.
Huizenmarkt
De woningmarkt structureel aanpakken. En wel door de hypotheekrenteaftrek versneld af te bouwen. Het is één van de punten op het wensenlijstje van Klaas Knot, president van DNB. Knot komt met zijn lijstje nadat Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank, gisteren de Europese landen weer eens opriep om meer te doen aan hervormingen. Want ondanks dat we het in Nederland relatief goed doen, heeft Knot 3 urgente aanbevelingen voor ons land.Voor de woningmarkt is nú een ideaal moment om de afbouw van de hypotheekrenteaftrek een tikkeltje te versnellen, aldus Knot. Het belastingtarief waartegen hypotheekrente nu kan worden afgetrokken daalt met een half procentpunt per jaar. Knot pleit voor een daling met 1 procentpunt per jaar. Uiteindelijk kan de rente dan nog tegen maximaal 38% worden afgetrokken.
De hypotheekschulden in Nederland zijn hoog en groeien momenteel alweer. Ze vormen een belangrijke oorzaak voor de beweeglijkheid van de Nederlandse economie, aldus de president van DNB. "De hoge hypotheekschuld is een extra bron voor de beweeglijkheid van de Nederlandse economie, met hoge toppen en diepe dalen. Daar zullen we wat aan moeten doen door een woningmarkt te krijgen die minder op schuld is gebaseerd."
Het maximaal te lenen bedrag dat mensen mogen lenen moet in 2028 terug zijn gebracht naar maximaal 90% van de waarde van de woning. (Hier ben ik het NIET mee eens! 100% LTV lijkt me voldoende.) Er moeten dan wel meer huurhuizen beschikbaar komen voor het middensegment, met huren tussen de €600 en €900. Ik vraag me af: in hoeverre dergelijke huurhuizen momenteel worden gerealiseerd? Hoog tijd om er eens mee te beginnen! Daarna valt te bezien of een hypotheek met een LTV van maximaal 90% haalbaar is.
Arbeidsmarkt
Knot wil verder graag dat de belastingdruk op werk flink wordt verlaagd. In ruil daarvoor zou de consumptie hoger belast kunnen worden door een hogere BTW. "De lastendruk op arbeid is in Nederland relatief hoog en het is beter om een belastingstelsel in te richten waar je belastingdruk wat meer op goederen legt - bijvoorbeeld via de BTW - en dat je ook zorgt dat de verschillende vormen van vermogen, onder meer de eigen woning, wat gelijker worden belast.""Dat zijn hele concrete punten waar het belastingstelsel meer zou kunnen bijdragen aan de efficiëntie van onze economie en dus veel meer groei zou kunnen genereren." Ik heb geen idee of deze doelstellingen ook maar enig hout snijden.
Pensioenen
Ons pensioenstelsel is op dit moment 'duidelijk over z’n levensduur heen', aldus Knot. "Het stelsel staat structureel onder druk, omdat het niet aansluit bij de huidige arbeidsmarkt, en er zijn op dit moment tekorten. We moeten toe naar een nieuw stelsel met minder impliciete transfers die onzichtbaar zijn, en een stelsel waarin mensen iets meer zicht hebben op welk deel van de pensioenbesparingen nu eigenlijk van hen zelf zijn."Knots pleidooi draait om een stelsel met meer individuele pensioenrekeningen. "Daarin worden een aantal risico's nog steeds collectief gelopen, zoals beleggingsrisico's, inflatierisico's en het langlevenrisico. Maar dan met meer maatwerk met een andere aanpak voor jongeren en ouderen."
Dit is toch wel fantastisch. De spellingscontrole kende het woord "langlevenrisico" niet en wellicht wordt dit het woord van 2016! Ik vermoed dat hiermee bedoeld wordt dat er een "risico" is dat we heel oud worden. Dat dit voor een pensioenverstrekker extra kosten met zich meebrengt is me duidelijk, maar het ouder worden van mensen op deze manier omschrijven? Ik vind het wonderlijk!
Knot vindt dat we nu knopen moeten doorhakken en dan een nieuw stelsel heel geleidelijk moeten invoeren. Hij trekt voor de invoering ervan zelfs een periode van 20 jaar uit. "In een ideale wereld hadden we deze ingrepen al 10 jaar geleden gedaan en dat is één van de oorzaken dat we nu in de problemen zitten. We kunnen nu niet meer wachten, we hebben geen andere keus."
Het komt niet meer automatisch goed met de pensioenen, denkt Knot: "Ik hoor al sinds eind jaren '90 het verhaal dat de rente alleen maar omhoog kan, en sinds eind jaren '90 is de rente alleen maar omlaag gegaan. Verhalen dat het wel automatisch goed zal komen heb ik iets te lang gehoord om daar nog geloof aan te hechten."
In een ideale wereld waren we ook eerder begonnen met maatregelen ter bescherming van het milieu met als belangrijkste punt op de agenda: OVERBEVOLKING. Iets dat nog steeds niet als grootste bedreiging voor het voortbestaan van leven op aarde wordt gezien...
langlevenrisico is een woord dat verzekeringsrekenaars al lang kennen. Maar die rekenen dan ook al lang uit voor een pensioenbedrijf, hoeveel er in de pot moet zitten om alle deelnemers hun pensioen uit te betalen (en dan is lang leven een vervelend iets, een risico)
BeantwoordenVerwijderenVoor normale mensen is langleven geen risico, tenzij je geld noch kinderen hebt, want zonder dat is langleven geen pretje, en misschien best wel een risico.
OF we daar naartoe gaan? Het zou kunnen. langer leven doen we, en alle stelsels worden langzamerhand, maar wel stelselmatig, afgebouwd. Dus op sommige dagen zie ik best verdrietige scenario's voor de toekomst voor mijn geestesoog.
Al weet ik het niet zeker. Misschien valt de bom wel, en dan hebben we geen probleem meer, of er nu nog een pensioen is of niet, en of er nog een hypotheekaftrek is of niet.
Oei, probeer vooral de zonnige kant van het leven te zien en te blijven relativeren.
VerwijderenVraag daarom altijd deskundig advies b.v. bij de mogelijkheden van een hypotheek. Dit geldt ook voor pensioen regelingen.
BeantwoordenVerwijderenEn/of creëer je eigen (financiële) vrijheid door (versneld) af te lossen.
Verwijderen