zaterdag 19 oktober 2019

NHG wordt weer goedkoper

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie heeft doorgaans een lagere rente als voordeel. Wel betaal je een eenmalige premie bij het afsluiten. Deze premie daalt volgend jaar.


In 2020 betaal je minder voor een NHG-hypotheek


De premie voor Nationale Hypotheek Garantie bedraagt volgend jaar 0,70 %, zo werd op 9 oktober bekend. De eenmalige bijdrage die je betaalt voor een NHG-hypotheek lag jarenlang op 1,0% en is ook wat ik zelf moest afdragen in 2014.  Dit jaar werd het al verlaagd naar 0,90% en nu dus naar 0,70%. Het verschil bedraagt bij een woningprijs van €275.000 een bedrag(je) van €550.
Voor het afsluiten van een NHG-hypotheek mag de koopsom van de woning niet boven een bepaalde grens uitkomen. Eerder al werd duidelijk dat deze grens in 2020 verschuift naar €310.000. Nu  is dat nog €290.400. Ondanks de verruiming loopt de grens nu al achter op de actuele gemiddelde woningprijs.


Waarom NHG?


De eenmalige kosten geven je recht op garantie als je door onvoorziene omstandigheden de maandlasten niet meer kunt dragen. Dit kan het geval zijn bij een echtscheiding of werkloosheid. De organisatie achter NHG kijkt in die situatie of je met financiƫle steun wel in het huis kunt blijven. Is dit niet mogelijk? Dan kan een gedwongen verkoop het enige alternatief zijn, met een mogelijke restschuld tot gevolg. Ook in deze situatie functioneert NHG als vangnet.


Hogere NHG-grens bij energiebesparingen


Het aanbrengen van een nieuwe HR ketel of het isoleren van de vloer kan je meefinancieren in een hypotheek met NHG. Deze en andere energiebesparende maatregelen zijn goed voor een hypotheek tot maximaal 106% van de woningwaarde. Met NHG is de grens in dat geval €328.600. De extra financiĆ«le ruimte wordt gestort op een bouwdepot. Vervolgens kan je er aanspraak op maken zodra je bewijst dat het wordt uitgegeven aan woningverduurzaming.


Weinig hypotheeknemers in de problemen


Vanuit consumentenorganisaties klinkt al langer de roep om lagere kosten voor een NHG-hypotheek. Een relatief klein aantal mensen komt in de problemen nu de woningmarkt op volle toeren draait. Zelfs als een eigenaar niets anders kan dan zijn woning verkopen, levert dit vaak geen financieringsproblemen op. Door de sterk gestegen prijzen is de verkoopsom eerder voldoende voor het aflossen van de resterende hypotheekschuld.
Het is de vraag of een verlaging naar 0,70 % recht doet aan de huidige situatie op de woningmarkt. NHG stelt in goede tijden niet te veel van de premie af te doen, zodat in mindere jaren geen abrupte verhoging nodig is. In hoeverre dit beleid daadwerkelijk doorgevoerd wordt valt pas te checken als er daadwerkelijk weer een crisis op de woningmarkt uitbreekt.


Overdrachtsbelasting schrappen?


Minister Ollongren noemt in haar kamerbrief starters als specifieke groep die profiteert van de lagere NHG-premie. Het is inderdaad een voordeel maar draagt minder bij dan andere mogelijke maatregelen. Zo wordt overwogen om de overdrachtsbelasting te schrappen voor starters. Bij een woningprijs van €275.000 maakt dit een verschil van €5.500. Kijk, dat schiet tenminste een beetje op want dan bespaar je 10x zoveel. Ben benieuwd of dit doorgaat.

bron: https://www.wegwijs.nl/artikel/2019/10/volgend-jaar-betaal-je-minder-voor-een-nhg-hypotheek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten