maandag 17 augustus 2020

Fermenterend fruit

Ik vergeet zelden een rode draad en houd niet van losse eindjes.

Door het lezen van een blog (ben vergeten welke) werd ik geattendeerd op het boek "Ga Hosselen".
Als je het boek wilt aanschaffen, doe het dan via je lokale boekhandel, tenzij je het tweedehands kunt krijgen zoals ik :-)


Ga hosselen


"Ga hosselen" is een boek van Jeanine Schreurs uitgegeven bij Haystack, Uitgeverij. Vergeet die ren-je-rot baan, kies liever voor een ondernemende levensstijl en ga hosselen.

Hosselen heeft de toekomst. Een hosselaar is niet afhankelijk van één inkomstenbron. Hij scharrelt zijn kostje bij elkaar met verschillende activiteiten die samen genoeg opleveren, genoeg voor een leuk leven.

Een hosselaar is streetwise: een ondernemend multi-talent dat kansen grijpt en risico's spreidt. Geld verdienen wordt weer een levenskunst die je al doende ontwikkelt.

Wat is jouw sociale en emotionele kapitaal? Welke kansen bieden grote maatschappelijke trends? En hoe maak je van zo'n kans een geldkraantje? Je leest het allemaal in dit boek boordevol goede idee‘n en slimme voorbeelden!

Dr. Jeanine Schreurs is een internationaal expert op het gebied van duurzame leefstijlen. Sinds ze vijftien jaar geleden haar goedbetaalde managementbaan vaarwel zei, is ze een tevreden hosselaar. Ze is schrijver, trainer, hospita en moestuinier. Ze is directeur van de sociale onderneming Stichting LIFT, bedenker van de Budgetkring en het Lift je Leven-programma: een succesvolle aanpak om bewust en zorgvuldig om te gaan met je geld en je leven.


Wat wil ik?


Ik heb het boek nog niet uit en ik weet het nog niet precies. Wat ik wel weet is dat een fantastische baan heb bij een hele leuke school die helaas wel ver van mijn woonplaats ligt en verhuizen vind ik, momenteel, niet de meest interessante optie.

Volgens mijn gedachtengang is het dan logischer om die fantastische baan nog leuker te maken door er minder te gaan werken. Door van 4 dagen te minderen naar 3 of zelfs 2 hoef ik nog maar één maal heen en terug te rijden. Een ander potentieel voordeel is dat ik me daar kan concentreren op mijn kerntaak: les geven en dat allerlei randzaken die vooral veel energie kosten en weinig energie opleveren niet meer tot mijn taak horen. Als ik een taakomvang zou hebben van 0,48 fte zou ik 12 lessen kunnen geven met minder taken. Geen mentoraat en commissies waarbij vergaderd moet worden etc. Gewoon scheikunde les geven, een paar PWS begeleiden en alleen de essentiële zaken: 10-minuten gesprekken, leerlingbesprekingen, sectievergaderingen alhoewel die laatste 2 niet altijd even zinvol zijn opgezet.

Het is, denk ik, verstandig dergelijke plannen even voor me te houden tot ik m'n vaste aanstelling heb, alhoewel mijn marktpositie sterk te noemen is. (want scheikunde = tekortvak)

Minder werken bij mijn huidige werkgever dus, wat te doen in de vrijgekomen tijd?

  • Mede door collega bloggers van in de fruitboomgaard lijkt het me goed/leuk om zelf wat te gaan verbouwen en wellicht er wat (bescheiden) inkomsten door genereren.
  • Bijles en examentraining geven is ook een aantrekkelijke optie.
  • Een deeltijdbaan aannemen bij een school in de buurt. Ik heb wat lijntjes uitstaan en ik houd meesterbaan.nl ook in de gaten.
Ik ga weer verder met het boek!



4 opmerkingen:

  1. Hi Mark, hosselen kan leuk zijn maar je moet er wel een beetje aanleg voor hebben denk ik. Ik denk niet dat ik het zou kunnen/willen. Ben niet heel outgoing en dat is wel nodig om klanten en opdrachtgevers te benaderen. Jouw plannen klinken ook interessant! Ik duim voor je vaste aanstelling! Groet Niek

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Niek, dat heb je goed. Ik weet het allemaal ook nog niet precies. Maar gebruik maken van mijn sterke positie als eerstegraads docent in een tekortvak lijkt me prima te doen. Dank je, ik maak me er niet zo druk om: we zien het wel.
    Ben jij alweer begonnen, weet niet welke regio je zit...midden? Dan heb je nog 1,5 week. Anders net als ik nog een paar dagen (regio zuid).
    geniet van het laatste restje vakantie!
    gr.
    Mark

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik begin op 31 augustus, wij zijn dit jaar nog een keer als laatste aan de beurt geweest. Volgend jaar mogen we weer als eerste starten geloof ik. Dit heeft overigens niet mijn voorkeur, weertechnisch gezien is het meestal beter eind juli en augustus. Ben heel benieuwd hoe we het moeten gaan doen de komende maanden, mbo-ers krijgen ander onderwijs dan vmbo-ers maar we zitten wél in hetzelfde gebouw met z'n allen!!! Groet Niek

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgend jaar als eerste kan niet. Het ritme is: vroeg-midden-laat-laat-midden-vroeg. Dus als dit de 2e keer laat was zijn jullie volgend jaar midden. Anders zou een schooljaar ineens 2 weken korter zijn: niet handig.
      Snap ik, ik heb niet een echte voorkeur. Alhoewel: weer terug naar 7 weken heeft zeker mijn voorkeur!
      Voor 't eerst vmbo en mbo in hetzelfde gebouw?
      Hoe is het qua ventilatie gesteld bij jullie?

      gr.
      Mark

      Verwijderen