woensdag 2 september 2020

Ik ben een HSP (olé olé!)

Hallo trouwe lezers!

Terwijl ik op mijn terras de digitale leeromgevingen van mijn leerlingen aan het inrichten ben kreeg ik ineens zin om weer eens te bloggen.

Als het zonnetje schijnt heeft dit vaak een positief effect op mijn humeur waardoor ik weer productiever wordt. De vaatwasser en wasmachine zijn hoorbaar voor mij aan 't werk. Hiervan word ik ook weer vrolijk en zo ontstaat een positieve spiraal. Evenzo zou ik straks in de donkere maanden met grijs weer in een negatieve spiraal kunnen komen....aandachtspuntje dat zo wellicht nog wordt aangestipt. De wasmachine voorzie ik voor en tijdens het opstarten van gratis regenwater zodat ik 10L water per wasbeurt bespaar. Ook is er geen wasverzachter of azijn meer nodig. Alleen tijdens de zwarte wasjes voeg ik nog een klein beetje azijn toe: het schijnt ook voor donkere kleuren goed te zijn.


HSP


Eerst maar even de afk. (haha) uit de titel. Ik weet niet eens meer waar ik het artikeltje tegenkwam maar ik was er niet naar op zoek en dus louter toeval. Hoog Sensitieve Personen kunnen de nodige uitdagingen op hun werk tegenkomen en 11 van de 11 stellingen waren op mij van toepassing.

Na even zoeken vond ik een ander artikel met 20 stellingen. Kijk maar eens hoe je er zelf op scoort en laat, als je wilt, een reactie achter! (Ik scoor hier trouwens 18 uit 20.)

Nou, hoog sensitief dus. Het is een karaktereigenschap waar je je voordeel mee kunt doen zeker als je een leidinggevende hebt die je goed aanvoelt, of als je zelfstandige bent. Op mijn nieuwe baan merk ik dat mijn bruisende waterval aan ideeën eigenlijk vaker wel dan niet gewaardeerd wordt. Ondanks dat ben ik toch wel druk met "balanceren" om niet "die nieuwe" te zijn die alles anders wil of zoiets. Lijkt me op zich ook goed om een beetje te doseren, maar het houdt me wel bezig en kost redelijk wat energie.

Ik zal zou trouwens het artikel zelf ook even helemaal lezen, want er staan een boel tips in van deze HSP-coach haha! Je kunt er zelfs een beroep van maken, nice. :-)


Zelfreflectie


Aan zelfreflectie dus geen gebrek :-) maar extra inzicht in jezelf is best handig. Uiteraard is iedereen meer dan welk labeltje of afkorting dan ook. Ik ben in elk geval ....% HSP, .....% hoogbegaafd (IQ iets van 130) en ...% onbekend. Er is nog genoeg te ontdekken gelukkig!

Genoeg navel gestaard / genavelstaard!


Ritme


Het oude ritme is weer enigszins hersteld. Maandag heenrijden en werken, dinsdag werken en terugrijden. Woensdag vrij / thuiswerken en 's avonds sporten. Donderdag heenrijden en werken, vrijdag werken en terugrijden. Afgelopen week voor 't eerst weer sporten was HEERLIJK!

Op dinsdag en vrijdag mag ik nu al het 1e uur beginnen en da's vroeg voor het stelletje op leeftijd van mijn B&B (hij is al 80, al geef je hem dat niet). Eenvoudige oplossing: 's avonds laat wordt het ontbijt al voor me klaargezet.

Er is een nieuwe roostermaker en die lijkt het allemaal goed en snel in de vingers te krijgen. Ook op dat vlak mag ik graag een beetje meedenken ;-)
Het lesgeven zelf gaat min of meer normaal. Wel handen ontsmetten bij binnenkomst in elk lokaal en 1,5 m afstand houden tussen volwassenen onderling en tussen volwassene en leerlingen. Iedereen heeft wel een beetje schrik voor als iemand positief getest zou worden op Corona maar tegelijkertijd zie je op allerlei vlak het al een beetje verwateren.


Corona


Ik hoop echt dat het virus zijn langste tijd gehad heeft en muteert in een minder besmettelijke en/of dodelijke variant. Sinds ca. 9 juli zijn er wereldwijd dagelijks tussen de 200.000 en 300.000 bevestigde gevallen terwijl het aantal dagelijkse doden schommelt rond de 5.000.  Via de link kun je per land kijken hoe de situatie is qua besmettingen en slachtoffers.

In Nederland zie je vanaf half juli een traag klimmende opleving van besmettingen, waarschijnlijk ook doordat er meer getest wordt. Het aantal slachtoffers per dag stijgt gelukkig nauwelijks mee.

Enfin, ook van mij uit: laten we de 1,5 m afstand zo goed mogelijk houden, vooral als we binnen zijn. Vaak de handen wassen/ontsmetten en geen handen geven. Corona-moe zijn we allemaal.

Hoe Corona-moe ben jij?


2 opmerkingen:

  1. HSP herkenbaar ik heb een score van 20 uit 20. Heel sfeer gevoelig.......niet altijd gemakkelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nee zeker niet. Maar ook veel positieve punten. Anyhow: welkom bij de club. :-)

    BeantwoordenVerwijderen