zaterdag 25 april 2015

Extra aflossing april

Nog een paar dagen en dan gaat er weer een extra aflossing in de diepe put die hypotheek heet. De bodem van deze put komt echter wel steeds iets dichterbij. De snelheid van het stijgen van de bodem, oftewel het (extra) aflossen gaat echter wel accelereren !


Wanneer je bij een lineaire hypotheek de (hogere) maandlasten in het begin dragen kunt en je past je extra aflossingen zo aan dat de (bruto) maandlasten even hoog blijven dan gaat het versneld aflossingen in een versnelling!

Bijvoorbeeld:
januari: vaste aflossing: €525, rente: €360,-, extra aflossing: €500,-. totale bruto maandlast: €1385,-
februari: vaste aflossing: €524, rente: €359,-, extra aflossing: €502,-. totale bruto maandlast: €1385,-
maart: vaste aflossing: €523, rente: €358,-, extra aflossing: €504,-. totale bruto maandlast: €1385,-
april: vaste aflossing: €522, rente: €357,-, extra aflossing: €506,-. totale bruto maandlast: €1385,-
etc.

Naarmate de extra aflossing toeneemt zal de vast aflossing en rente steeds kleiner worden waardoor er de extra aflossingen ook steeds groter kunnen worden om op een vaste bruto maandlast te blijven.

Desgewenst kun je natuurlijk besluiten er per jaar een inflatiecorrectie op toe te passen zodat de totale bruto maandlast iets stijgt. Wel is het natuurlijk zo dat je steeds minder HRA (hypotheekrente aftrek) terugkrijgt van de belastingen omdat
a) je steeds minder rente betaald en dus ook minder terugkrijgt
b) de HRA normen de komende jaren elk jaar strenger worden: WIJZIGING HYPOTHEEKRENTE AFTREK

Mooi te merken dat mijn excelbestand (waarin bovengenoemde heel goed zichtbaar is) een aantal mensen blij heeft gemaakt :-)

1 opmerking: