zondag 7 juni 2015

Barrières zien en doorbreken!

Juul Dijkhuis merkt terecht op dat het stellen van korte termijn doelen zorgt voor motivatie. Dit geldt wat mij betreft voor alles in het leven maar ook zeker voor het versneld aflossen van een hypotheek.

Naast de belangrijkste graadmeter, de krimpende hypotheeksom, kijk ik zelf ook naar:
  1. rentebedrag per maand
  2. vaste aflossing per maand
  3. % resterende hypotheeksom afgezet tegen W.O.Z.
  4. grenswaarde ORV
1) Door kleine fluctuaties in de variabele rente is het rentebedrag per maand van €356 gestegen naar ten hoogste €368. Het is nu gedaald tot €334 (vorige maand). Vanwege het vastzetten van de rente (10 jaar) is het rentepercentage 0,05% hoger en is de rente-maandlast voor juni €338.

De €350 barrière is daarmee geslecht, die van €300,- verwacht ik in september/oktober 2016 te doorbreken.

2) De vaste aflossing zou zonder versneld aflossen constant blijven op €527,78 (hypotheeksom gedeeld door 30x12 maanden) Vorige maand had ik deze al teruggebracht tot €515,16 en ik hoop de €500,- grens net voor het eind van 2015 te passeren.

3) Het aantal procenten dat er nog resteert afgezet tegen de W.O.Z. is vooral interessant wanneer ik zou overwegen de hypotheek over te sluiten. Momenteel dus geen issue.

4) Wanneer ik  ca. €28.800,- heb afgelost is de overlijdens risico verzekering (ORV) overbodig geworden. Zo gauw ik dit bedrag nader laat ik de ORV stopzetten. Scheelt weer iets meer dan 5 tientjes per jaar. Alles is meegenomen, nietwaar?

De hypotheeksom gaat aankomende maand door de €180.000,- duiken en dat is iets waar ik er wel eentje op zal gaan drinken!


Daarnaast kijk ik nog naar hoeveel van de hypotheeksom is afgelost in procenten, dit weergegeven in een mooi taartdiagrammetje.

Op dit moment heeft de bank dus nog 89,6% in handen en is onze taartpunt al gestegen tot boven de 10%!

Als verhouding uitgerekend is dit:
1 op 8,6.

Ik heb wel iets met getallen ja ;-)

Overigens lijkt de hypotheekrente zich weer te stabiliseren.

fijne zondag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten