zaterdag 19 augustus 2017

Dood en verderf / einde vakantie

De aanslag in Barçelona is er weer een dichtbij, zowel qua afstand als gevoel. Op andere plekken in Spanje en Europa vielen de afgelopen weken slachtoffers. Buiten Europa zijn eigenlijk ook dagelijks doden te betreuren maar dat raakt ons vaak minder.

Een wet in de journalistiek geldt: Q (de impact van dramatische gebeurtenissen) = aantal slachtoffers / afstand in km.

Iemand uit de straat die op klaarlichte dag wordt neergeschoten komt Q neer op 1 / 1 = 1
De Q-waarde voor 300 mensen  die overlijden door een modderstroom in Colombia (waaronder 43 kinderen) = 300 / 8896 = 0,03.

Dit lijkt me een ingebouwde overlevingsstrategie te zijn omdat je niet bij elke kleine en grote ramp even sterk betrokken kunt raken omdat je dan in een permanente staat van depressie zou geraken. Hoe dichterbij de ramp hoe meer betrokkenheid, het is logisch...

Het helpt wel om dagelijkse kleine ergernissen in perspectief te plaatsen.

Vakantie voorbij


De vakantie is weer voorbij en maandag begint de drukte weer. Ik heb zojuist mijn rooster bekeken en namen van leerlingen doorgenomen. De bedoeling was nog tot half december voltijd te werken en daarna de woensdag vrij te hebben. Waarschijnlijk om praktische redenen heeft onze roostermaker nu al de woensdag vrijgemaakt waardoor de 4 resterende dagen propvol zijn komen te zitten.

Aankomende week gaan we het wel zien over hoe en wat. Ik heb niet het gevoel optimaal te zijn uitgerust en de zin om te beginnen is er eigenlijk nog niet helemaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten