zondag 8 oktober 2017

Regeerakkoord en Max


Via de media en diverse bloggers heeft iedereen al kunnen lezen wat er is uitgelekt van het aanstaande regeerakkoord. Nog maar een keertje dan, puntsgewijs:

Allereerst de in 1892 ingestelde HRA die 1 en een kwart eeuw (!) als heilig koe beschouwd werd maar nu versneld wordt afgebouwd:

Voor huiseigenaren met inkomen in de hoogste belastingschijf zal het met de HRA zo gaan:
2017: 50%
2018: 49,5%
2019: 49%
2020: 46%
2021: 43%
2022: 40%
v.a. 2023: 37%

De de middeninkomens krijgen nu 42% HRA die vanaf 2020 ook gaat dalen tot 37%. Het kan aan mijn zoekvaardigheden maar het is me niet gelukt om over de midden- en lage inkomens een goede bron te vinden waar deze percentages genoemd worden. Iemand anders die het wel weet?

Belastingschijven


Het kabinet wil de inkomstenbelasting gaan vereenvoudigen van 4 naar 2 schijven. De laagste schijf komt waarschijnlijk uit op 36,9% . Dat is dus vrijwel gelijk aan de hypotheekrenteaftrek op dat moment.
De hoogste schijf wordt vanaf 2020 waarschijnlijk 49,5%. Deze schijf zou gaan gelden vanaf een inkomen van €68.500.
Ook al zou ik promoveren naar een hogere schaal zal ik hier waarschijnlijk onder blijven vanwege het feit dat mijn werktijdfactor afneemt richting de 0,8 fte. Het zou zelfs een doel op zich kunnen zijn om onder deze grens te blijven en met een promotie vrije tijd te kopen in plaats van spullen. Bij mij is dat sowieso het geval!

Eigenwoningforfait


Het eigenwoningforfait is een bedrag dat in de aangifte inkomstenbelasting bij je inkomen wordt opgeteld als je een koopwoning hebt. Het forfait is een percentage van de WOZ-waarde van je huis, nu 0,75%.

Op dit moment betaal je geen eigenwoningforfait als dit forfait hoger is dan de hypotheekrente die je kunt aftrekken. Het forfait wordt dan niet meegeteld bij je inkomen. Als je een afgelost huis hebt hoefde je dus sinds 2005 (Wet Hillen) geen eigenwoningforfait te betalen.

Mensen met een afgelost huis met een W.O.Z. van €250.000 gaan door de nieuwe maatregelen ongeveer €600 meer betalen per jaar. Bij een dergelijke WOZ waarde van het huis wordt het een eigenwoningforfait (0,60%) van €1500,-. Met een belastingtarief in de eerste schijf van 36.9% geeft dit €550 aan belasting.

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zeggen de versnelde beperking van de hypotheekrenteaftrek budgetneutraal te willen invoeren. De overheid zegt dus geen extra inkomsten over te willen houden aan de lagere hypotheekrenteaftrek. Daarom gaat ook het eigenwoningforfait flink omlaag voor mensen met een hypotheek. De daling van het forfait voor huizenbezitters met een hypotheek moet vanaf 2020 compenseren voor de verminderde hypotheekrenteaftrek.


De Wet Hillen


Nog sneller aflossen en op weg naar een hypotheekvrij huis dan maar? Nee, de versnelde aflossers worden ook gestraft:
De Wet Hillen wordt waarschijnlijk geleidelijk afgeschaft. De Wet Hillen betekent dat als je weinig hypotheekrenteaftrek hebt en die aftrek lager is dan de hypotheekrente die je aftrekt, je geen bijtelling van het eigenwoningforfait hebt. Het afschaffen van de Wet Hillen schaadt dus de mensen die netjes (versneld) hun hypotheek aflossen.
Overigens is nog niet duidelijk hoe deze wet op een geleidelijke wijze afgebouwd gaat worden.

Een opvallende maatregel want tot nu toe werd vooral het aflossen van de hypotheek door verschillende kabinetten gestimuleerd. Heb je een hypotheekvrije woning van €400.000 dan ga je er jaarlijks mogelijk ca. €1500 op achteruit.

BTW-tarief


Het lage btw-tarief wordt verhoogd van 6% naar 9%. Nederland is daarmee koploper met betrekking tot dit tarief in Europa. Fijn dat we meer gaat verdienen, maar aan basisbehoeften gaan we ook meer betalen.

Overdrachtsbelasting


Als het kabinet nog geld zoekt zou de overdrachtsbelasting omhoog kunnen, dit gaat per slot van rekening nu ook gebeuren met het lage btw tarief (van 6% naar 9%) en helpt wellicht om de
woningmarkt wat af te koelen. (De overdrachtsbelasting werd eerder verlaagd van 6% naar 2%.)

Vermogensbelasting 2018


De vermogensbelasting gaat iets omlaag ten opzichte van de vermogensbelasting 2017. Zie de post Vermogensbelasting 2018 van FOB.

Conclusie 


Het kabinet Rutte III zal eerst de nieuwe wetgeving door de Tweede en Eerste Kamer moeten loodsen voordat de wijzigingen worden ingevoerd, in de tussentijd kan er nog van alles veranderen.

Een belangrijke voorwaarde is ook dat er niet te snel nieuwe fiscale wetgeving wordt doorgevoerd, de wijzigingen moeten namelijk ook voor de Belastingdienst uitvoerbaar en behapbaar zijn.

De gevolgen voor voor sommigen kunnen best groot zijn en als de Wet Hillen wordt afgeschaft, betalen de mensen zonder hypotheekrenteaftrek voor een groot deel de rekening van de mensen die wel hypotheekrenteaftrek hebben. Wie netjes extra aflost betaalt de rekening en dat is op zijn zachtst gezegd opvallend en niet zo sympathiek.Grand Prix van Japan


Na een foutloze race mocht Max vandaag de bokaal voor de 2e plaats in ontvangst nemen en scoorde daarmee (pas) zijn 3e podiumplaats van dit seizoen. Zijn totaal komt nu op 10 podiums, evenveel als HAAS coureur Romain Grosjean, Maurice Trintignant (zie deze vermelding) en Tony Brooks.


De thans 85-jarige Tony Brooks reed eind jaren '50 en begin jaren '60 van de vorige eeuw in de Formule-1. In 1958 werd hij 3e in het kampioenschap, vlak achter teamgenoot en eeuwige tweede Stirling Moss. Een jaar later waren de rollen omgedraaid. Zo goed als deze 2 seizoenen ging het daarna nooit meer. Brooks beeindigde in 1961 zijn loopbaan op een hoogtepunt: bij zijn laatste formule-1 wedstrijd, de GP van Amerika, eindigde hij op de laagste podiumplaats.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten