zondag 15 oktober 2017

Studieschuld

De studieschuld van vrouwlief daalt elke maand met ca. €110,-. Zoals eerder opgemerkt is de rente voor deze 5-jaarse periode gesteld op 0,00%. De volgende rentewijziging zal zijn in januari 2022.

Het blijkt dat een studieschuld in 180 maanden (15 jaar) dient worden afgelost met door DUO vastgestelde maandelijkse aflossing.
Mocht er na 180 maanden nog een restbedrag zijn dan wordt dat kwijtgescholden.

Dat betekent voor ons het volgende:

1) In december 2023 wordt de laatste aflossing afgeschreven
2) Er zal dan nog een klein restbedrag zijn.

Hoe groot het restbedrag is kan ik niet precies inschatten maar groter dan €100,- zal het niet zijn.
Hoe dan ook: nog weer een reden om niet versneld af te lossen.

Tenzij de rente v.a. 2022 ineens astronomisch hoog zou zijn. Mocht dat zo zijn dan weten we dat in november 2021 en lossen we alles ineens af. Ook als we in de komende jaren vermogens rendementsheffing (VRH) zouden moeten betalen (vanwege het winnen van een hoofdprijs???) dan zouden we de studieschuld aflossen. Voorlopig loopt het zo'n vaart nog laaaaaaaang niet. ;-)

Fijne zonnige zondag!

3 opmerkingen:

 1. Ik las vandaag dat de rente op studieleningen omhoog gaat, staat in regeerakkoord. Geen idee of dat ook voor bestaande leningen geldt. https://www.topics.nl/-renteverhoging-op-studielening-van-rutte-iii-schaadt-vertrouwen-in-politiek-a8960623trouw/?context=zoek%2F%3Fquery%3Dstudielening

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als er al een verhoging komt dan is dat pas als een rentevastperiode afloopt. Voor ons dus pas in 2022 van toepassing. Je link (lijkt meer op een zoekopdracht) werkt trouwens niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb de link gevonden: https://www.trouw.nl/opinie/-renteverhoging-op-studielening-van-rutte-iii-schaadt-vertrouwen-in-politiek-~a1526639/

   Verwijderen