zondag 17 november 2019

Achtvoudige Grand Prix winnaars

Na een enerverende race schrijf ik snel even een vervolg op het vorige artikel, want Max won de Grand Prix van Brazilië!

Een zeldzaam geplofte Mercedes motor leidde het in:

  • Twee maal een safetycar. 
  • Ferrari's die elkaar de race uit hielpen
  • Tranen voor Albon die op weg was naar zijn eerste podiumplaats maar door een over-enthousiaste Hamilton de race werd uitgekegeld.
  • Een eerste podium voor Gasly in de Toro Rosso!
  • Hamilton die na de race straf kreeg en dus:
  • Een eerste podium voor Sainz voor McLaren!
Dit alles in het laatste gedeelte van een race die toch al verre van saai was door inhaalacties van o.a. Max en verschillende strategieën.

Anyway...

Max is lid van de club 8-voudige Grand Prix winnaars. De andere twee leden zijn:


Denny Hulme


Deze enige wereldkampioen uit Nieuw-Zeeland was van 1965-1974 actief in 10 seizoenen Formule-1. Van de 112 G'sP won hij er dus 8 en stond daarnaast nog 25 maal op het podium. In 1967 won hij zijn eerste 2 Grands Prix en uiteindelijk versloeg hij zijn concurrenten (o.a. de meervoudige kampioenen Clark, Brabham, G. Hill en Stewart) en werd gekroond tot wereldkampioen.

In 1974 won hij nog de openingsrace in Argentinië maar de rest van het seizoen scoorde hij weinig punten meer en stond in Oostenrijk voor het laatst op een F-1 podium.

Hij behaalde slechts 1 pole positie, en niet eens in zijn kampioenschapsjaar.

Hij bleef racen en nam in 1992 deel aan de Bathurst 1000, één van zijn favoriete races. Tijdens de race kreeg hij een hartaanval en zijn auto raakte de vangrail. De auto rolde door, zonder verder schade te veroorzaken. Mogelijk zijn laatste bewuste daad was het intrappen van het rempedaal. In het harnas gestorven en een stukje ouder dan veel van zijn generatiegenoten. Met 56 jaar toch te jong. 


Jacky Ickx


Werd twee maal vice-wereldkampioen, in de dodelijke jaren 1969 en 1970. In dat laatste jaar overleed de uiteindelijke kampioen tijdens het seizoen. Ickx was de enige die het puntenaantal van de Oostenrijker nog kon achterhalen maar leek opgelucht toen dat niet lukte.

Een jaar eerder (1969) was de andere Jackie oppermachtig en een betere kans zou de Belgische Jacky nooit meer krijgen. Won nog wel eens een race en behaalde nog wel eens een podiumplaats maar na 1975 leek de koek op. Na 3 puntloze seizoenen viel Ickx in 1979 bij het team van Ligier in en finishte toch nog met enig cachet zijn F-1 carrière. 

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten