Ik ben geen viroloog of zelfs maar bioloog dus onderstaande zijn bespiegelingen van een leek.
De Spaanse griep (1918-1920)
In 1918 brak, aan het eind van de eerste wereldoorlog, de Spaanse griep uit. Circa een derde van de wereldbevolking werd besmet (=500 miljoen mensen) wat het een zeer besmettelijke ziekte maakt. Het sterftecijfer lag waarschijnlijk rond de 10%. Dit betekent dus dat ongeveer 3% van de wereldbevolking overleed, ongeveer 1 op de 30 personen. In absolute aantallen: ca. 50 miljoen slachtoffers. Ter vergelijking: de eerste wereldoorlog had "slechts" 10 miljoen levens geëist.
Dat vooral jonge mensen stierven was atypisch aangezien normaal gesproken baby's en 70-plussers kwetsbaar zijn voor de griep. De griep ging de hele wereld over: DRIE KEER. De tweede golf was de dodelijkste. Alleen kleine eilandjes zoals Amerikaans Samoa, Nieuw Caledonië, St. Helena en Marajó (Brazilië) werden gespaard.
Let wel, dit was in een tijd dat de commerciële luchtvaart nog in de kinderschoenen stond. Aan de andere kant was er nog geen antibiotica uitgevonden. Niet dat die helpen tegen het virus zelf maar wel tegen ontstane kwetsbaarheid voor bacteriën.
Een eeuw geleden stond de gezondheidszorg natuurlijk ook op een heel ander niveau dan nu. Afdelingen voor intensive care waar patiënten beademd kunnen worden bestonden nog niet. De eerste voorbeelden van mechanische beademing met behulp van een ijzeren long dateren van 1927.
Bad case scenario
Ondanks allerlei quarantaine maatregelen in China is het, volgens mij, best mogelijk dat ook dit virus de hele wereld over gaat. Hoe besmettelijk het virus is is nog onbekend. Hoe dodelijk het is wel: van de 9692 gedocumenteerde besmettingen zijn er 213 overleden. Allen in China, nog bij de besmettingshaard. Dit is een sterftecijfer van 2,2%.
Stel dat de besmettelijkheid vergelijkbaar is aan de Spaanse griep (30%) en dat één of meerdere golven snel de wereld over gaan. Laten we vervolgens hopen dat het sterftecijfer van een volgende golf niet hoger is (wat bij de Spaanse griep wel zo was). Dan komen we uit bij het volgende "Bad case scenario":
Wereldbevolking anno 2020: ca. 7,8 miljard
aantal besmettingen (geschat op 30%): ca. 2,3 miljard
sterftecijfer (geschat op 2%): ca. 47 miljoen slachtoffers
Dit zou natuurlijk een verschrikkelijke catastrofe zijn voor de mensheid maar qua bevolkingsaantal zouden we dan slechts een jaar of 3 teruggeworpen worden.
Worst case scenario
Maar wat als het Coronavirus besmettelijker is dan 30% en net zo dodelijk als de Spaanse griep?
Dan ziet het er zo uit:
Wereldbevolking anno 2020: ca. 7,8 miljard
aantal besmettingen (geschat op 50%): ca. 3,9 miljard
sterftecijfer (geschat op 10%): ca. 390 miljoen slachtoffers
Van elke 20 personen die je kent zou er dus (gemiddeld) een komen te overlijden...
Carpe Diem
Eén ding is zeker: het leven is een keertje voorbij.
Eindconclusie: Pluk de dag / geniet van het leven, want het is toch zo mooi!
Het grootste verschil is dat bij de Spaanse griep de wereld aan het herstellen was van een oorlog, en dat geen enkel land wilde erkennen dat er een epidemie was. Dit artikel is zeer verhelderend https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/is-het-al-tijd-voor-coronapaniek~b74a08e1/
BeantwoordenVerwijderenDankjewel. Een waardevolle aanvulling!
Verwijderen