zondag 28 juni 2020

Een nieuw begin

Na een blog-loze periode ben ik er weer. Juni gaat dus niet voorbij zonder blogpost :-)

Is dit dan een begin van een koerswijziging van dit blog? Nee hoor. Als ik zin heb dan plaats ik iets. Niet exclusief over hypotheken en andere financiële zaken zoals de trouwe lezers wel weten.
Wat pakken we vandaag bij de horens?


Covid-19 in Nederland en Europa


Gezien de impact van deze pandemie doen we deze maar eerst en kunnen we het daarna over leukere dingen hebben. Voor wat betreft Nederland en een overgroot deel van Europa is er veel goed nieuws.

 • Stand van zaken in de ziekenhuizen: gisteren daalde het aantal Corona patiënten op de IC naar 29. Het aantal Corona opnames buiten de IC daalde naar 180.
  Gerekend vanaf 1 juni tot heden stierven er dagelijks gemiddeld minder dan 5 Nederlanders aan Covid-19. Gerekend over de laatste 2 weken is dit al minder dan 3 personen.
 • Reizen: de grenzen naar veel Europese landen zijn open (reisadvies geel = "let op: er zijn veiligheidsrisico’s"). Op deze kaart kun je zien waar je zonder al te veel problemen naartoe kunt reizen. (mijn interpretatie) Een flink deel van Europa heeft nog de code oranje ("alleen noodzakelijk reizen") waaronder mijn reisbestemming van dit jaar: Servië.

  Het Exit festival (waarvoor ik een kaartje heb!), lijkt het enige grote zomerfestival te zijn dat doorgaat en was laatst in het Nederlandse nieuws. Het wordt omschreven als dancefestival, iets dat absoluut niet mijn ding is. Als ik de line-up bekijk kan ik tussen de DJ's slechts 1 band vinden. Nou weet je, al zou ik slechts 1 van de 4 dagen op het festivalterrein zijn dan nog vind ik Novi Sad een prima bestemming en is het Exit festival de katalysator geweest die me naar Servië bracht. Het is soms prima om je te laten leiden door het lot, nietwaar? Overigens vraag ik me af waarom Servië (en sommige andere landen) nog geen code geel krijgen aangezien het aantal besmettingen en slachtoffers er aanmerkelijk lager is dan in Nederland. Zou Servië ook in augustus op code oranje blijven staan en wordt het interessant of ik het land binnen kom. Dit jaar minimaal één dagje festival beleven zie ik als essentieel voor mij, ergo: essentiële reis!
 • Restricties: Voor een aantal beroepsgroepen in Nederland zijn er nog geen of slechts gedeeltelijke versoepelingen geweest. Zware tijden voor een deel van de horeca en de kunstsector houden nog even aan, zeker tot 1 september. Voor de rest is er veel versoepeld en lijkt, voor een groot deel, ons leven weer op dat van voor 13 maart.


Werk & wonen


Een paar dagen voor 24 juni jl. (er werd weer volop gelekt: zucht) werden de meest recente versoepelingen bekend gemaakt en voor mij en mijn collega's was het belangrijkste nieuws dat ook leerlingen van het VO onderling geen 1,5 meter afstand meer hoeven te houden. Dit houdt in dat na de zomervakantie de lessen weer min of meer normaal plaats kunnen vinden. Buitenschoolse activiteiten blijven vooralsnog opgeschort. Dit betekent dat we eind augustus na een paar dagen introductie voorlopig veel lessen kunnen en mogen geven of, in andere woorden, we ons kunnen concentreren op onze KERNTAAK. Ik kreeg het afgelopen jaar een aantal maal het gevoel dat diverse randzaken belangrijker gemaakt werden dan les geven.

Dankzij Corona is de neiging om richting mijn werk te verhuizen momenteel gedaald tot nihil. Eén reden is dat ik geen vaste aanstelling kreeg (want beoordeling niet afgerond). Een tweede reden is dat ik door het vele thuis zijn mijn huidige woning ben meer gaan waarderen. De derde reden is dat allerlei woongenotverhogende hebben plaatsgevonden en die deed ik niet voor een ander.

Zelfs al zou ik de liefde van mijn leven tegenkomen dan nog voorzie ik geen snelle verhuizing, want een LAT-relatie heeft ook zo zijn voordelen.

Afgelopen week voor het eerst weer overnacht op de B&B en dat blijft aankomend schooljaar voorlopig ook mogelijk. Zou het oudere echtpaar er mee stoppen dan moet ik op zoek naar iets anders want het is wel duidelijk geworden dat 4x per week op en neer rijden fysiek niet vol te houden is.

Mijn scheikunde collega leek blij verrast met hoe ik met hem overleg en samenwerk, en ook de urenverdeling is naar beider tevredenheid verlopen.


Financiën


Komend schooljaar blijf ik nog 20 lessen draaien met daarnaast nog mijn detachering. Het schooljaar erop verwacht ik te gaan minderen omdat dit financieel mogelijk gaat zijn. In schooljaar 2021-2022 zal ik in schaal LD-12 zitten en met iets minder werken verdien ik hetzelfde met een lagere werkdruk. Er zou een dagdeel vrij kunnen komen en vanaf de examenperiode (met minder lessen) zou ik minder vaak op en neer hoeven.

Een ander scenario wat ook best mogelijk zou zijn is het volgende:

Er is een kleine eerstegraads vacature (ca. 0,4 fte) in de buurt van mijn woonplaats. Wanneer ik me zou specialiseren in het eerstegraads gebied (bovenbouw H en V) en ik zou mijn mavo-gerelateerde detachering eraan geven dan zou ik 2 dagen (bijv. ma+di) kunnen blijven werken bij mijn huidige werkgever en 2 dagen (bijv. do+vr) bij de andere werkgever.

Even terug naar het heden: deze maand kregen we een salarisverhoging (2,75% terugwerkend v.a. maart) en daarnaast nog een eenmalige bonus (voor mij: €638,40 bruto) dus dat is ook erg mooi.

Qua reiskosten- en verblijfsvergoeding krijg ik volgend jaar vrijwel niks meer. Alleen de standaard reiskostenvergoeding tot 20 km enkele reis. De rector gaf aan dat ik voor dít schooljaar nog recht had op een verblijfsvergoeding en als ik iets op papier kan krijgen van het B&B ik een bedrag mag declareren dat ik volgend jaar kan besteden. Dit lijkt inderdaad te gaan lukken en betreft een bedrag van €2.100 netto. Zo gauw ik dat binnen krijg (juli, aug, sep?) dan gaat dat linea recta naar de ...


Hypotheek


Met extra aflossen gaat het prima. Ik ga zo even kijken hoeveel ik deze maand ook alweer van plan was extra af te lossen, maar het resultaat gaat waarschijnlijk zijn dat ik eind komende maand onder de ton ga duiken. Ik vind dit een heel bijzondere mijlpaal: mijn hypotheekschuld niet in 6 maar in 5 cijfers.

Nou, dat is wel even genoeg voor nu. Voor een volgend bericht hoef je niet lang te wachten. Morgen ben ik er weer, beloofd!

5 opmerkingen:

 1. Leuk om weer van je te horen! Goed dat je een weloverwogen beslissing mbt verhuizen hebt genomen, geeft rust in de kop. Goede financiële vooruitzichten ook, en een hypotheeklast van niet 6 maar 5 cijfers is een vierinkje waard, hoop met een paar daagjes festival! Tot de volgende! Groet Niek

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook leuk om weer van jou te horen Niek!
   Dat festval...weet t nog niet zeker.

   Verwijderen
 2. ik wil je even waarschuwen wat Exit betreft, ik woon in Servie en hier is de corona weer helemaal opgeleefd, wij staan nu op het peil van april . De crisis staf heeft strengere maatregelen afgekondigd en groepen van meer dan 200 is niet toegestaan. Gr. Cisca Servie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wow! Ik wist niet dat ik een lezer in Servië had. Goed om te weten, bedankt voor de tip!
   Dat klinkt als dat Exit alsnog afgelast kan worden. Ik zou voor die tijd mijn kaartje kunnen cashen via ticketswap. Of bewaren voor 2021. Mmm.
   Bedankt in elk geval, als er nieuws is hoor ik het graag.
   Groetjes, Mark

   Verwijderen
 3. komt goed zodra ik wat meer weet meld ik dit, maar onze zoon en zijn vriend hebben nog niet eens kaarten gekocht en ze adverteren hier ook nog niet met tickets oid. Gr. Cisca Servie

  BeantwoordenVerwijderen