maandag 29 juni 2020

Klusprojecten (foto's!)

Vandaag een zeer geïllustreerd blogbericht met de diverse klusprojecten, groot en klein, in Corona tijdperk.

Deze hardhouten schuurdeur van Marktplaats, door een professional (overbuurman) geplaatst en zelf geschuurd en met restjes blauwe verf geschilderd. Dit is het resultaat. De oude deur, die geen slot of klink had maar alleen een kleine grendel, is opgestookt in de nieuwe kachel (zie verder).


De achterdeur vanuit de bijkeuken had nog geen knipje. Nu wel.
De binnenzijde van dezelfde deur verdiende een likje witte verf die ik ook nog op voorraad had. Ziehier het resultaat.


De eerder genoemde hardhouten schuurdeur heeft nu ook een stop en een haakje.


In de schuur heb ik van een steigerplank een vensterbankje gefabriceerd, wit geschilderd en bevestigd.
Voor de tuinslang een bevestiging gemaakt met een handig haakje voor de spuitmond.


De werkzaamheden vonden meestal plaats onder toezicht van Woody en Azzy. De katjes vinden het buiten heel erg fijn, zeker als hun baasje er ook is.
Via marktplaats deze zelf gelaste kachel op de kop getikt.

Ik sta zelf ook in de foto, maar dusdanig onherkenbaar dat ik het zo laat.
Anonimiteit blijf ik toch wel prettig vinden.
Regenton 1 heb ik zelf geplaatst: het monteren van een vulautomaat is ook geen hogere wiskunde. Deze regenton overwoog ik naast de voordeur te plaatsen maar koos toch voor een plekje achter.


Hij pakt water van de schuur (schuin dak) en ondanks de relatief kleine oppervlakte vult ie toch relatief snel.
Als je nagaat dat 1 mm water op 1 m² al 1 liter water in de ton is dan gaat 't toch sneller dan je denkt bij een matige tot zware bui.
Met een hoogte van 1 m en een diameter van 60 cm past er ca. 190 liter in.

De houten voet heb ik zelf in elkaar getimmerd. Het is geen hardhout dus vermoedelijk niet al te blijvend. :-)


Het houten fietsenschuurtje vertoonde een aantal rotte plekken en samen met dezelfde handige overbuurman hebben we het hout vervangen door duurzamer hout (Douglas).
Ook de gesloopte planken van dit project zijn (deels) in de kachel verdwenen. Omdat de rook toch een tikkeltje irritant was heb ik de rest in de grijze container gegooid.Ik ben zeer tevreden met het resultaat: het lijkt wel een mini B&B!
In de keuken had ik nog een losliggende tegel. Overbuurman heeft de oude voegen verwijderd, de tegel gelijmd en later weer opnieuw gevoegd.Het eerste etmaal mocht er niet over gelopen worden en met een beetje schildertape daarom dit kruis aangebracht. Tot onze hilariteit liepen ook de beide katten netjes langs het kruis!


Samen met een andere professional (de buurman) hebben we de tweede regenton aangesloten. Met restanten Douglas hout heb ik deze voet gemaakt waarin de gieter precies past.

De poort was al eerder door ons beiden aangepast (zwaait nu naar buiten open) om de regenton in de hoek links van het raam te plaatsen.

Toch bleek de doorgang te krap te worden en kozen we uiteindelijk voor de volgende oplossing: rechts van het raam plaatsen, vulautomaat benutten en een horizontaal PVC pijpje plaatsen voor de wateraanvoer. Wanneer een regenton vol is (276 liter) gaat overtollig water vanwege de vulautomaat gewoon via de regenpijp het riool in. Omdat de vultautomaat in deze situatie hoger dan de ton geplaatst moest worden werkt dat hier niet zo. Een overloopslang laat het water naar links wegstromen de brandgang in. Een putje is dus niet ver weg.


Tijdens een van de hoosbuien van een maandje geleden vulden de regentonnen zich snel en begonnen over te stromen. Snel besloot ik een extra grijze container (stond bijna een week aan de straat, geen adreslabel...) van 140 L onder de overloop van regenton 2 te zetten. Terwijl deze zich rap vulde met 140 L vers regenwater pakte ik de PMD container, stopte de inhoud in een zakje en verbond deze met de overloop van regenton 1.

Uiteindelijk had ik dus 190+276+140+240+5 (emmer)+3 (gieter) = 854 liter opgevangen.

Toen besloot ik het groter aan te pakken en heb het zwembad onder het stof vandaan gehaald en opgezet. Dit was de volgende dag en het was droog. Met afmetingen van 3 x 2 m en een diepte van 75 cm past er 4500 liter in.

De inhoud van de regentonnen heb ik gebruikt voor het bewateren van de (moes-)tuin maar voornamelijk voor het vullen van het zwembad.

Hopelijk valt er deze week (woensdag en donderdag) weer een flinke hoeveelheid want het bad is nog lang niet vol.

Regenton 2 pakt trouwens water van het grote dak + plat dak van keuken + bijkeuken. Als er een fikse bui is dan gaat die als een malle!

4 opmerkingen:

 1. Ziet er goed uit zeg! Lekker gevoel dit soort klusprojecten :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zekers, waar een lockdown al niet goed voor is! Is nog niet eens alles :-)

   Verwijderen
 2. Goed bezig! Maarre.. Geen geverfd hout stoken hè?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Normaal niet maar deze brandde vrijwel reukloos. En de buurman moedigde het juist aan.
   Vanaf nu niet meer. Sloeg toch op de keel na lange duur.

   Verwijderen