woensdag 15 juli 2020

Diverse data

12 maart


Op donderdag 12 maart werd, volgens mij al 's morgens, de eerste Corona persconferentie gehouden.
De boodschap was: geen evenementen met meer dan 1000 personen en geen handen schudden. Dat laatste ging al direct mis.


Ik appte even met een collega-muzikant en kreeg binnen 5 minuten de bevestiging dat het concert van 14 maart niet door zou gaan.


13 maart


Vrijdag de 13e van maart was al niet helemaal een normale dag meer want ik merkte dat er 10-20% minder leerlingen waren. Al thuisgehouden door ouders die het niet vertrouwden.
De dag was verder normaal maar bleek later de laatste schooldag geweest te zijn voor veel examenleerlingen. Voor degene die al thuisbleven al een dag eerder.


15 maart


Op deze persconferentie om 17:00 uur werd niet meer gelachen. Diverse maatregelen werden uitgerold waaronder het sluiten van de horeca vrijwel per direct om 18:00 uur.


16 maart


Niet naar het werk....wat nu? Dat horen we morgen.


17 maart


Nog één keer "verplicht" naar het werk voor informatie over hoe nu verder en o.a. het programma "Teams" (summier). De toetsweek kon misschien doorgaan, later toch uitgesteld.


14 april


De meest deprimerende verjaardag ooit.


20 mei


Buiten "gesport". Met laagstaande zon, een licht briesje en oneven terrein toch weer even kunnen badmintonnen. De borrel na de tijd was ook bar gezellig!


1 juni


Voor het eerst weer op het terras gezeten: het was heerlijk weer en ik heb genoten! Tussen 14:00 en ca. 21:00 uur gezellig gekeuveld en gedronken en voldaan weer naar huis.


2 juni


Voor het eerst weer naar school voor een vergadering. De lessen in het Voortgezet onderwijs begonnen vandaag weer, ik moest echter nog wachten tot:


4 juni


Mijn eerste lesdag met welgeteld 1 les aan een havo-4 groepje: heerlijk!


8 juni


De eerste dag op school die, met 4 lesuren, weer aanvoelde als een echte werkdag!


25 juni


De eerste dag dat er geen (bevestigt) Corona sterfgeval in Nederland was. In onderstaande grafiek (hier de link) is te zien dat er in juli meerdere dagen volgden met de geruststellende 0.


Samengevat


Een paar ijkpunten, algemeen en persoonlijk, van de afgelopen tijd. Mogelijk dat ik nog iets vergeten ben maar het gaat om het totaalplaatje dat er voor Nederland vooralsnog gunstig uitziet. Slechts een handjevol mensen op de IC en in totaal rond de 100 Nederlanders met Corona in het ziekenhuis.

We kunnen vakantie gaan vieren als we een beetje blijven opletten. Veel Nederlanders zullen dat in eigen land gaan doen waardoor diverse campings en horeca gelegenheden hun tekorten wat kunnen aanvullen.


West-Europa en de wereld


Als we ons blikveld iets verder verruimen dan ziet het er voor de rest van West-Europa goed uit. Ook in Zweden en Groot-Brittannië is de groei van Corona besmettingen en sterfgevallen afgevlakt.

Niet lang geleden (een maand?) bestond de top-10 van landen met de meeste Corona besmettingen overwegend uit West-Europese landen: Italië, Spanje, Groot-Brittanië, Duitsland, Frankrijk, Zweden en België. Weet je hoeveel West-Europese landen er nu nog in deze top-10 staan? Eén. Zie onderstaande tabel.Nederland vind je terug op plek 37 (en dalend) maar stond geruime tijd op en rond plek 11, even zelfs op 10. Zoals je ziet voeren nu vooral Amerikaanse landen de lijst aan.

Wanneer je kijkt naar sterfgevallen per hoofd van de bevolking ziet het er voorlopig enigszins anders uit:
De top-10 bestond vorige week nog louter uit Europese landen (waaronder 2 dwergstaten) maar ook hier zijn Amerikaanse landen stijgende. Deze tabellen zijn gebaseerd op de officiële cijfers maar dat daar nogal wat de disclaimers bij passen lijkt me duidelijk.

Overheden hebben verschillende testgradaties en verschillende wijzen waarop men Corona overledenen telt. Al dan niet gestuurd door politieke motieven. Volgens de officiële gegevens zijn Noord-Korea en Turkmenistan nog virusvrij, wat niemand gelooft. De discrepantie van de lage sterftecijfers t.o.v. het aantal besmettingen in Rusland vind ik ook ongeloofwaardig.

Zo nu en dan houd ik de "laatste groei" cijfers bij en wanneer zowel de besmettingen als de sterfgevallen met minder dan 1 % gegroeid zijn markeer ik met de kleur groen. Naast vrijwel alle West-Europese landen zijn dit o.a. Canada, China en Turkije.


Nieuw idee!


Nou, weer even genoeg Corona. Sinds gisteren heb ik een nieuw idee en ben van plan hier snel meer mee te gaan doen. Het betreft iets met fruit en fermenteren, morgen meer daarover!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten