dinsdag 8 december 2020

Festivals, concerten en AC/DC

 Als fervent festival liefhebber bezoek ik er jaarlijks zeker twee en de voorpret heb ik bijna het hele jaar door. Naar Graspop Metal Meeting gaan we sowieso en sinds 2012 hebben we geen editie gemist.

In 2015 zagen we Motörhead en de legendarische Lemmy voor het laatst omdat hij op 28 december van dat jaar helaas overleed. Een jaar later het laatste europese optreden van de godfathers van de heavy metal: Black Sabbath. In 2019 raasden de 4 stoïcijnse mannen van Slayer voor de laatste maal over de Stenehei in Dessel. Eén van de 4 allergrootste trashmetalbands gaat met pensioen en zanger/bassist Tom Araya leek er zelfs emotioneel onder. 

Heavy metal

Wanneer de heavy metal begon is voer voor discussie maar iedereen is het erover eens dat het niet later dan in 1970 begon met het debuutalbum van Black Sabbath. De term "heavy metal" komt voor het eerst voor in het nummer "Born to be Wild" van Steppenwolf (1968) en vroeger in de 60'er jaren van de vorige eeuw zijn sporen van "metal" te vinden. Zelfs de Kinks schreven 2 nummers die ik in het genre vind vallen: "You really got me" en "All day and all of the night", beide uit 1964.

Anyway: mannen, want dat zijn het toch vooral, die eind jaren '60 of jaren '70 begonnen zijn nu voorbij de pensioengerechtigde leeftijd. De mannen van Slayer zijn iets jonger maar ook zij vonden het na 38 jaar welletjes. Metallica begon tegelijkertijd en hoe lang gaan deze grijsaards nog door? Kiss was er in 2019 trouwens ook bij, ook een afscheidstournee.

2020

Hoe jammer het is om afscheid te nemen van de oude garde, zonder dat er veel goede nieuwe bands bijkomen, het is vele malen erger om helemaal geen festivals te hebben. Het is me heel zwaar gevallen mijn jaarlijkse feestjes en uitlaatklep niet te hebben. Ik durf niet te hopen op een volwaardig festivalseizoen in 2021 maar dat er weer niets doorgaat geloof ik ook niet. Ik denk er maar niet te veel aan.

In deze muziek-arme periode, met weinig gezelligheid en geen grote groepen, kwam er gevolg op het gerucht en een foto uit 2018:

Een Canadese maakte vanuit haar appartement een foto van het dakterras van de naburige Warehouse Studios in Gastown. De twee koffie (of wiskey) drinkende mannen zijn Brian Johnson en Phill Rudd, twee ex-leden van AC/DC.

Opgericht in 1973 en in de loop der jaren ook de nodige tegenslagen overwonnen (oorspronkelijke zanger Bon Scott overleed in 1980, ik bezocht zijn graf in 2010) bleef de rocktrein doorrijden, regelmatig albums afleverend alhoewel de frequentie wel afnam.

De laatste 6 jaar gebeurde het één na het ander:

2014: ritmegitarist en oprichter Malcolm Young verlaat de band vanwege gevorderde dementie. 
In de laatste tournee moest hij regelmatig nummers repeteren die hij zelf had geschreven en al duizenden malen had gespeeld. Het is duidelijk dat hij doorging tot het echt, echt niet meer ging. Hij werd vervangen door zijn neef Stevie.

Later dat jaar werd drummer Phil Rudd gearresteerd op verdenking van het beramen van een moordaanslag en het bezit van verdovende middelen. Hoewel de eerste verdenking werd ingetrokken, bleef het tweede punt van de tenlastelegging overeind. 

2015: Rudd bekende schuld aan beide oorspronkelijk ten laste gelegde feiten en in juli werd hij veroordeeld tot 8 maanden huisarrest. Hij werd vervangen door Chris Slade, een oudgediende (1990-1994).

2016: Zanger Brian Johnson moet vanwege ernstige gehoorschade in maart per direct stoppen. Vervanger: Axl Rose van Guns n' Roses. In augustus gaf bassist Cliff Williams aan na de Rock or Bust Tour te willen stoppen. Williams gaf aan meer tijd voor zichzelf te willen hebben. De tour kwam in september ten einde. Ook was dit het einde voor Axl Rose in de band. Over de toekomst van AC/DC was na de tour nog veel onduidelijk. 

2017: Oprichter Malcolm Young overleed 

De carrière van de rockband met het meest herkenbare geluid leek ten einde...

Vrijdag 13 november 2020


Vrijdag 13 maart was de laatste dag voor de lockdow. Vrijdag 13 november was de dag dat het bij mij niet meer ging en ik een week thuis zat. Op die dag redde AC/DC het jaar 2020 door hun nieuwe album "Power up" uit te brengen. Hier de single, enjoy!Geen opmerkingen:

Een reactie posten