maandag 3 oktober 2022

Dom geweest...?

Voor wat betreft de miskoop van de auto waar ik de oplichters €6600 voor betaald heb... een aardige vent van een BOVAG garage zou hem komen ophalen. Via een tussenpersoon voor €4250,-, mits in goede staat etc.

Afijn, ik heb ik een uurtje veel geleerd. Vooral hoe oplichters te werk gaan, wat er allemaal aan de auto niet klopte etc. Aan alles merkte ik dat hij de auto eigenlijk niet mee wilde nemen, maar kwam uiteindelijk toch met een bod dat ik...geaccepteerd heb. Voordat ik het bedrag noem, elke maand dat dit misbaksel nog op mijn naam zou staan zou geld en rust kosten. Het leek me onwaarschijnlijk dat ik een koper zou vinden die er veel meer voor zou betalen.
Goed, ik kreeg er €1500 voor. Het ding is weg en ik ben €5100 lichter en een ervaring rijker. Overigens heb ik me grotendeels van de domme gehouden en zou de koper onder de auto gekropen zijn dan had ik waarschijnlijk zelfs die €1500 niet gehad. Dan was het wellicht €250 van de sloop geworden.

De advocaat had een der oplichters nog aan de telefoon gekregen en het verhaal bleef ook tegen haar hetzelfde: kom het ding maar brengen dan kijken we wel. Een email adres kreeg ze ook niet dus ze vond het verder net zo belachelijk en verdacht als ik. De rekening van hen viel niet mee of tegen, ze had het minimale aantal uren gerekend (3) wat toch weer neerkomt op netto €644,30.
Met de verzekering en wegenbelasting samen net geen €6000,- dat ik aan het hele gebeuren kwijt ben.

Wat nu? Als ik hier nog energie in steken ga dan zou het via een Tv-programma kunnen zijn. Nou wie weet, ga ik me misschien nog even in verdiepen.


Dom geweest - hypotheekrenteQua hypotheekrente is het een bloedbad, zie bovenstaande grafiek. Ik heb met m'n eigenwijze harses in mei voor €200 administratiekosten mijn rentevast periode opengebroken. (2,25% vast tot 01-07-2025). De verwachting was dat ik de boel binnen die tijd afgelost zou hebben, dat denk ik trouwens nog steeds.

De nieuwe (variabele) rente was 1,40% en de €200 zou ik vlot terugverdiend hebben was de verwachting. In juni 1,40%, in juli en augustus gestegen naar 1,50 % (oké). In september naar 1,80% (kak...) en nu....in een paar stappen naar 2,30% (hoe dan?). De paar euro die ik in de afgelopen 4 maanden verdiend heb zullen snel verdampen, zeker als de rente nóg verder doorstijgt. 

Nou, misgegokt dus maar dit hoeft uiteraard geen debacle te worden. Benieuwd of de rentes nog weer gaan dalen. Een langere dip zou ook al flink helpen. Net even gekeken of vastzetten slim is (haha, geen idee!), maar voor een half jaartje vast betaal je al 2,65% en voor 1 jaar, hou je vast: 3,84% ! Acht jaar geleden, nog voor de grote daling der rente, was dit de rente voor 10 jaar vast.

Ook hier: wat nu? Toch even kort vastzetten? Ook weer een wijze les dat zaken zich slecht laten voorspellen.


Slim geweest?


Qua energie was er iets te vinden waarnaar ik kon overstappen en dat heb ik gedaan: BudgetEnergie. In plaats van €479 per maand wordt het bij hun €345, voor zolang het duurt uiteraard. Ik heb in het verleden wel eens energie van ze afgenomen en mijn ervaringen waren positief. Geen opzegtermijn of boete bij mijn huidige energieboer dus als het goed is ben ik per 01-10 al overgestapt. Ik moet nog standen doorgeven, komt vast goed.

De thermostaat heb ik nog niet boven de nachttemperatuur van 15 °C gehad en met de komende dagen waarbij we woensdag zelfs nog even de 20°C gaan aantikken laat ik dat lekker nog even zo. Ik merk wel dat het onder 16,5°C echt minder comfortabel in huis is. Mijn humeur en productiviteit leiden er soms ook onder. 

Nou, de herfst komt er aan en minder licht helpt ook niet, nietwaar?

Ondanks alles gaat het eigenlijk prima. Energie stoppen in zaken waar je energie van krijgt helpt in elk geval ontzettend goed. :-) 

Fijne week!


4 opmerkingen:

 1. Even slikken en dan ... doorgaan! Je eet er geen boterham minder om, zaak om het heel snel te vergeten want is de stress niet waard. Over die hypotheek kan ik weinig advies geven, ik heb mijne 5 jaar geleden afgelost. En wat betreft de energierekening houd ik mijn hart vast! Zeker nu ik hoor en lees dat grote voedselfabrikanten (Hak) hun productie stopzetten. Wat een wereld! Desalniettemin een goede week Mark! Groet, Niek

  BeantwoordenVerwijderen
 2. :-) Dat zeg je goed: het is de stress niet waard. Oh, je bent al helemaal hypotheekvrij? Mooi man!
  Dat van Hak lijkt me sterk hoor...ik ga zo eens googlen. Jep, bijzondere tijden wederom. Dankjewel, jij ook!
  groeten,
  Mark

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Advies... lastig! Ik heb zelf een lineaire hypotheek lopen, maar ik laat alles lekker vaststaan (op 2,38%). Als ik zou moeten gokken, dan denk ik dat de rentes nog veel verder gaan stijgen. Ik los nu enkel wat extra af door het verschil van mijn allereerste betaling en de huidige betaling op een spaarrekening te zetten en dit eens per jaar over te boeken. Nu gaat het nog langzaam (pakweg 50 tientjes per maand), maar over een tijdje gaat dat wel vlot. En geheel risico-vrij. Doel, aflossen in 20 jaar ipv 30 jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, had ik dat ook maar gedaan (op 2,25%). Dat zou zeker kunnen, maar je weet het nooit. Je hebt een plan en een doel en dan komt het meestal goed haha! Mijn plan is/was om in 10 jaar klaar te zijn ipv 30 jaar. Hmm, straks of morgen zal ik weer eens wat bespiegelingen noteren.

   Verwijderen