maandag 16 september 2024

hypo maandlasten

De hypotheekmaandlasten liggen nog net iets boven de €300. Ook zonder extra aflossingen duik ik daar al vlot onder (in januari 2025). De laatste tijd heb ik niet extra afgelost en ik moet me toch een beetje bedwingen om dat niet alsnog te gaan doen want

A) het is verslavend en

B) per oktober 2024 heb ik er 10 jaar hypotheek opzitten en had gehoopt dan klaar te zijn.

Echter, zolang mijn inkomsten niet groeien en daarmee mijn spaarbuffer niet drastisch groeit is extra aflossen niet verstandig of nodig. De spaarbuffer van ca. 19k houd ik voor het financieren van een groter vervoersmiddel en/of het aankopen van grond (lange adem vereist...)

Een mooie, en wellicht bijpassende, quote voor vandaag:


Geluk komt van aandacht voor kleine dingen;
ongeluk van het verwaarlozen van kleine dingen.

- Xiang Xu

dinsdag 10 september 2024

(Geen) twijfel

Ga niet daar waar het pad je heen leidt. Ga daar waar nog geen pad is en laat een spoor achter. 

- Ralph Waldo Emerson


Een spoor dat iets of iemand kan volgen, desgewenst in een tram of trein als we het letterlijk nemen.
Een spoor van vernieling zou ook kunnen. Of een combinatie van voorgaande, wat jij wil.


Twijfel. 

Vaak is een sprong in het diepe de enige manier om ervan af te komen. 

maandag 9 september 2024

De kop is eraf

De eerste lessen gingen prima en de motivatie van de leerlingen lijkt prima te zijn. Dat zou ik ook verwachten met een 4-VWO en een 5-VWO klas en een 5-HAVO (dus eindexamen) klas, maar je weet het natuurlijk nooit haha.

Deze week maar eens wat inlezen in het een en ander en wat ik nog niet op mijn radar heb staan is het PTA/de jaarplanning voor scheikunde. Daarbinnen ben ik heel erg benieuwd naar hoeveel vrijheid de individuele docent heeft voor de invulling van

  • De inhoud van de grote toetsen (het aantal staat vast)
  • De inhoud en frequentie van kleinere toetsen (als die er zijn, vermoedelijk niet)
  • De inhoud van de praktische opdrachten / praktica
  • demonstratie practica (hier verwacht ik 100% vrijheid waar dit wel afhangt van de scheikunde TOA)
Des te meer vrijheid des te beter ik functioneer en het is zaak om snel uit te vogelen waar grenzen liggen en in hoeverre die rekbaar zijn / in hoeverre anderen daarmee in moeten stemmen.

Ik ben zeker niet op zoek naar conflicten etc. maar als de kwaliteit van bijvoorbeeld toetsing niet oké is dan ga ik wel ingrijpen. Ik ben de situatie van 2 jaar geleden nog niet vergeten en zal het e.e.a. tactischer aanpakken dan toen. De sfeer op deze school lijkt wel een stuk beter te zijn en de collega's menselijker alhoewel dus organisatorisch wat chaotischer. Nou, we gaan het allemaal wel zien.

De quote van vandaag waarmee ik ook de verwondering uitspreek dat dit blog al bijna 9 jaar in de lucht is met meer (trouwe) lezers dan ik toen voor mogelijk hield.


"Lezen is als reizen zonder op te staan.

Schrijven is je lezers meenemen op een reis."


woensdag 4 september 2024

Toch een vervolg van mijn carrière

Mijn onderwijs carrière krijgt een vervolg, per 1 augustus ben ik voor 0,4 fte werkzaam op een VO school in de regio.

Vorige week was de vakantie voorbij maar de eerste week waren er diverse bijeenkomsten, vergaderingen en introductie activiteiten. Het is een fusieschool waarbij 3 scholen fuseren tot 2 nieuwe, en dat jaar voor jaar. Nog 1 schooljaar en dan behoren de 3 oorspronkelijke scholen tot het voltooid verleden.

De 0,4 fte zou inzetbaar zijn op 4 dagdelen op maximaal 3 dagen. Dat ze dit ingeroosterd kregen op 2 dagen en dan ook nog aansluitend verdient een pluimpje want dat is meer dan ze verplicht zijn. Helaas ook hier weer een rooster van 40 min. lessen maar 3 belangrijke verschillen t.o.v. mijn laatste kortstondige avontuur:

1) De lessen kunnen desgewenst als blokuren worden ingeroosterd.

2) De scheikundelessen (althans de mijne) zijn exclusief zo ingeroosterd.

3) We hebben ruim voldoende lestijd.


Eerste indruk


Nog voordat ik lessen gedraaid heb kan ik wel iets zeggen over hoe het e.e.a. op me overkomt.
Minimaal één betrokken en gezellige collega in de sectie. Met hem ga ik 2 klassen parallel draaien dus da's al prachtig. De personeelsfunctionaris werkt hard en goed en is echt aardig dus ook die zie ik in een positief licht. De roostermaakster lijkt meer dan capabel en beide conciërges zijn erg aardig en behulpzaam.

Dat laatste lijken de meeste mensen hier sowieso wel te zijn. Mogelijk mede veroorzaakt door de chaotische omgeving en ik hoop en verwacht dat ik met 2 dagen per week en slechts 3 klassen en weinig aanvullende taken daar weinig last van ga hebben. Sowieso meet ik me een beetje een houding van een ZZP-er aan. Op de vergaderdag werk ik er niet (dat is vanuit de school ook bewust zo geregeld) en dat vind ik ook uitstekend.

Mijn account is eindelijk aangemaakt dus morgenochtend hoop ik een laptop te ontvangen en allerlei zaken te kunnen installeren / activeren.

Ik ben benieuwd en heb er wel zin in!

Daarnaast heb ik vandaag online gesolliciteerd bij een bijles/examentraining organisatie. Daar verwacht ik wat incidentele werkzaamheden voor te gaan verrichten.

Fijne woensdag!