zaterdag 11 april 2015

Excel-bestand

Het lijkt niet mogelijk hier bestanden bij te sluiten. (Ik kreeg de vraag of ik mijn excelbestand ter beschikking wilde stellen.)

Wellicht dat een screenshot al verhelderend werkt:Cel E2: hypotheeksom
Cel G4 actueel (jaarlijks) rentepercentage

Kolom A: datum/maand
Kolom B: berekende aflossing. De meeste hypotheken hebben een looptijd van 360 maanden (30 jaar). Voor een hypotheeksom dus 1/360e deel per maand.
In cel B3 staat de formule: =$E2/360, in cel B5 staat de formule =$E4/359, etc.
Als je extra aflost (bedrag intypen op groen vakje in kolom B) dan zie je deze vaste maandelijkse aflossing dalen. Los je niets tussentijds af dan blijft de vaste maandelijkse aflossing gelijk.

In kolom C wordt de (maand-)rente berekend volgens: =$G$4*E2/12
In kolom D staat de (resterende) hypotheeksom. Door de hypotheeksom van de vorige maand te verminderen met de maandelijks aflossing en evt. extra aflossing ontstaat de actuele hypotheeksom.

In Cel H15 staat een formule die alle extra aflossingen optelt.
In Cel G9 verwijs ik naar de actuele hypotheeksom (cel E12 op dit moment).
In Cel G10 kun je de marktwaarde/koopsom invullen. Zodra je dit doet wordt een taartdiagram zichtbaar met een groene punt met het percentage van het huis dat al jouw eigendom is. (Vond ik wel een leuke vondst.)
In het gele blokje wordt dan zichtbaar hoe de eigendomsverhouding  tussen hypotheekverstrekker en jou is. Als het huis voor 20% van jou is staat daar dus 1 op 4.

Rechtsonder voor verschillende percentages e.e.a. uitgerekend.

In Kolom F vermeld ik wanneer er een bepaalde grens overschreden is: "€10.000- afgelost", "maandbedrag onder €800,-" bijvoorbeeld.

In het 2e tabblad is de volgende grafiek zichtbaar:


Met extra aflossingen dwing je deze lijn uiteraard omlaag.

Duidelijk zo?P.S. De W.O.Z. waarde is binnen en blijkt gestegen naar €204.000,-. Ons huis staat nu iets meer dan 10% boven water :-)

3 opmerkingen:

  1. je kunt het beste het bestand op een google drive ofzo zetten, en dan delen als link. Die link kan je dan invoegen in je bericht.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Mark, zou je misschien het bestand op 1 of andere manier beschikbaar willen stellen ? Interessante blog trouwens :) gr Cees

    BeantwoordenVerwijderen