zaterdag 6 februari 2016

Gerhard Hormann nu echt met pensioen

Voor veel fanatieke hypotheek aflossers is Gerard Hormann een bekend figuur, voor sommigen zelf het lichtende voorbeeld. Door fanatiek aflossen ( €160.000,-  in 7 jaar) heeft hij zijn huis hypotheekvrij en is geruime tijd geleden gestopt met (full-time) werken.

Over zijn inzichten en ervaringen schreef Hormann een aantal boeken. Ik heb alleen de eerste (hypotheekvrij!) gelezen en ik moet zeggen dat het best lekker weg leest. Leuk om bepaalde ervaringen te lezen. Toch vind ik veel zaken die Hormann op latere leeftijd "ontdekt" persoonlijk nogal open deuren. Zoals: "een hypotheek is een lening" en "leningen moeten afbetaald worden".

(Voor de twijfelaars hier een aantal voor- en nadelen van het versneld aflossen van je hypotheekschuld.)

Dat er een wereld openging voor Hormann verbaasd mij als nuchtere achterhoeker een beetje alhoewel het wel zo is dat ik mijn eerste huis kocht de huizencrisis haar hoogtepunt voorbij was de hypotheekmarkt veel overzichtelijker geworden was. Alleen nog hypotheekrenteaftrek bij lineaire en annuïteiten hypotheek. Mijn omgeving was niet zo faliekant tegen aflossen als dat Hormann beschrijft maar mijn ouders behoorden wel tot de mensen die compleet een andere taal spraken dan ik. Het afsluiten van een lineaire hypotheek was wel het laatste wat zij zelf zouden doen en ook hadden ze het in eerste instantie over het "mislopen van HRA" bij extra aflossen (!)
Ik denk dat ze nu wel overtuigd zijn en ik weet dat ze trots zijn hoe ik het heb aangepakt.

Hoe mijn toekomst er uit gaat zien weet ik niet (dat weet uiteindelijk niemand!) maar zolang je doelen stelt heb je iets om naar te streven nietwaar?

algemene doelen:
  1. maandlasten verlagen (zodra de restschuld is afgelost gaan we de hypotheek weer aanpakken)
  2. hierdoor is het mogelijk minder te gaan werken (1 van de voordelen van werken in het onderwijs is dat dit eenvoudig te realiseren is. Dit schooljaar heb ik een werktijdfactor van 96% en ik denk dat ik dit voor aankomend jaar zo laat. Je zou het een eerste trede van mijn pre-pre-pensioen kunnen noemen hahaha!)
  3. energie neutraal leven (zonnepanelen plaatsen, nieuw huis kopen/bouwen?)


specifieke doelen:
  1. restschuld aflossen (liefst uiterlijk sep 2016)
  2. op reis naar Nieuw-Zeeland (dec 2016)
  3. huis isoleren (2017)
(Enkele andere doelen zijn van dusdanig persoonlijke aard dat ik die hier even weglaat. ;-) )

Terug naar Hormann: Met een van zijn laatste klusjes stop hij nu ook: het schrijven van colums voor FAB magazine.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten