woensdag 4 mei 2016

Lasten bij renteverdubbeling op te vangen

Toch leuk dat je als leek met een rekenmachine en/of een spreadsheet tot dezelfde conclusie komt als duurbetaalde financiële experts.

Volgens de Rabobank zal een eventuele stijging van de hypotheekrente de gemiddelde huiseigenaar in Nederland over het algemeen niet in financiële problemen brengen. In een analyse schrijven economen van de bank vrijdag dat de impact van bijvoorbeeld een renteverdubbeling in 10 jaar tijd valt te overzien. Zoveel had ik al laten zien in mijn post van gisteren:

De bank rekent voor dat bij een acute rentestijging naar 5,75 % de maandlasten van Nederlandse huishoudens gemiddeld €140 zullen stijgen. De actuele hypotheekrente ligt momenteel op circa 2,8%. In de totale hypotheekvoorraad is de gemiddelde rente nu 4%.

Eerder deze week waarschuwde De Nederlandsche Bank (DNB) nog dat huiseigenaren in de problemen kunnen komen als ze teveel wennen aan de huidige, ongekend lage rente. Waarschijnlijk mensen met nog een aflossingsvrije hypotheek en met gepantserde oogkleppen op. Tja, als de rente omlaag gaat en je gebruikt dat voordeel nog steeds niet om af te lossen...
Vooral mensen met een hoge lening, waarop weinig wordt afgelost, zouden hun lasten aanzienlijk kunnen zien stijgen als de rente weer oploopt. Ja dat zeg ik: aflossen dus!

Bron: de Telegraaf
(Ik heb het complete artikel met het rekenvoorbeeld niet kunnen vinden.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten