maandag 29 augustus 2016

rente: 2014 vs. 2016

Hypotheekrente blijft laag

De hypotheekrente is de afgelopen twee jaar fors gedaald. Het verschil dat je betaalt aan rentelasten is aanzienlijk. Vooralsnog ziet Herman de Waard van www.wegwijs.nl dit niet veranderen. De hypotheekrente is de afgelopen 2 jaar fors gedaald. Steeds wanneer het dieptepunt in zicht leek, zette de daling toch weer verder door. Ook nu is er geen reden om op korte termijn een stijging te verwachten. Goed nieuws wanneer je op zoek bent naar een woning en wilt profiteren van de historisch lage hypotheekrente.

Hoe sterk de hypotheekrente is gedaald blijkt wanneer we de laagste hypotheekrente in augustus 2014 vergelijken met de huidige rente. Daarbij bekijken we hypotheken met een rentevast termijn van 10, 20 en 30 jaar:

In oktober 2014 sloten wij onze hypotheek af, 2,25% variabele rente (lineair). Het verschil tussen deze rente (8 maanden later 10 jaar vastgezet, ook voor 2,25%) en de 10 jaars rente van nu is minder astronomisch groot. Mocht het verschil ooit >1% gaan bedragen ga ik laten doorrekenen of oversluiten rendabel is.

Rente ECB blijft laag

De Europese Centrale Bank (ECB) verstrekt banken leningen tegen een historisch lage rente. Eén van de redenen hiervoor is de lage inflatie in Europa. De prijsstijging van producten en diensten ligt ver onder het gemiddelde dat de ECB nastreeft. In Nederland ligt de inflatie afgelopen juli, voor het eerst sinds 1984, zelfs onder het nulpunt (-0,30 %). Zou deze negatieve inflatie langer aanhouden dan is er sprake van deflatie. Typ "deflatie" in bij je favoriete zoekmachine en een lawine aan doemscenario's zal je bedelven. Volgens Han de Jong is er ook nog een goede vorm van deflatie.

Wanneer de prijzen van producten en diensten dalen, is dit een teken dat er ook minder vraag naar is. Kortom, de economie stagneert. Het laatste wat de ECB in dat geval kan gebruiken zijn hogere rentes. Het risico daarvan is namelijk dat consumenten en bedrijven nog minder lenen en nog minder uitgeven.

Hypotheekrente ook laag

Banken kunnen dus goedkoop lenen, zowel van de ECB als van elkaar. Daarnaast is ook het aantrekken van spaargeld geen al te kostbare zaak, de spaarrente komt nauwelijks boven de 0,5 % uit. Door deze situatie kan een bank nog steeds winst maken met een relatief lage hypotheekrente. Dit heeft betrekking op de variabele hypotheekrente en de hypotheken met een kortlopende rentetermijn van maximaal twee jaar.

Als we kijken naar de rente met leningen die langer lopen, wordt de rente relevant die de overheid betaalt wanneer ze geld leent. De rente op deze zogenaamde staatsobligaties is bijzonder laag. Voor sommige looptijden krijgt de overheid zelfs geld toe. Investeerders zijn dan blij dat hun geld ‘veilig’ bij de overheid geparkeerd staat.

De rente op deze lening is van belang voor hypotheken met een langere rentevast termijn. Het geeft aan wat de waarde is van een langlopende lening. Daalt die waarde, dan rekent de bank jou ook een lagere hypotheekrente. De hypotheekrente zal altijd hoger zijn dan die op een staatsobligatie. Het risico dat jij jouw hypotheekschuld niet kunt aflossen wordt groter ingeschat dan een overheid als wanbetaler.

De rente zal niet altijd zo laag blijven. Stijging van de gemiddelde hypotheekrente is vooralsnog onwaarschijnlijk als we kijken naar de wereldeconomie en de invloed op de hypotheekrente. Het wordt pas spannend wanneer centrale banken het aandurven om de rente significant te verhogen. Tot die tijd kunnen huizenkopers, oversluiters en mensen bij wie de rentevastperiode afloopt profiteren van de extreem lage hypotheekrente.

2 opmerkingen:

  1. Het is echt veel gedaald he, de laatste jaren. Ik hoop dat het nog even blijft, tot wij onze hypotheek hebben overgesloten. :-)

    BeantwoordenVerwijderen