woensdag 10 augustus 2016

Spaarboete? - aanvulling

Behalve je hypotheek aflossen (en mogelijk je pensioen aanvullen) zijn er natuurlijk nog wel een paar andere manieren om je (spaar-)geld te besteden. Veel plezier met de links.

1) Maak je huis energiezuiniger of zelfs energie-neutraal! (Voor energie-neutraal is een nieuw huis bouwen mogelijk praktischer.) door:
a) zonnepanelen te plaatsen,
b) al dan niet met thuisaccu (voor volledige onafhankelijkheid van het lichtnet en in lijn met een gedecentraliseerde energievoorziening)
b) een zonneboiler te plaatsen (Vooral gas is duur dus mogelijk valt hier een hoger rendement te halen),
c) plaats een warmtepomp,
d) sla een grondwaterpomp,
e) maak hieruit zelf drinkbaar water (de term "drinkwater" mag vanwege regelgeving niet gebruikt worden)

2) Investeer in crowdfund projecten (en behaal rendementen tussen 6 en 8 %).

3) Zet het geld vast in een spaardeposito (alhoewel de rendementen niet al te hoog zijn, max. 1,5%, je kunt je geld niet opnemen en soms zijn er andere aanvullende voorwaarden).

4) Ga beleggen. (Zou ik persoonlijk nooit doen omdat ik het risico te groot vind en met de financiƫle/bank wereld zo min mogelijk te maken wil hebben.)

==========================================================

Voorlopig geen Formule-1 dus dan maar wat Olympische voorspellingen:

1) Dorian van Rijsselberghe wint goud met surfen.2) Daphne Schippers wint goud op de 200m en pakt een medaille op de 100m sprint.

3) Usain Bolt wint 3 medailles waarvan zeker 2 gouden.6 opmerkingen:

 1. Vorig jaar hebben we zonnepanelen laten plaatsen. Helaas is er nog geen goede en betaalbare backup om elektra op te slaan. Misschien laten we in de toekomst extra panelen bijplaatsen voor een zonneboiler of verwarmen mbv elektra. In het vakantiehuis in UK waar we dit jaar op vakantie waren, was de verwarming op elektra en koken op inductie. Ik vond dat erg prettig. Schoner ook voor de longen was mijn ervaring. Die inductieplaat komt er als we een nieuwe keuken laten plaatsen.
  Aan beleggen waag ik me niet :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Veel besparingen vergen forse investeringen waardoor je jezelf vaak moet afvragen of het de investering wel waard is!
  En een extra voorspelling: Epke goud!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Da's zeker waar!
   Ok, dan gooi ik er ook nog eentje bij: Marit Bouwmeester ook goud!

   Verwijderen
 3. Voorspelling nr. 1 is reeds werkelijkheid ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dorian-GOUD (goed voorspeld), Marit-GOUD (goed voorspeld), Usain Bolt 3xGOUD (goed voorspeld: 2xgoud+1medaille), Daphne Schippers pakte geen goud op de 200m maar zilver en pakte geen medaille op de 100m. Vanwege haar blessure waanzinnig knap hoe ze 5e werd (100m) en zilver haalde (200m)!

  BeantwoordenVerwijderen