maandag 15 augustus 2016

3x hypotheekinfo

Ik open weer even met Yuri van Gelder want opvallend nieuws vandaag: Yuri gaat zijn Olympische oefening toch uitvoeren! Niet voor een medaille maar mogelijk voor een mooi honorarium zal Yuri in de Alpha tent op het Lowlands festival zijn talent laten zien.

Ik vind het wel mooi en ik vermoed dat meer mensen er zo over denken en dat daardoor deze "stunt" een groot enthousiast publiek zal genereren.

En dan nu het financiële nieuws:

1) Banken mogen bij nieuwe hypotheken mensen niet langer straffen met een torenhoge boete als ze versneld hun woningschuld willen aflossen. Afgezien van of het daadwerkelijk gunstiger gaat uitpakken voor de hypotheeknemer; de nieuwe regelgeving geldt dus niet voor bestaande hypotheken.

Voortaan kan de bank alleen nog maar een vergoeding vragen voor de directe kosten die ontstaan doordat een groot deel van de hypotheek vervroegd wordt afbetaald. Boetes zijn taboe, zo blijkt uit nieuwe Europese regels die sinds kort geruisloos zijn ingevoerd. Bron: www.ad.nl

2) Er dreigt een tekort te ontstaan aan financiering voor Nederlandse hypotheken. Op termijn moeten daarom buitenlandse partijen worden aangetrokken die geld willen steken in de Nederlandse huizenmarkt. Bron: http://fd.nl/

(Punt 1 en 2 ook op andere blogs al gemeld.)

3) Hypotheken met NHG verdeeld in risicocategorieën.

Zoals bekend word ik door mijn hypotheekverstrekker A.S.R. niet beloond voor het versneld aflossen. Ik heb een NHG-hypotheek en die is niet onderverdeeld in verschillende LTV / risicocategorieën. Bij de meeste hypotheekverstrekkers is dit zo maar soms is de NHG rente gewoon de allerlaagste dus dan geeft het niet zou ik zeggen. Hier een overzicht:

NHG-rente = laagste? NHG risicocategorieën?
ABN AMRO NEE NEE
Aegon JA NEE
Argenta NEE NEE
ASR Verzekeringen NEE NEE
bijBouwe afh. van looptijd NEE
BLG wonen JA NEE
Centraal Beheer JA NEE
Conservatrix JA NEE
Delta Lloyd afh. van looptijd JA <=90% >90%
Direktbank NEE NEE
Florius NEE NEE
Hypotrust geen onderscheid?
ING Bank NEE NEE
IQWOON afh. van looptijd NEE
Lloyds Bank JA NEE
MoneYou NEE NEE
MUNT Hypotheken JA NEE
Nationale Nederlanden JA NEE
NIBC direct JA NEE
OBVION JA NEE
Rabobank JA NEE
Regiobank NEE JA <=90% >90%
SNS Bank NEE JA <=90% >90%
Syntrus Achmea Vastgoed JA NEE
Tellius JA NEE
VENN Hypotheken geen onderscheid?
Woonfonds JA NEE

Bij Hypotrust en VENN hypotheken lijkt geen onderscheid gemaakt te worden tussen NHG en non-NHG of ze sluiten maar één soort af, dat zou ook kunnen.

Bij de overige 25 verstrekkers die ik bekeken heb hebben 13 verstrekkers de NHG-rentes als (soms gedeeld) laagste. Bij 3 verstrekkers hangt het af van de looptijd en de overige 9 rekenen NIET de laagste rente voor een hypotheek met NHG. 

Waar er tot voor kort maar 1 verstrekker was (Delta Lloyd) die ook voor NHG hypotheken verschillende risico categorieën hanteert zijn er nu 2 bij gekomen. Bij alle drie worden 2 risico categorieën onderscheiden: boven en onder 90% LTV. Eens in de gaten houden of dit het begin van een trend is.

Ik vind dat wanneer NHG-hypotheken niet als minst risicovol gezien worden (en dus niet de laagste rente krijgen) dat er dan verschillende risico/LTV categorieën behoren te zijn.
Als NHG-hypotheken wel als minst risicovol worden bestempeld en dus de laagste rente krijgen dan hoeft dit natuurlijk niet.

Maar ja, wie ben ik?

1 opmerking: