vrijdag 26 mei 2017

Aflosser benadeeld?

Het korte antwoord: WELNEE!

Een collega blogger schreef een duidelijk artikel over een vermeend nadeel dat zou ontstaan wanneer men aflost op de hypotheek.

Als je het hele artikel wilt lezen, deze is hier te vinden: http://geld-is-tijd.blogspot.nl/2017/05/fiscale-strop-voor-aflosser.html#more

Voor de luie lezer hier een samenvatting:

Vorige week donderdag stond het met grote letters in de Telegraaf: "fiscale strop voor aflossers". Door de afbouw van de hypotheekrenteaftrek kan er een situatie ontstaan waarbij een huizenbezitter netto belasting moet betalen aan zijn huis. Fiscalist Cor Overduin spreekt van "onrecht", en er werden kamervragen gesteld, zoals Carola Schouten van de ChristenUnie "de Kamer heeft dit niet zo gewild, dus los het op!". Zijn aflossers de pineut, of is dit een storm in een glas water?

Vanwege de wet Hillen, die al sinds 2004 zegt dat de bijtelling van EWF (eigen woning forfait) nooit hoger mocht zijn dan de HRA, betaal je nooit voor een flink afgeloste hypotheek. 

Ten slotte kwam de regel die de HRA ging beperken. Het percentage waartegen mag worden afgetrokken daalt met een half procent per jaar, tot 38% in 2041. Hierdoor stijgt de netto rente aanzienlijk. Bovendien is er iets raars als de HRA gelijk is aan de EWF: de EWF wordt tegen 52% bijgeteld, maar de HRA wordt tegen 38% afgetrokken. Het resultaat: de netto hypotheekkosten liggen een beetje boven de bruto hypotheekkosten:

Hoeveel is dit nadeel waar de Telegraaf het over heeft? Voor deze hypotheek is het hoogstens 105,- per jaar, en het geldt alleen als de hypotheek tussen de €12.000,- en €20.000,- is. Dus terwijl deze persoon bij afsluiten van zijn hypotheek maarliefst €1500,- per jaar terugkreeg van de belasting, moet hij nu een schamele €105,- per jaar betalen. Is dit nu alle commotie waard?

Maar het allerbelangrijkste: over de hele linie is aflossen nog steeds gunstig. Het jaarlijkse voordeel van €1000,- aflossen is voor een grote hypotheek gestegen van €24,- naar €31,-, en voor kleine hypotheken van €50 naar €57. Elke euro die je aflost levert je een besparing op. Sterker nog: aflossen is over de hele linie gunstiger geworden.

De bovenstaande grafieken gelden voor de situatie in 2041, en de hoogste belastingschaal. Op dit moment is het effect nog veel minder. Hieronder zie je het "maximale belastingnadeel" over de tijd, voor twee belastingschalen:

Op dit moment heeft iemand in de hoogste belastingschaal maximaal een nadeel van €20,- per jaar per ton, iemand in de 42% schaal heeft er nog helemaal geen last van. Daar start dit effect pas in 2034. Er worden nu dus Kamervragen gesteld over een miniem probleem dat zich pas over 10-20 jaar gaat voordoen.

Samengevat: elke euro aflossen bespaart geld, het belastingnadeel geldt voor een zeer kleine groep, en is zeer klein. Hiermee wil ik niet zeggen dat ik het met de wet eens ben: persoonlijk vind ik dit een mooi voorbeeld van hoe een opeenstapeling van ogenschijnlijk goede idee├źn ontaarden in een krankzinnige wet. De wet is onnodig ingewikkeld, en stimuleert de verkeerde mensen. Nu stimuleert de wet vooral om je laatste restje hypotheek af te lossen, terwijl men juist mensen met een grote hypotheek moet stimuleren om af te lossen.

Ik had er liever voor gekozen om de hypotheekrenteaftrek te maximaliseren, beginnend bij een miljoen, en elk jaar 50.000 eraf, tot je na een stuk of 14 jaar bent uitgekomen op 3 ton. Het stuk hypotheek dat je boven dit bedrag hebt is dan niet meer aftrekbaar. Op deze manier pak je vooral de grote hypotheken aan, en stimuleer je vooral om risicovolle hypotheken af te lossen. Vergeet niet dat het gros van de hypotheekrenteaftrek naar de 10% duurste huizen gaat. De overheid kan dit geld veel nuttiger besteden.

Het nadeel is dus 

  • klein
  • nog niet actueel
  • voor een beperkt moment tijdens aflossen.
Mocht het nog bestaan op het moment dat onze hypotheek richting de 20% LTV gaat dan lijkt het prima mogelijk dit stukje van 20 naar 12 % LTV ineens te overbruggen, toch?Geen opmerkingen:

Een reactie posten