zaterdag 6 mei 2017

Ontwikkeling hypotheekrente

De laatste tijd heb ik de rente ontwikkelingen niet meer bijgehouden omdat oversluiten voorlopig niet loont en ik wel wat anders aan mijn hoofd had ;-)

Half april werd de stijgende lijn van de hypotheekrente doorbroken. De dalende kapitaalmarktrente was reden voor geldverstrekkers om even pas op de plaats te maken met renteverhogingen. Een aantal geldverstrekkers kozen er zelfs voor om hun tarieven direct naar beneden bij te stellen.

Een reden voor de gedaalde marktrente zou de opgelopen spanning tussen de VS en Noord-Korea kunnen zijn. Ook vielen de inflatiecijfers in maart tegen en gaf de Europese Centrale Bank aan voorlopig de beleidsrentes laag te houden.

Het is opvallend hoe snel geldverstrekkers momenteel reageren op veranderingen in de markt. Dit wijst op een felle concurrentiestrijd waardoor de hypotheekrente eind april licht is gedaald:

De prijsvechters gebruiken alle beetjes marge om de laagste hypotheekrente te kunnen bieden.
Dit zet de traditionele banken onder druk. ABN AMRO, ING en SNS strijden om de toppositie bij de populaire hypotheekrente van 10 jaar vast.
De verzekeraars en pensioenfondsen concurreren op de lange hypotheekrente (20-30 jaar).
Met de huizenmarkt die op volle toeren draait is er dan ook heel wat marktaandeel te winnen. Ook leggen klanten hun rente steeds langer vast waardoor klandizie verzekerd is.

Hypotheekrenteverwachting mei

Het lijkt echter nog te vroeg om van een nieuwe dalende trend voor de hypotheekrente te spreken.
Dit is ook terug te zien in de kapitaalmarktrente. Deze graadmeter voor de hypotheekrente heeft de stijgende lijn weer voortgezet.

bron: www.fx.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten