dinsdag 9 mei 2017

Boetes bij zeer veel extra aflossen lager

Het was even puzzelen waar het nu precies over ging maar ik ben er uit.

Op het hypotheekafschrift van deze maand stond het volgende vermeld:

"Op uw verzoek hebben wij een mutatie uitgevoerd. Als gevolg van deze mutatie is er wellicht bij u een vergoeding in rekening gebracht of gaan wij wellicht een vergoeding in rekening brengen. Deze vergoeding is gebaseerd op de huidige contractuele afspraken die wij met u hebben.

Op 20 maart 2017 heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de Leidraad 'Vergoeding voor vervroegde aflossing van de hypotheek'(Leidraad) gepubliceerd welke onder andere betrekking heeft op de wijze van berekening van een vergoeding als gevolg van de voor u verrichte of nog te verrichten mutatie.

Wij zijn momenteel bezig om onze dienstverlening, daar waar nodig, aan te passen aan deze leidraad. Indien blijkt dat de vergoeding die wij u in rekening hebben gebracht of gaan brengen, lager dient te zijn, zullen wij u hiervoor compenseren. Een eventueel hogere vergoeding wordt door ons niet bij u in rekening gebracht. Als u in aanmerking komt voor compensatie ontvangt u zo spoedig mogelijk nadere informatie van ons. Op onze website vindt u de meest actuele informatie over dit onderwerp."

En nu in het Nederlands


Vertaling: Als u gaat aflossen boven de boetevrije norm (bij ons is dat 15% van de hoofdsom wat uitkomt op €28.500, jaarlijks) dan zal de in rekening gebrachte boete niet hoger zijn dan het financiële nadeel van de hypotheekverstrekker.

OK, nou voorlopig is dat niet voor ons van toepassing. Ik had gehoopt dat het ging om de "dagelijkse" rente (geen idee of dit een bestaande term is). Ik bedoel, dat als je op de 1e van de maand een extra aflossing doet dit gelijk van het totaalbedrag afgaat en niet pas aan het eind van de maand.

De A.S.R. doet het maar één keer per maand, wat het wel mogelijk maakt met mijn excel bestand alles van maand tot maand op de cent nauwkeurig uit te rekenen.

Bij de restschuld werden aflossingen wel steeds direct verwerkt en de rente steeds dagelijks berekend.

Meer lezen?

2 opmerkingen:

  1. Jammer dat er weinig meer duidelijk is dan. Wij hebben onze extra aflossingen gespreid over 3 kalenderjaren om boete te vermijden. Ook al zou je minder krijgen, ik zou nog steeds moeten betalen. Ik laat het maar zo gaan zoals vorige jaar gepland. Januari 2018 nog en dan zit het grote aflossen erop.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nou, er is misschien wel meer duidelijk dan ik hier opgeschreven heb. Misschien is het goed je hypotheekadviseur hier eens over te bevragen?

    BeantwoordenVerwijderen