woensdag 16 augustus 2017

Bespaartips checklijst TOP-25

Op diverse blogs en websites kun je diverse bespaartips vinden en het het leek me wel eens aardig om een top-25 te maken en te kijken in hoeverre ons huishouden hier al iets mee doet of zou willen/kunnen gaan doen. Dit zijn maatregelen die je kunt doen naast het aflossen of oversluiten van je hypotheek. Daar gaat het vandaag even niet over. :-)
 1. Zeg de krant op. -CHECK- (nooit een abonnement gehad)
 2. Zeg het abonnement op dat tijdschrift op. -CHECK (heb ik niet)-
 3. Zeg je lidmaatschap van je omroep op. -CHECK- (nooit gehad)
 4. Kijk hoe je geld kunt besparen op je mobiele telefoon. Je kunt die mooie smartphone misschien drie jaar gebruiken in plaats van twee, en overstappen op sim-only? -CHECK- Ik heb een sim-only. Vrouwlief heeft wel een abonnement.
 5. Stap over op een goedkopere energieleverancier. -CHECK- Via VEH kortgeleden weer een jaarcontract afgesloten via collectieve inkoop energie. Wellicht valt er MEER te halen als ik jaarlijks zelf van leverancier verander. 
 6. Bekijk wat de grootste stroomvreters in huis zijn en zoek uit of je snel veel energie kunt besparen. -deels CHECK- 1) De energiemeter meet nu onze koel-vriescombinatie. 2) Isolatie op de 1e verdieping gaat binnenkort plaatsvinden. 3) Is onze ketel aan vervanging toe? 4) Spouwmuurisolatie laten doen? 
 7. Als minder tv kijken een van je goede voornemens is, waarom zou je dan niet overstappen op een goedkoper tv abonnement? Of wat dacht je van je tv abonnement gewoon opzeggen? Met diensten als Uitzending Gemist hoef je je favoriete programma’s niet te missen. -Nee, vinden we geen optie.
 8. Internet kan goedkoper met een vergelijkbare snelheid. - We hebben niet het duurste of snelste abonnement, dus -CHECK-
 9. Autoverzekering kan ongetwijfeld goedkoper. Dat is zeker zo, maar dat doen we pas als we voldoende spaargeld hebben om het wegvallen van een auto kunnen opvangen.
 10. Een vaste telefoon, heb je dat echt nodig? Nee, niet persé. Opzeggen levert echter geen voordeel op. Niet meer via vast bellen, dus dat doen we niet meer, dus -CHECK-.
 11. Stop met de loterijen. Of beperk je tot één loterij. De kans dat je er rijker van wordt is minimaal. De kans dat je er armer van wordt is bijna 100%. -CHECK- De enige loterij waar ik ca. 20 jaar geld naartoe gebracht heb heb ik nu opgezegd.
 12. Loop na welke verzekeringen je hebt. Bekijk of ze nog nodig zijn en of je ze kunt oversluiten naar een goedkopere aanbieder. Hier zou ik nog eens in moeten duiken. Ik heb het idee dat we het wel redelijk voordelig voor elkaar hebben.
 13. Los andere schulden af. -CHECK- We hebben geen andere schulden (naast de renteloze studieschuld).
 14. Verbouw je eigen groeten en fruit. Doen we (nog niet), de besparing is niet groot, de voldoening wellicht wel.
 15. Ga koopjes jagen. -CHECK (enigszins)- wanneer een veel gekocht artikel in de aanbieding is halen we er meer van. We willen geen folders in de deur maar we zouden meer van digitale media gebruik kunnen maken om koopjes te vinden.
 16. Doe je boodschappen op een volle maag. Doe ik vaak toch niet!

Graag voeg ik er uit eigen koker nog een negental aan toe

 1. schaf een tondeuse (van een goed merk) en ga nooit meer naar de kapper
 2. koop geen vuilniszakken meer - de gratis transparante zakken voor plasticafval werken ook prima voor restafval
 3. gebruik koffiefilters 2x
 4. gebruik handdoeken 2x
 5. doe geen ritjes korter dan 2 km met de auto maar ga lopen of fietsen
 6. ga carpoolen
 7. koop geen merkkleding
 8. gooi zo min mogelijk voedsel weg
 9. gebruik LED verlichting i.p.v. gloei-/spaarlampen
Aan jou te bepalen in welke volgorde je deze 25 tips wilt zetten en in hoeverre je hier al iets mee doet cq. nog wilt gaan doen.

6 opmerkingen:

 1. Mooie lijst, veel doen we al, net als jullie, maar voor een aantal zouden we best nog eens kunnen kijken om te besparen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Handdoeken 2x? Hier wel vaker...je bent schoon als je ze gebruikt ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, maar als je soms last hebt van psoriasis is dat geen goed idee omdat dit dan exponentieel verergerd. Net als het dragen van niet ademende stoffen.

   Verwijderen
 3. Mooie lijst. We doen al erg veel. Waar wij op zouden kunnen besparen is het uit lunchen/dineren/terrasjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, hij ik zeker niet compleet. Dat is ook een goede inderdaad. Wij besteden hier al relatief weinig aan omdat we niet vaak uit eten gaan. Als we dan gaan is het iets bijzonders (en extra leuk) en ook nooit bij de allerduurste tent.

   Verwijderen