zaterdag 11 november 2017

NHG aanpassingen

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kan huizenkopers diverse voordelen bieden. Hiervoor dienen ze wel aan de eisen te voldoen en betalen ze bovendien 1 procent van de financieringssom aan kosten. Vanaf 1 januari 2018 worden de eisen iets minder streng. Het is vanaf dat moment niet meer verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Dat maakte het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) bekend, de instantie die verantwoordelijk is voor de uitvoering van de NHG.

NHG-grens verhoogd


Zoals bekend wordt de NHG-grens in 2018 verhoogd tot een bedrag van €265.000. Dat is 8% meer dan in 2017, zodat meer mensen hier gebruik van kunnen maken.
Investeert een huizenkoper maximaal in energiebesparende maatregelen? Dan kan de maximale NHG-hypotheek zelfs oplopen naar €280.900. Het is dan belangrijk dat het extra bedrag wordt gebruikt voor een HR-ketel, isolatie in de woning, zonnecellen of het gebruik van HR++-glas in het huis. De overheid wil op die manier stimuleren dat meer huizenkopers duurzame keuzes maken.

Geen verplichte overlijdensrisicoverzekering (ORV) meer


Het is vanaf 1 januari 2018 niet meer nodig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten om aan de voorwaarden te voldoen. Ook niet als er sprake is van een hypotheek met LTV > 80 %.
Ik heb me voorgenomen rond de zomer van 2018 onze hypotheek eens goed te (laten) bekijken op de volgende punten:

  1. Is het verstandig onze ORV stop te zetten? (Het zou een kleine besparing opleveren van ca. €57 per jaar.)
  2. Is het verstandig onze hypotheek over te sluiten? (Denk het niet.)
  3. Is het verstandig aan rente middeling te doen?


Oversluiten van een gewone naar een NHG-hypotheek


Ook wordt het vanaf 2018 mogelijk om een bestaande hypotheek over te sluiten naar een NHG-hypotheek. Klanten die dat wensen kunnen dit alleen doen als de nieuwe hypotheek voor hen gunstiger uitpakt dan de bestaande. Bijvoorbeeld dankzij een lagere rente, waardoor de maandlasten voor de woning omlaag kunnen. Wel dienen ze 1% aan kosten te betalen over het te financieren bedrag. De NHG kosten worden zo dus alsnog betaald.

Als ik het dus goed begrijp zou je een huis van bijv. €300.000,- kopen, gaan aflossen en zodra je onder de grens van €265.000,- duikt hem oversluiten naar een NHG hypotheek.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten