woensdag 1 november 2017

De sneeuwbal rolt al wat sneller: LTV < 75%

Vandaag is er €330,- extra afgelost op de hypotheek en voor volgende maand heb ik dit bedrag alvast bijgesteld naar €350,-.

Met de reguliere aflossing alvast meegerekend duikt het resterende bedrag deze maand onder de €156.000,-. De laatst bepaalde WOZ was €208.000 wat inhoudt dat onze L.T.V. onder de 75% duikt!

Ons spaarpotje begint ook op te vullen en da's prettig want per 1 januari ga ik minder salaris ontvangen omdat ik minder ga werken, zoals al eerder gezegd. Ik begin op mijn 42e aan mijn pre-pre-prepensioen :-) Mijn wtf daalt van 0,96 naar 0,84 fte en na de zomervakantie waarschijnlijk noodgedwongen naar 0,80 fte. Verder downgraden ligt niet in de korte termijn planning.

Vrouwlief wil ook een paar uur minder gaan werken maar hierover heerst momenteel wat onduidelijkheid. Nou goed, we zien het wel. Hetzelfde geldt voor de uitvoering van het regeerakkoord. We denken dat we de financiën aardig in de hand en op orde hebben.

Trouwens: zouden we helemaal niets extra hebben afgelost dan zou de hypotheeksom nu nog €170.472 bedragen en zou het maandbedrag van oktober ca. €850 geweest zijn.

Het werkelijke bedrag van afgelopen maand was slechts €780,29. :-)

Uitgaven en inkomsten


Ik zou het aflostempo graag nog wat opvoeren en het geld dat daarvoor nodig is kan natuurlijk maar van 2 kanten komen:

1) Minder uitgaven
2) Meer inkomsten

1) Qua uitgaven zijn we de laatste tijd al wat bewuster bezig zoals tijdens het boodschappen doen en door te tanken in Duitsland. Kleine (boodschappen-)ritjes doe ik altijd op de fiets.

1a) De energierekening gaat hopelijk wat omlaag door de isolatie maatregelen die we gedaan hebben en mogelijk nog gaan doen.

2) Qua inkomsten: MEER werken vinden we geen optie: we gaan juist minder werken.
Voor mij is er nog 1 hogere salarisschaal mogelijk, ik ben er al mee bezig en verwacht binnen een paar maanden daar meer nieuws over. Vrouwlief gaat elk jaar iets omhoog in salaris maar heeft verder geen hogere schaal in het vooruitzicht.

Andere inkomsten?


Op een andere manier meer inkomsten genereren zou wellicht kunnen:

2a) Een bijbaantje dat niet als werken voelt.
* Postbezorger zou misschien iets kunnen zijn. I.p.v. geld uit te geven in een sportschool of aan een sportvereniging beweeg je toch en je bent lekker buiten en het levert geld op.
Als je het net zoveel tijd kost als dat je eigenlijk aan sport wilde besteden is elke euro pure winst.
Ik weet even niet hoe dat belastingtechnisch ook alweer zit met een bijbaantje. Als iemand me van informatie kan voorzien: GRAAG!

* Bijles geven zou ook kunnen en qua verdiensten meer euro's per uur.
Nadelen: Hoe op te zetten? Zwart of wit werk? Het is binnen en lijkt natuurlijk op mijn huidige werk.

2b) Spullen verkopen.
* Ik heb meerdere elektrische gitaren. Niet van het duurste soort en een aantal zijn tweedehands maar misschien loont het om er één te verkopen. Misschien zijn er nog andere spullen?


Nou, ik heb alles weer op een rijtje. Alleen daarom al leuk om deze BLOG bij te houden. :-)
Overigens: deze maand voor het eerst meer dan 4000 views!

4 opmerkingen:

 1. Lekker dat het sneeuwbaleffect op de hypotheek zichtbaar wordt. Gaat de bank er ook nog iets mee doen dat de LTV nu lager is geworden? Of heb je al een NHG hypotheek dus de lage rente?

  Voor wat betreft het bijbaantje... Enige jaren geleden had ik een bijbaantje waar ik op elke verdiende Euro 40% aan belasting moest betalen. Althans, er werd 40% ingehouden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja NHG inderdaad. En nu is dat de laagste rente maar dat is een periode niet zo geweest. Daar heb ik mij over verbaasd en ben er druk mee geweest. Zie berichten van ca. een jaar geleden. Ok, misschien dat zo'n bijbaantje toch wel loont dan, merci.

   Verwijderen
 2. We werken met schalen in de inkomstenbelasting en het bijbaantje wordt dus verrekend in de hoogste schijf waar je in valt. Je loonheffingskorting gebruik je al in je ‘hoofdbaan’. Elke euro salarisverhoging valt ook onder de hoogste schijf waar je in valt.

  Wel lekker makkelijk je nettoloon uitrekenen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoogste schijf: dat wist ik. Loonheffingskorting ook, check. :-)
   De laatste 2 opmerkingen begrijp ik echter niet. Hoezo zou salarisverhoging altijd in de hoogste schijf moeten vallen? En hoezo rekent dat makkelijk?

   Verwijderen