zaterdag 16 februari 2019

Verhuizen? - schade inhalen deel 1

Zo, even wat verkoudheid en heel veel drukte achter de rug. Nog 2 weken en dan een welverdiende crocusvakantie.

Vandaag had ik een aantal topics in gedachten om de BLOG-"schade" even goed in te halen maar net voordat ik daar aan wilde beginnen wierp ik nog een blik op funda.nl.

Wauw....


Droomwoning?


De optie te verhuizen speelt al een tijdje een beetje in mijn achterhoofd. Net zag ik een jaren '20 woning in een dorp vlakbij, hij lijkt perfect... De vraagprijs is ca. €180.000. Ik zal even rationeel een lijstje maken met pro's en cons:


De woning is helemaal gerenoveerd en heeft energielabel C.


Auto / fiets


Voor mijn conditie zou het wonderen kunnen doen wanneer ik het woon-werk verkeer voor 90% met de fiets zou doen. Een afstand van 10 km vind ik een uitstekende afstand om dagelijks 2x te fietsen!

Ik zou mijn auto niet wegdoen maar alleen al door het gereduceerde brandstofverbruik zou ik jaarlijks aardig wat kunnen besparen. Op een kladje kom ik zeker tot een jaarlijkse besparing van €300 vergeleken met de huidige carpoolende situatie. Mogelijk daalt het aantal jaarlijkse kilometers dusdanig zodat de verzekering iets goedkoper kan.

De reistijd blijft hetzelfde maar ik ben vaker buiten: gezonder: etc. etc.


Hypotheekvrij en FO


Ook even op een kladje uitgerekend: geschatte verkoopsom huidige woning: €230.000. Dit minus de huidige hypotheek van (afgerond) €138.000 zou een overwaarde van €92.000 betekenen (!). Als ik allerlei kosten (aankoopkeuring, makelaar, overdracht) op één hoop gooi denk ik dat dit ongeveer €12.000 zal bedragen, mogelijk minder.

Aan de woning zelf hoeven op de korte termijn geen kosten gemaakt te worden, is mijn inschatting.
De resterende hypotheeksom zou dan ca. €100.000 bedragen. Een kortlopende en/of variabele rente van 1,5% of minder is momenteel prima te regelen. Wél of geen NHG wordt een serieuze afweging vanwege de vraag of de kosten (0,9% x €100.000 = €900) opwegen tegen een lagere rente die, mogelijk, helemaal niet lager is vanwege de lage LTV.

Samenvattend: de route naar een hypotheekvrij huis (en uiteindelijk Financiële Onafhankelijkheid) gaat ineens een stuk vlotter door:
a) een lagere hypotheek
b) een lagere rente
c) een deel (of geheel) variabel zodat maximaal afgelost kan worden.
d) lager eigenwoningforfait door lagere woningwaarde


Tinier house


Met een woonoppervlak van 84 m² (op een perceel van 250 ²) en een inhoud van 335 m³ nog zeker geen Tiny House maar wel een stap in die richting. Het woonoppervlak van mijn huidige woning is namelijk 120 m² en ik merk dat ik echt ruimte over heb in mijn eentje.
Ik zou natuurlijk het moment kunnen afwachten tot ik weer iemand vind met wie ik ga samenwonen, maar dat zou, om diverse redenen, best eens een tijd kunnen duren.


Verhuisstress


Verhuizen is één van de belangrijkste redenen voor burn-outs, maar gelukkig heb ik een stress-arme baan hahaha! In mijn leven ben ik 6x verhuisd en dat heb ik overwegend met veel plezier gedaan. Het kopen en vooral verkopen van huizen is voor mij persoonlijk stressvoller. Ik zou ook zeker een makelaar in de arm nemen omdat ik het VERkopen van een woning niet zelf aandurf, voornamelijk vanwege de genoemde stress over allerlei zaken. Het kopen van een woning kan ik al :-) maar omdat er uiteraard enige afstemming dient te zijn tussen verkoop, aankoop en financiering laat ik dat lekker door de vertrouwde lokale makelaar doen.

Afgezien van een nieuwe overdekte ruimte die ik zal delen met mijn 2 kleine harige viervoeters, wat verandert er nog meer en wat niet?

 • Werk - hetzelfde
 • Woon-werk verkeer: niet meer met de auto carpoolen maar overwegend met de fiets, 10 km 
 • Muziekvereniging: 9,4 km met de fiets, is nu loopafstand
 • Muziekles (gitaar): 9,5 km met de fiets, is nu loopafstand
 • Sport (badminton): 14,0 km met de fiets, momenteel de enige vereniging waar ik lid van ben: wil ik wel aanhouden.
 • Vrienden wonen enigszins verspreid in de nabije regio. Hierin verandert niet zo heel veel. Degene die nu op fietsafstand wonen (<10 km) blijven dat ook.
 • Winkelbestand: vergelijkbaar met huidig. Ik deze plaats heb ik in het verleden gewoond.
 • Uitgaan: vergelijkbaar met huidig: minimaal één kroeg met geregeld live-muziek.
 • Gemeentelijke kosten: in deze gemeente deed men indertijd (ca. 2010) al aan diftar.
  Als éénpersoonshuishouden mogelijk iets minder kosten dan nu.
 • Mijn schoonmaakster hoeft nu van minder ver te komen :-)Conclusie


Ik heb eerder in deze plaats gewoond en zou best mijn geboorteplaats nogmaals willen verlaten om hier een aantal jaar te gaan wonen.
Waar ik het meest tegen opzie is de stress die alle voorbereidende werkzaamheden met taxeren en makelaars etc. met zich meebrengen. Vooral of ik dat zal trekken in mijn redelijk drukke leventje zoals dat op dit moment is.
Als het doel alleen financieel gewin is, is dit vermoedelijk geen basis om ergens anders gelukkig te wonen. De woning zelf moet me uiteraard aanspreken en...vanaf de foto's en beschrijven tenminste....doet het dat!

In de huidige markt heb ik vermoedelijk veel minder tijd om te kopen terwijl er wel een woning verkocht moet worden. Nou, kijken kan altijd! Ik vraag een bezichtiging aan :-)

7 opmerkingen:

 1. Je geeft aan dat de NHG kosten 9000,- zijn. Volgens mij moet dat 900,- zijn (9000,- is 9 procent en niet 0,9 procent).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt gelijk! Valt alweer mee dus.
  Wel n knullige rekenfout...ik pas het aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lastig dat soort afwegingen altijd vind ik.

  PS Zou je misschien mijn nieuwe blog willen toevoegen aan je leeslijst in plaats van Hypotheekweg?
  Alvast bedankt (voormalig) Hypotheekweg

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies, geen overhaaste beslissingen dus :-)

   Ja, ga ik doen!

   Verwijderen
 4. Een mens lijdt het meest... Ik zou die stress niet als reden om het niet te doen laten gelden. Je hebt volgens mij een goed lijstje en overzicht van voor- en tegenargumenten. Ik zeg: Doen! Succes! Niek

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. :-) Overmorgen bezichtiging gepland. We gaan het zien!
   groetjes,
   Mark

   Verwijderen
 5. Hoor van je hoe het gegaan is! Niek

  BeantwoordenVerwijderen