zaterdag 23 maart 2019

Verbeter je huis!

Hoe maak je je huis energiezuiniger? Via Milieu Centraal een overzichtelijke tool die diverse mogelijkheden de revue laat passeren. Hier de link: https://www.verbeterjehuis.nl/


Vloerisolatie


Voor het isoleren van de vloer wordt een investering van €1791 geschat. Mijn gedachten gaan allereerst naar Tonzon uit Enschede die zelf innovatieve isolatiematerialen uitvind en produceert. Van hen heb ik laatst radiatorfolie geplakt. De woonkamer+keuken heeft een oppervlakte van ca. 45 m², meer zeker niet.
Op de Tonzon website zie ik dat 45 m² vloer isoleren €1795 kost. Een nauwkeurige schatting dus van Milieu Centraal! Dit zou een jaarlijkse besparing van €100 op stookkosten betekenen. Een terugverdientijd van, wellicht, 18 jaar maar het comfort in huis en een beter energielabel (en hogere waarde van het huis) zijn ook wat waard nietwaar? Misschien nog belangrijker: minder fossiele brandstoffen verbruiken en de mindere afhankelijkheid van een energieleverancier.


Energielabel C?


Overigens zie ik dat mijn huis wordt ingeschaald als energielabel C, dat zou heel mooi zijn!
Ik heb nog geen definitief label aangevraagd. Zou ik willen verkopen moet dat natuurlijk wel.
Het voorlopige label is trouwens F.


Douche warmterugwinning


Hier had ik nog niet van gehoord, wel interessant! Lees je mee?

"Ben je van plan om je badkamer te verbouwen? Kijk dan eens naar de mogelijkheden om een warmteterugwinsysteem in je douche te plaatsen. Dit systeem komt in de douchebak of in de afvoerpijp. Hiermee recycle je de warmte van het wegstromend douchewater terug. De ketel hoeft dan minder hard te werken en je bespaart op je energierekening.

De warmtewinning gebeurt met een warmtewisselaar. Warm en koud water stromen daar doorheen, gescheiden van elkaar en in tegengestelde richting. Het koude water kan daardoor veel warmte opnemen. De afvoer van het rioolwater is hermetisch afgesloten van de aanvoer van drinkwater.

Een douche-wtw gaat 30 jaar mee. Een douche-wtw biedt milieuvoordelen: er wordt minder CO2 uitgestoten, die normaal ontstaat door het warm stoken van de warmwaterketel. Hierdoor dalen ook je energiekosten. Lees meer over verschillende typen douche wtw's en welke er in jouw woning past op www.milieucentraal.nl/douchewtw"

Klinkt goed! Een investering van €695, en jaarlijkse besparing €24. Dat betekent een terugverdientijd van ca. 29 jaar. Mmm, dan speel je toch quitte? Misschien toch niet zo zinvol, mits de begrootte bedragen kloppen. Mogelijk dat de kosten meevallen als je het meeneemt in een totale verbouwing van de badkamer?


Verbouwing badkamer. 


Als ik dat zou laten aanpakken dan zou ik de ruimte iets vergroten ten koste van de logeerkamer. Ca. 70cm meer doet al veel. Schijnt in huizen in deze straat al vaak gebeurt te zijn, wist mijn buurman te vertellen.

Wellicht het plaatsen van mechanische ventilatie.
Het douchemuurtje loopt nu helemaal door naar het plafond, wellicht niet nodig en zo verbetert de ventilatie en is een mechanische ventilatie niet eens nodig.
Een bredere wasbak laten plaatsen, wellicht iets minder diep.
Een bad hoeft er wat mij betreft niet per se in.

Nou, ik heb wel eens een samenhangender stukje geschreven, maar eindelijk weer eens een inhoudelijk bericht (drukdrukdruk).

4 opmerkingen:

 1. Ja, volgens mij heb je het stukje gehaast geschreven, gezien de vvvouten..;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, dat viel mij ook wel op.
  Desondanks, prima artikel.
  Je kunt veel doen voor je verbouwing tegenwoordig, mijn buurman heeft afgelopen maand een stuk van zijn overwaarde van de hypotheek opgenomen, om een verbouwing te doen. Hier mee werd zijn huis meer waard. Zag daarbij nog een artikel en rekentool op:
  https://hypotheekberekenen.nl/duurzaamheid/hypotheek-voor-verbouwing
  Hier kun je bereken op het ook voor jou op gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor het compliment en de link. Ik ga er nu even naar kijken.
   groetjes, Mark

   Verwijderen
  2. Over het opnemen van overwaarde zie ik helaas niets staan. Een tweede hypotheek ga ik in elk geval zeker niet afsluiten!
   gr. Mark

   Verwijderen