zaterdag 16 maart 2019

alle kleine beetjes helpen

Je verwacht dat jouw magnetron stroom gebruikt als je popcorn maakt of het eten van gisteravond opwarmt. Maar in werkelijkheid gebruikt dit apparaat nog de meeste energie als ze gewoon staan te niksen in je keuken. “Je gebruikt een magnetron maar een klein deel van de tijd.”, zegt DiMascio. “Maar als hij niet gebruikt wordt, gebruikt hij in stand-by ook energie omdat hij altijd klaar staat om direct te starten. Een onderzoek van ASAP (Appliance Standards Awareness Project) concludeerde dat een magnetron netto maar 70 uur per jaar wordt gebruikt. Tijdens de andere 99 % van de tijd, (oftewel 8.690 uur), gebruikt het wel tot 35 kWh in 'vampierenergie' voor de klok om de elektronische tiptoetsen op stand-by te houden.

Vanaf 2016 zijn er kennelijk nieuwe normen ingevoerd die als doel hebben het verspillende gebruik met 75% af laten nemen voor de meeste magnetrons, door verbeteringen in stroomtoevoer, bedieningspaneel en kooksensoren. Sara Mullen-Trento van het elektrische energieonderzoeksinstituut (EPRI) zegt dat kleinere en goedkopere elektronica betekent dat steeds meer apparaten de elektrische eigenschappen gaan krijgen, die lijken op die van de magnetrons. “Je zult zien dat deze technologie steeds meer apparaten gaat verbeteren.” zegt ze. “Dingen zoals het digitale display van een wasmachine. En als dat soort consumentenelektronica een grotere rol gaat spelen in de verkopen, dan gaan we vanzelf merken dat de nieuwe verbruikstandaarden effect gaan hebben, zeker als je tien van dat soort apparaten in je huis hebt. Dat wil zeggen dat toekomstige uitvoeringen van dezelfde apparaten jou in staat stellen, om ze met andere instellingen te gebruiken, waardoor ze nog zuiniger worden.”

Zojuist ontdekt hoe het digitale klokje van de magnetron uit kon, en direct uitgeschakeld.
Ben benieuwd of de daadwerkelijk besparing in de orde van grootte van 35 kWh uitkomt.
Ik heb even teruggerekend en dat zou betekenen dat het klokje een vermogen omzet van 4 Watt, lijkt best mogelijk.

Mogelijk dat mijn verbruik nog wat lager uitvalt dan mijn prognose van kortgeleden.

Hier de bron van bovenstaande info met daarin ook andere energieslurpers genoemd:

https://www.nationalgeographic.nl/milieu/zes-stiekeme-energieslurpers-zitten-ze-ook-jouw-huis 

3 opmerkingen:

 1. Goede tip! Ik heb meteen de energiemeter even aan mijn microgolf gehangen: 2.8W, dus 24.5kWh aan jaarlijks standbyverbruik, dus pak 'm beet 5,- per jaar. Van de andere kant: ik gebruik 'm 1-2 keer per dag, zeg 500 keer per jaar. Als ik er een schakelaar tussen zou hangen zou elke keer de schakelaar aan en uit zetten dus 1 cent per keer opleveren...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah kijk aan!
   Ik was zelf niet van plan er een schakelaar tussen te hangen (want: inbouw en geen idee hoe ik daarbij kom!) maar slechts de display (klokje) uit te zetten. Mogelijk dat ie nu nog sluipverbruik heeft, maar in elk geval minder.

   Verwijderen
  2. Ik gok dat de travo van de magnetron de grootste boosdoener is, een displaytje meer of minder zal niet veel uitmaken. Het gemakkelijkste is om apparaten te kopen die een hoofdschakelaar hebben, geen "hoofdtiptoets".

   Verwijderen