zondag 21 juli 2019

Afscheid, nieuwe baan, nieuw salaris?

Het zit er nu echt op, na 11 jaar. De positieve herinneringen wegen veel zwaarder dan een paar negatieve. Ik heb echt een hele leuke werkplek gehad en het is goed om aan een nieuwe uitdaging te beginnen. Een dooddoener maar het is zo.

De directie liet zich afgelopen vrijdag nog wel even kennen door een kille niet zo warme en ultrakorte toespraak. Dusdanig dat collega's er schande van spraken.
Ik had er inwendig wel pret om! Vooral het moment toen ik zelf zei dat ik ook nog wat wilde zeggen.....meer dan lichte paniek bij mijn direct leidinggevende en bij de rector.
Ik had echter geen kwaad in de zin dus ze konden opgelucht ademhalen.

Even later deelde de conrector trouwens mee dat ze ontslag nam. De eerste stap richting verbetering is, volgens velen, reeds ingezet. ;-)


Nieuwe baan - nieuw salaris?


Na de zomervakantie dus beginnen op een nieuwe werkplek: ik heb er zin in! Maar nog veel meer zin in de vakantie zelf. Met 3 vrienden gaan we met de auto naar Noord-Spanje, ik ben benieuwd!

Dit schooljaar had ik een wtf van 0,96 fte in schaal LC trede 12. Komend jaar 0,8512 fte in dezelfde schaal dus minder salaris. Wel meer reiskostenvergoeding vanwege de grote(re) afstand. Het eerste jaar bij een nieuwe werkgever worden alle kilometers vergoed, daarna slechts tot 25 km. Dit gaat deels via "uitruil" met bruto salaris etc.

Dan is er nog zoiets als een "individueel keuzebudget" van 50 klokuren (naar rato) op jaarbasis.
Dit kun je gebruiken als:

 1. werkdrukverlichting
 2. spaarverlof
 3. extraatje door het uit te laten betalen (in de maand juli)

Afgelopen jaar was het optie 3 dus dat komt volgende week op mijn rekening. Komend jaar wellicht optie 1 om naast mijn lessen wat te bezuinigen op extra taken. Zo'n eerste jaar zal nog pittig genoeg zijn is mijn verwachting.

Wel even irritant dat ik niet precies weet hoeveel er vanaf augustus binnen zal komen. Ook volgt er nog een eindafrekening van huidige werkgever qua 13e maand etc.


CAO-VO


De huidige CAO loopt trouwens af op 1 oktober aanstaande en de onderhandelingen vangen in september aan. De inzet van de bonden en de VO-raad kun je hier vinden.

Voor de luie lezer: mijn bond (de AOB) zet o.a. in op het volgende:

 • Werkdruk 
  • Lestaak: direct naar 19 klokuren per week (ca. 23 lessen van 50 min./wk), uiteindelijk naar 17 klokuren per week (ca. 20 lessen van 50 min./wk)
   Hier is, volgens mij, het individueel keuzebudget ook al in meegenomen. Gebruik je die NIET voor les vermindering heb je, volgens mij, uiteindelijk 21 lessen van 50 min./wk.
  • Klassengrootte: direct een splitsingsnorm van 29 leerlingen (dus klassen van maximaal 28 lln) met specifieke afwijkingen naar beneden voor bijvoorbeeld vmbo-bk klassen. Uiteindelijk een splitsingsnorm van maximaal 25 leerlingen. (Klassengrootte dus maximaal 24 lln.)
 • Salaris
  • Een looneis van 5% in 2019. 
  • Een deel van de loonruimte kan worden aangewend voor de realisatie van een volwaardige 13e maand. (naar 8.33%)
 • Reiskostenvergoeding
  • Aangezien collega’s in krimpgebieden steeds moeilijker een vaste baan krijgen, dus niet gaan verhuizen en daarom last van hoge reiskosten hebben, wordt de reiskostenvergoeding gesteld op 19 cent per kilometer en de limitering tot 25 km afgeschaft, e.e.a. zolang een collega geen vaste aanstelling heeft.
Ik heb niet alle punten genoemd en alleen die op mij van toepassing (kunnen) zijn.


Nieuw salaris!


Nadat ik mijn nieuwe baan geaccepteerd had werd afgesproken dat ik na een jaar goed functioneren een vaste aanstelling krijg en promotie naar schaal LD. Het spreekt voor zich dat ik dat bericht glunderend in ontvangst nam!


Verhuizen?


Dit schooljaar ben ik van plan te gaan reizen met de auto aangezien het OV een significant langere reistijd heeft. Het is een afstand van 89-96 km (afhankelijk van de route) en bij de 3 keren dat ik tot nu toe op en neer ging viel de reistijd me mee. Zelfs met wat stokkend verkeer deed ik er 70 minuten over. De snelste tijd, tot nu toe, is 63 minuten van deur tot deur.

Mocht het allemaal lopen zoals iedereen hoopt dan komt de mogelijkheid tot verhuizen in beeld. Doe ik dat binnen 2 jaar na aanstelling (dus voor 01-08-2021) dan biedt de CAO lucratieve verhuisvergoedingen vanuit 2 verschillende potjes.

Er is een scenario denkbaar dat ik (nog) niet wil verhuizen en dan zou ik het 2e schooljaar kunnen verzoeken me NIET vast aan te nemen zodat ik nog een jaar de ruime reiskostenvergoeding krijg, mits de voorgestelde CAO wijziging daadwerkelijk realiteit wordt.


Doortrekken A15


Tot mijn vreugde zal binnen een paar jaar (medio 2022-2024) de reisafstand iets bekort worden doordat de A15 verlengd gaat worden tot aansluiting met de A12! Een stukje van 12 km snelweg moet er dus bijkomen v.a. Bemmel en ook gaat men de A12 verbreden tot 2x3=6 rijstroken.
Ik schat in dat de reisafstand dan 85 km zal zijn en de reistijd 50-55 minuten voornamelijk omdat de omweg bovenlangs Arnhem niet meer hoeft.

Nou, dat waren weer eens wat bespiegelingen. En je weet nooit wie ik daar tegenkom waardoor een verhuizing ineens wel weer heel interessant kan worden. :-)

Voorlopig lekker doorgaan met extra aflossen en sparen.

2 opmerkingen:

 1. Wat een positieve ontwikkelingen allemaal! Tof zeg! Fijne vakantie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Anja, ja er gebeurt weer het een en ander! Dankjewel, jij ook!

   Verwijderen