zondag 17 januari 2021

Het goede nieuws van de afgelopen dagen

Nog niet zo indrukwekkend als die van Joost en Merel maar ik heb er nu ook één: een fruitboomgaard!

Ze zouden nog voor de kerstdagen komen maar aangezien half Nederland in de tuin bezig is werd het toch januari. Het werk aan het terras (van rechthoek naar vierkant) heb ik uiteindelijk maar zelf gedaan en naast een boel voldoening die het gaf ook ca. €140 aan arbeidskosten bespaard!

De eerste tegel sneuvelde maar een vriend/overbuurman had er nog eentje liggen. Vanaf foto 2 ligt die er ook in. Nog een klein voorraadje wit zand maar daar vind ik wel een toepassing voor. Sowieso is de zandbak van de basisschool niet ver weg (20 meter).

Enige tijd geleden heb ik de achterste schutting deels dichtgemaakt met resten Douglas hout. Laat de klimop van de kinderopvang maar aan hun kant blijven.

Naast het achterterras is nu een moestuin in de grond (en niet meer in bakken) en 1 van de appelbomen past mooi naast het terras. Ook fijn voor een beetje schaduw in de zomer!

Nou, daar staan ze! Van achteren naar voren:

 • Malus domestica Ingrid Marie (appelboom)
 • Malus domestiva Lunterse Pippeling (appelboom)
 • Prunus avium Regina (kersenboom)
De liefhebber kan zelf zoeken wat voor toepassingen er zijn voor deze appels en donkere kersen. In de voortuin (niet op foto): Corylus avellana oftewel een hazelaar, geënt en wel.

Bandje!

Het leven hangt aan elkaar aan toevalligheden. Toen ik net voor 0:00 uur op 31 december 2020 een groepsberichtje via FB stuurde reageerde een bassist die ik van vroeger ken. Op een losse opmerking van mij ("we zouden een bandje moeten beginnen") werd serieuzer gereageerd dan ik had verwacht en afgelopen woensdag zaten hij, een drummer en ik hier thuis aan de koffie. Drummer heeft een grote ruimte waar gerepeteerd kan worden en een uurtje geleden hebben we uit 9 nummers een setlijstje van 6 nummers gecreëerd! Ieder bracht 3 nummers in waaruit de anderen er steeds 2 kozen. Dat ging ook nog eens unaniem hahaha. Iets om mee bezig te zijn en dingen om naar uit te kijken: precies wat we nodig hebben nietwaar?

Einde vriendschap?

Iets wat ik absoluut niet nodig heb zijn mensen om me heen die energie vreten. Het heeft er alle schijn van dat een 15-jarige vriendschap beëindigd gaat worden. Altijd erg lastig om dit soort zaken goed te overzien en klankborden zijn waardevol. Die heb ik gelukkig gevonden en om er geen ellenlang verhaal van te willen maken probeer ik even wat samen te vatten. Zoals altijd schrijf in nooit eerst in klad maar rammel alles meteen op mijn blog. Soms doe ik wat kleine aanpassingen achteraf maar dat is het dan ook wel, hoe dan ook. Ik vond deze link en ik gebruik hetgeen daar beschreven word:

Mensen die je energie vreten

Van sommige mensen word je blij, positief en sterk. Bij sommige mensen gebeurt het tegenovergestelde. Ze vreten je energie. Energievreters zijn doodvermoeiend. Maar wat doe je eraan? Hoe kun je mensen die je energie vreten herkennen, en hoe voorkom je dat ze jou veranderen in een slap vogeltje?

Zo herken je energievreters

In de eerste plaats kun je mensen die je energie vreten herkennen door te letten op hoe je je voelt terwijl je met ze omgaat. Voel je je blij, ontspannen en op je gemak? Of voel je hoe je langzaam wordt leeggezogen? Door je gevoel te observeren kun je iemand die je energie vreet snel opmerken. Maar je kunt verder kijken.

Mensen die je energie vreten delen vaak een paar eigenschappen waardoor je ze eenvoudig kunt herkennen. Hieronder vind je een aantal veelvoorkomende eigenschappen van mensen die je energie vreten. Iemand die je energie zuigt:
 1. Praat constant over zichzelf en toont weinig interesse.
 2. Praat veel. Meer dan nodig is.
 3. Luistert niet, maar wacht op een beurt om te praten. Maakt je zinnen af, vult je aan, onderbreekt je en draait de conversatie terug naar zichzelf.
 4. Is opdringerig en heeft weinig respect voor je grenzen.
 5. Is overdreven dramatisch en verandert muggen in olifanten.
 6. Heeft een turbulent leven als het aankomt op vriendschappen en relaties. Niemand is goed genoeg en mensen worden constant aan de kant geschoven.
 7. Is diep van binnen bang en intens onzeker, waardoor het lastig is om met hem om te gaan als jij die angsten en onzekerheden niet deelt.
 8. Draait iedere conversatie over jou razendsnel om zodat het weer over de hem gaat.
 9. Bekritiseert alles en iedereen in zijn leven.
 10. Zeurt altijd en vindt zelden dingen waar hij wél blij mee is.
 11. Staat klaar om te discussiëren maar wil altijd gelijk hebben, zelfs over de meest futiele zaken.
 12. Vindt zichzelf beter dan anderen en haalt anderen naar beneden om zich beter te voelen.
 13. Doet alles om de aandacht op zichzelf te vestigen. Inclusief liegen, verdraaien en overdrijven.
 14. Is gek op roddelen en doet het vaak.
 15. Wil altijd zijn zin hebben.
 16. Is niet zo snel blij voor jou als je iets nieuws wilt doen of iets hebt bereikt.
 17. Gedraagt zich vaak jaloers en afgunstig.
 18. Ziet het glas constant als half leeg en heeft een negatieve houding.
 19. Praat constant over medische/lichamelijke klachten en ontleent zijn identiteit aan aandoeningen.
 20. Weigeren zijn eigen verantwoordelijkheid te nemen en zitten diep in de slachtofferrol.
Mijn voormalige vriend scoort zeker 14 uit 20 punten. In topfitte conditie is het al lastig om tegen hem in te gaan, zowel op subtiele als directe wijze want hij snoert mensen gewoon de mond en laat zich zelden overtuigen. (Ook over futiele zaken.) In gestreste toestand is het ronduit ondoenlijk.

Tips om te voorkomen dat mensen je energie vreten

Wat kun je doen om jezelf te beschermen tegen mensen die je energie zuigen? 
Besef dat mensen elkaar beïnvloeden. Die energiezuiger kan jouw gevoel naar beneden trekken, maar jij kunt ook zijn gevoel verbeteren. Door je bewust te zijn van de valkuilen kun je dicht bij jezelf blijven en de ander besmetten met jouw positiviteit, in plaats van andersom.

Laat je dus niet verleiden om mee te doen in de negativiteit. Doe je best om niet te oordelen en te laten blijken dat je de ander accepteert. Acceptatie neemt onzekerheid weg, waardoor de ander minder het gevoel heeft zichzelf te moeten bewijzen.
Stel gerichte vragen die de ander uitdagen om buiten de slachtofferrol te kijken. Zoals: “Oké, en wat ga je eraan doen?” of “Wat is een kleine stap die je zou kunnen zetten om dit probleem minder groot te maken?” Blijf doorvragen zonder te oordelen om de ander uit te dagen voor zichzelf na te denken.
Dit vind ik lastig want ook problemen waar je als individu weinig aan kunt veranderen (klimaatverandering, coronamaatregelen) zijn favoriete gespreksonderwerpen.

Besef dat jij iemand niet kunt dwingen om te veranderen. Je kunt enkel accepteren en inspireren. (Dit heb ik de afgelopen jaren geprobeerd.)
Beperk de tijd die je doorbrengt met energievreters. (Dat ga ik vanaf nu doen.)
Zet vooraf de intentie dat je vrolijk, positief en gebalanceerd zult blijven. Dit zal je helpen om niet mee te zakken naar negativiteit. Wees duidelijk in het aangeven van je grenzen. Laat iemand niet over je heen lopen simpelweg omdat z’n persoonlijkheid overweldigend negatief is. In zijn geval is hij sowieso al overweldigend, fysiek en verbaal.

Plan een beetje ‘herstelruimte’ in nadat je tijd doorbrengt met een energiezuiger. Een paar minuten bijkomen helpt je energie herstellen.
Blijf bij jezelf, doe niet mee in negatieve spelletjes en weiger om keer op keer de slachtofferrol te erkennen wanneer deze zelf gecreëerd is. Houd je eigen positieve energie vast, wie weet kun je de energiezuiger ermee besmetten. En zo niet, dan kun je in ieder geval blij zijn dat de ander je energie niet heeft opgezogen.

Dit artikel heeft me wel geholpen maar het zou zomaar kunnen zijn dat ik, zeker in de huidige pandemische situatie, niet op regelmatige basis in staat ben mijn positieve energie vast te houden in zijn aanwezigheid. Het contact helemaal verbreken hoeft misschien niet. Nou ja, we gaan het zien. Op zijn laatste boze appjes heb ik niet meer gereageerd en denk dat ik mijn energie ga steken in andere zaken. O.a. fruit en muziek dus!

Vaccinatie vorderingen


De vermeldde percentages houden trouwens iets anders in dan de vorige keer.
Het is nu het percentage van personen met minimaal één dosis. In Israël is dat al bijna 1 op 4 inwoners.
In de verschillende delen van het V.K. en in Denemarken begint er ook een beetje schot in te komen en Duitsland zit ook al boven de 1% op plek 20. Hopelijk dat België en Nederland de komende week een inhaalslag kunnen maken.

Ik ga maar es gauw repeteren verdikkie, fijne zondag!

2 opmerkingen:

 1. Hahaha wat leuk om te lezen en wat een mooie bomen. Leuke rassen ook! Wij hebben ook een Pipperling staan. Een van Merel's favorieten!
  ^J&M

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. :-) ook leuk dat je reageert!
   Ja? Geeft ie al een redelijke opbrengst?
   Overigens ben ik van plan ook nog wat kleiner fruit te planten. In het voorjaar denk ik.

   Verwijderen