zaterdag 17 juli 2021

Einde vriendschap?

Deze doe ik even apart. Ik las net een artikel in de digitale Trouw en ik deel hem hier even in zijn geheel. Soms zijn artikelen afgeschermd etc. Met volledige bronvermelding mag het vast wel.

Mogelijk dat het je helpt in een vergelijkbare situatie zoals beschreven. Voor mij geldt dat in elk geval wel. In mijn geval betreft het een vriendschap van ongeveer 25 jaar. Erg jammer...

Bron: https://www.trouw.nl/leven/door-discussies-over-vaccinatie-dreigt-onze-vriendschap-na-veertig-jaar-te-stranden~bb89045e/

Door discussies over vaccinatie dreigt onze vriendschap na veertig jaar te stranden

17 juli 2021

Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort, of juist niet.

Beste Beatrijs,

Een heel goede vriendin van mij wil zich niet laten vaccineren. Ik heb dat inmiddels wel gedaan. We hebben afgesproken dat dit verschil bestaansrecht heeft en laten dit onderwerp dan ook rusten. Het probleem is dat alles wat we verder nog bespreken via omtrekkende bewegingen toch weer uitkomt op de verloederde farmacie, de kranten die niet deugen, het omgekochte journaal, het giftige onderwijs, de criminele banken enzovoort. De integriteit van om het even wie of wat wordt in twijfel getrokken. Ik weiger die heilloze discussies en sta bij haar nu te boek als ‘niet kritisch’, iets wat ik volgens haar vroeger toch wel was. Langzamerhand loop ik op eieren en na een bezoek ben ik uitgewrongen. Een vriendschap van bijna vier decennia dreigt te stranden. Wat kan ik nog?

Verzuurde vriendschap


Beste Verzuurde vriendschap,

Dit is een schoolvoorbeeld van ‘uit elkaar groeien’. Voor een vriendschap is een minimaal gemeenschappelijke sfeer van denken en opvattingen nodig. Als de manieren om tegen de wereld aan te kijken al te zeer uit elkaar gaan lopen, verdwijnt de basis voor een vriendschap. Perfecte parallellie hoeft niet, maar zoals u het beschrijft kunt u met uw vriendin nauwelijks nog ergens over praten zonder dat dit tot meningsverschillen (botsingen, conflicten) van ideologische aard leidt.

U strompelt door een mijnenveld en moet er voortdurend op verdacht zijn dat er niet ergens iets explodeert. Daar is natuurlijk geen lol aan, dat is alleen maar vermoeiend. Er zit niets anders op dan afstand nemen van deze vriendin. Waarschijnlijk krijgt zij van haar kant ook steeds meer moeite met u. U kunt haar niet meer volgen, maar zij zal u ook niet meer begrijpen. Het is heel spijtig, maar ook op gevorderde leeftijd kunnen mensen radicale veranderingen doormaken, waardoor ze hun naasten van zich vervreemden. U zult zich erbij moeten neerleggen dat, behalve misschien op het meest oppervlakkige koetjes en kalfjes-niveau, deze vriendschap voorbij is.

4 opmerkingen:

 1. Hoi Mark, ik volg je al jaren en af toe reageer ik, maar vaker niet dan wel. Ik liep een beetje achter met lezen dus ik reageer nu even op oudere posts van je. Jammer dat het op je school niet meer zo gezellig is. Ik herken dat wel. Mijn allereerste onderwijsbaan was tegelijkertijd mijn allerleukste. Het was ook in een tijd waarin je als docent lekker je ding kon doen zonder al te veel administratie, vergaderingen en andere randbullshit, zo'n 25 jaar geleden inmiddels. Scores, cijfers, ratings... allemaal belangrijker geworden dan goed is voor het onderwijs! Met jouw vakken kan je volgens mij makkelijk een nieuwe baan vinden, zelfs kiezen denk ik. Maar bedenk dan ook dat het overal kommer en (corona)kwel was en soms nog is! Mijn ongevraagde advies is dan ook: ga lekker dicht bij huis werken, zie je werk als werk en niet meer dan dat en ga leuke dingen doen zoals daten, festivals, hobby's, lummelen, kroeg in enz... Ik heb inmiddels al een maand geleden mijn tweede AZ prik gehad. Net als jij was bij mij de bijwerking ook euforie!! ;-) Monsieur de President Macron wacht mij met open armen op bij de grens volgende week! Goede vakantie Mark! Groet Niek

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Niek! Leuk weer eens van je te horen! Dank voor je advies ;-) op werkvlak komt het allemaal wel goed. Dichtbij huis nog geen geschikte vacatures gezien, maar ik hou t in de gaten. Ook bijv. lesgeven op HBO lijkt me interessant.

   Veel plezier in Frankrijk!
   Of ik nog wegga weet ik nog niet. Voorlopig in en om huis.

   Groetjes! Mark

   Verwijderen
 2. Een aantal jaar geleden heeft een goede vriendin onze vriendschap, na ruim 35 jaar, via een email beƫindigd. Zij en haar man vonden dat we elkaar niets meer te vertellen hadden. We gingen een paar keer per jaar bij elkaar eten en dat was altijd gezellig. We hadden naar mijn idee voldoende gespreksstof. Het kwam als een slag bij heldere hemel. Nadat ik eerst verbaasd was ben ik nog boos geweest en vervolgens verdrietig. Ze was mijn getuige bij mijn trouwen 10 jaar geleden! Ik ben er nu wel overheen en heb me er bij neergelegd, maar ik mis de vriendschap nog steeds. En dat ze VVD stemden en De Telegraaf lazen heb ik ze nooit kwalijk genomen!! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, zo kan het gaan inderdaad. Dank voor het delen van dit verhaal.

   Verwijderen