woensdag 3 november 2021

Toch extra afgelost

Afgelopen week heb ik toch een fikse aflossing gedaan. Dit om de hypotheeksom en de maandlast vanaf januari zo laag mogelijk te laten zijn. De grens van 60k komt al in zicht trouwens, mooi.

Als je trouwens zegt: "Ik heb een schuld van ruim €60.000." denk ik dat de meeste mensen zouden schrikken. Het hebben van een hypotheek(schuld) van dit bedrag wordt juist als zeer positief gezien. Dat is het wat mij betreft ook maar het blijft ergens toch raar dat een hypotheeksom door de meeste mensen (denk ik) niet als schuld wordt gezien.

Herfst tot Kerst

Voor onderwijspersoneel wordt de periode tussen de herfst- en kerstvakantie vaak als de pittigste periode in het schooljaar gezien. De periode is ook relatief lang en niet onderbroken door losse vrije feestdagen o.i.d.

In deze periode waarbij de dagen donkerder worden, het weer kouder en gezondheidsklachten groter is/zijn er:

 • een toetsweek
 • rapportvergaderingen / leerlingbesprekingen
 • 10-minutengesprekken (Op onze school ook deze keer weer online.)
 • een projectweek
 Ik ben niet zo'n type dat de dagen en weken aftelt en probeer mijn werk zo goed mogelijk te doen. Daarnaast maak ik, sinds kort, nog meer de keuze geen energie te stoppen in die enkele "moeilijke" collega maar juist in leuke collega's waar ik energie van krijg. Voor je het weet is het schooljaar weer voorbij en werk ik er niet meer.

Mmm, sowieso voor het hele leven de beste benadering denk ik: Energie stoppen in de juiste dingen want voor je het weet is het voorbij.

Fijne woensdag!

13 opmerkingen:

 1. Netje hoor dat je weer hebt afgelost, altijd erg inspirerend voor mij. Mooie afsluiting ook; Positiviteit is zo belangrijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. :-) Mooi om te horen! Zeker, mijn moto: "wees als een proton: altijd positief" ;-)

   Verwijderen
 2. Ik vind dat niet zo gek. Een hypotheekschuld is immers een schuld met onderpand waarvan de waarde in jouw geval veel hoger ligt dan de schuld. Vele andere schulden hebben geen onderpand en worden daardoor dikwijls ook als negatief ervaren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt maar veel andere leningen worden ook gebruikt om aankopen te doen: een bankstel, een nieuwe auto etc. Dus ook met onderpand.

   Verwijderen
 3. Goed idee om geen energie in vervelia's te steken maar in de leuke mensen. Ik heb een nieuw team en heb veel meer lol op het werk doordat deze groep mensen veel positiever is en zelf ook plezier heeft in het werk. Enfin... lijkt me logisch. Ja, we gaan de zwaarste tijd tegemoet. En dan ook nog die rare laatste vrijdag en dan meteen kerst. Wel lekker nog een feestloze lange week voor we in januari weer beginnen. En dan is het schooljaar (voor het gevoel) op de helft! Nog effe gast, zet m op! Groet Niek

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. :-) Weer een nieuwe term alhoewel het lijkt alsof vervelia het meervoud moet zijn (en vervelium enkelvoud)
   Tja inderdaad, kerstvooravond valt inderdaad op die laatste vrijdag.
   (Trouwens: eve = VOORavond en de foutieve vertaling naar avond vind ik hinderlijk.)

   Misschien dat ik die feestloze week even naar 't buitenland ga, als dat tegen die tijd mogelijk is dan.
   Komt goed amigo!

   Verwijderen
 4. Zelf zeg ik: erg motiverend en goed dat je nu al bijna op de €60k hypotheek zit! Zelf zijn wij bijna bij de 2 ton, dus nog een weg te gaan.

  Even aan de andere kant hangen: zou je wel doorgaan met aflossen als je huis straks naar box 3 gaat en inflatie nog verder aantrekt? Dan zit je straks met een relatief kleine schuld maar hoge overwaarde, waardoor je weer extra belasting moet betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank, mooi om te horen. Jullie komen er ook wel!

   Mmm, met de inflatie houd ik sowieso nauwelijks rekening. En wanneer zou mijn huis naar box 3 gaan? Of is dat iets dat zou kunnen gebeuren als er in politiek Den Haag iets gebeurd?
   Als je zoiets bedoeld, daarop anticipeer ik ook niet.

   Om mijn opties open te houden denk ik binnenkort (januari?) niet meer extra af te lossen maar mijn buffer te laten aangroeien.

   Verwijderen
  2. Misschien goed om je daarover alvast in te lezen (box 1-->3) dan kun je je er alvast wat op voorbereiden ;-)

   Verwijderen
 5. Ooit eens berekend als je die aflossingen steeds in een wereldwijd index fonds had gestopt? Mijn keuze is niet extra aflossen, maar in indexfonds stoppen. Meer risico, maar lange termijn verwachting is zo’n 7 procent per jaar, op basis van historie.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Alleen in nachtmerries. Ik heb helemaal geen zin om meer risico te lopen. In elk geval niet in een industrie die ik niet begrijp en vertrouw.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goed bezig Mark, schiet lekker op zo. Erg knap dat je dit lukt! Groet, Erik.

  BeantwoordenVerwijderen