vrijdag 25 februari 2022

Allerlei updates

Terwijl vandaag vrijwel alle regels versoepeld worden in Nederland en de vrijheid lonkt is er 3 grensovergangen verder een gewapend conflict gestart. Ik wil het woord "oorlog" nog niet gebruiken omdat ik hoop dat het snel eindigt. Of dat reëel is? Wie weet wat er in het hoofd van een van de machtigste mannen ter wereld omgaat? Wat wil hij toevoegen aan zijn nalatenschap?

Zoals vrijwel al het wereldnieuws doseer en filter ik het omdat dat beter voor mij is.


Inkomsten

Deze maand kreeg ik nog wat salaris van januari erbij zodat mijn saldo weer een beetje is rechtgetrokken. Vorige maand had ik toch redelijk fors afgelost en ook bleken andere uitgaven hoger. Brandstof en energie om maar eens iets te noemen. Aan begroten doe ik niet (meer) omdat het meer (tijd) kost dan het oplevert denk ik. 


Besparen

Qua boodschappen doen: ik ga vaak lopend of op de fiets en haal dan steeds kleine hoeveelheden. Eens per week rijd ik vanuit het werk (dus geen extra kilometers) langs de supermarkt en pak allerlei kortingsartikelen mee. Vorige week ca. €40 bespaard bij een betaling van €60. Da's dus 40% korting en een maandje geleden was dit zelfs >50%. Tanken doe ik standaard in Duitsland en pak dan vaak ook wat (goedkopere) boodschappen mee. Kleine stukje met de auto probeer ik te vermijden en ik ben steeds bewuster mee bezig.

De thermostaat staat overdag op 19°C want dat is voor mij warm genoeg. 's Nachts op 15,5 °C en mijn huis is redelijk geïsoleerd. Binnenkort een gordijn bij de voordeur om daar nog wat warmteverlies tegen te gaan.

Douchen sowieso 1x per week in de sporthal en 2x in de B&B. Ik ben wel iemand die graag dagelijks doucht maar wanneer ik dat 's morgens is doe ik dat altijd korter dan 10 minuten. In een gewone week is dat dus maximaal 4x thuis.


Aflossen

Zojuist €901 extra afgelost waardoor de maandlasten weer wat dalen.
Vorige week berichtte ik al dat de hypotheekrentes ineens sterk stegen en die trend lijkt zich door te zetten. De 10-jaars rente van A.S.R. bijvoorbeeld is tussen 6 januari en gisteren gestegen van 1,01% naar 1,63%. Dat is op het niveau van mei 2019. 

Door de gestegen rentes wordt het afkopen van mijn hypotheek ook steeds goedkoper. De afkoopsom, inclusief €200 administratiekosten, bedraagt nu ongeveer 1000 piek. Geen acute reden om af te kopen, maar mocht ik mijn huis willen verhuren voordat de hypotheek is afgelost dan zou afkopen en overstappen naar een andere verstrekker een optie kunnen zijn.

Zou ik de komende maanden geen extra inkomsten genereren dan komt het aflossen op een heel laag pitje. Niet perse een probleem omdat 

  1. de maandlasten al heerlijk laag zijn (€352,55 deze maand) en
  2. extra aflossen ook in het najaar nog kan, wellicht zelfs tot de maximale som en
  3. extra aflossen niet een must is.

(Extra) inkomsten

Nou, volgens mij meer woorden dan de aflopen 3 posts bij elkaar! Dat het volgende week crocusvakantie is heeft er vast iets mee te maken. Ik weiger het trouwens voorjaarsvakantie te noemen: dat is het nog niet. Hoe dan ook, het komt voor nu mij neer op 11 dagen aaneengesloten vrij.

Anyway, in of na komend weekend ga ik er eens voor zitten om te kijken of ik ZZP-er ga worden. Ook zal er toch brood op de plank moeten komen na de zomervakantie, of feitelijk al vanaf 1 augustus (start nieuwe schooljaar). Ik denk sowieso dat ik (deels) in het onderwijs blijf werken maar mogelijk dat er een drastische carrière switch aan zit te komen.
Mogelijk dat ik via via een ingangetje heb :-)

Nou, dat was het voor nu. Fijn weekend alvast en voor de carnavalsvierders: veel leut!

1 opmerking:

  1. Hi Mark, inderdaad een idiote naam voor deze vrije week, wat was er mis met krokusvakantie? Is toch een leuke naam voor deze week. Dat noem ik nog eens een cliffhanger die drastische carrière switch... ik ben reuze benieuwd! Fijne vakantie deze week en tot de volgende blog! Groet Niek

    BeantwoordenVerwijderen