zondag 18 oktober 2015

Pieken en dalen in elektratarieven

Door een opmerking van een lezer wijd ik even een berichtje aan piek en daltarief  van de kWh meter.

Ik had in mijn vorige woning piek en daltarief (en overigens ook een slimme meter die tweemaandelijks uitlas). Nu hebben we een ouderwetse draaischijf meter en (daardoor?) enkeltarief.Op de website van mijn huidige energieleverancier staat een rekentooltje om uit te rekenen of piek/dal tarief voordeliger is dan enkeltarief. Bij een verbruik van 2750 kWh en 45% piek en 55% daltarief  zouden we jaarlijks zelfs duurder uit zijn dan met enkeltarief. €0,17 maarliefst! :-)
Mogelijk dat andere energieleveranciers ook op een dergelijke manier een vergelijkende berekening kunnen maken.

Overigens heb ik besloten om, indien een slimme meter wordt aangeboden, deze te weigeren.
Dit i.v.m. de te plaatsen zonnepanelen zodat alleen aan het eind van het jaar het energieverschil verrekend hoeft te worden (salderen). Misschien heb ik het mis dat er geen nadeel is bij het hebben van een digitale meter maar liever neem ik het zekere voor het onzekere.
Daarnaast zouden de regels voor salderen nog wel eens kunnen wijzigen in de toekomst en het lijkt dat het hebben van een slimme meter dan wel eens nadelig zou kunnen zijn.

Deze week maar eens wat lange termijn plannen maken qua financiën etc.

Fijne zondag nog!

2 opmerkingen:

  1. Hier ook een oude draaiwerk maar wel een dubbele. T scheelt ons 20 euro ofzo op jaarbasis in ons voordeel. En dan plan ik niet eens alles na 21.00 uur. Als ik dat wel zou doen zou t verschil wat hoger zijn maar eigenlijk is t niet de moeite. Wat is dat nu per maand? Nog geen 2 euro voordeel. Denk dat wij eerdaags ook naar t enkel tarief gaan. Slimme meter hebben we hier geweigerd ook ivm misschien zonnepaneel over een tijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ok, dus ook de slimme meter geweigerd: goed zo!
    Maar hoezo zou je overgaan naar 't enkeltarief? Je geeft zelf aan dat het voor jullie nu een klein voordeeltje oplevert.

    BeantwoordenVerwijderen