vrijdag 24 juni 2016

Kabinetsplannen 2017


De eerste kabinetsplannen 2017 zijn bekend. Een opvallend lijstje, vooral door de onderwerpen die ontbreken. Over het eigen huis, de hypotheek, pensioen of zorgverzekering wordt niet gesproken. Wat ook opvalt: Klaas Knot (DNB) en Minister Dijsselbloem van Financiën spraken zich onlangs positief uit over maximaal 90% hypotheek. Maar minister Blok van Wonen zegt nu het tegenovergestelde. Het lijkt met name één ding te betekenen: de verkiezingstijd/-strijd 2017 is al begonnen.

Op de derde dinsdag in september is het Prinsjesdag. Het kabinet presenteert dan de begroting en de plannen voor 2017. Echter, in juni zijn de plannen vaak al bekend. Vervolgens kan er drie maanden lang, al dan niet gepland, informatie uit die begroting lekken naar de pers.

Van lekken is nu geen sprake. Wél heeft het kabinet al een paar dingen genoemd over de begrotingen van komend jaar. Met name positieve dingen: 400 miljoen op bezuinigingen in de langdurige zorg wordt teruggedraaid, asielkinderen en kinderen met een achterstand ontvangen voor 200 miljoen aan onderwijs, Defensie krijgt er 300 miljoen bij. Dat geldt ook voor politie en justitie. En een korting op de huurtoeslag gaat niet door.
Over maatregelen over de eigen portemonnee wordt bijna niet gesproken. Juist die maatregelen worden door de Nederlander op een weegschaal gelegd. Belastingen, hypotheek, een eigen huis, pensioen, zorgverzekeringen en vooral het meest heilige huisje: de hypotheekrenteaftrek, worden nu nog niet benoemd.En dat is zoals gezegd opvallend. De paar maatregelen die al bekend zijn gemaakt lijken vooral een politieke bedoeling te hebben. 

Op de maatregelen die bekend zijn gemaakt zullen weinig mensen negatief reageren. Bijna iedereen wil veiligheid, goede zorg en toegankelijk onderwijs. Met het bekendmaken hiervan lijkt het kabinet de Nederlander positief de zomer in te willen sturen.
Maatregelen die veel discussie oproepen, zijn nu bewust nog niet gepresenteerd. En ook in september zal dat type maatregelen mogelijk uitblijven. De discussie moet namelijk gevoerd worden kort vóór de verkiezingen: in januari tot en met maart. Dan komen de ‘zware’ onderwerpen aan bod: pensioen, hypotheek, zorg, immigratie etc.

Voor huizenkopers en -bezitters is deze ontwikkeling op korte termijn natuurlijk prettig. Geen grote ontwikkelingen rondom eigen huis en hypotheek betekent stabiliteit op de woningmarkt.

Alhoewel stabiliteit in Europa wel eens een knauw zou kunnen krijgen door het uit de E.U. stappen van Groot-Brittanië... (Brexit)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten