dinsdag 21 juni 2016

Schulden...

Voor het betalen van de vliegtickets en het huren van een camper in Nieuw-Zeeland was het even nodig rood te staan op de credit-card. "Nodig" omdat we onvoldoende spaargeld voorhanden hebben om alles ineens te betalen.

Om me heen hoor ik soms verhalen van hoe relatief kleine schulden als een molensteen kunnen gaan voelen. Een voorbeeld: een stel met kinderen koopt een huis en wil een NHG-hypotheek. De prijs van het huis is echter iets te hoog, dus om onder de NHG-grens te blijven wordt een apart krediet aangegaan. Later worden vanuit het krediet ook andere zaken gefinancierd zodat deze aangroeit.

Na een paar jaar gaat het stel uit elkaar: wat gebeurt er met het huis, de hypotheek en het krediet?
Spaargeld is er niet. Ellende op ellende.

Moraal van het verhaal:
1) zo min mogelijk schulden aangaan in je leven
2) je uitgaven en levensstijl daar op aanpassen (bijv.: keuze huis, auto)
3) je schulden z.s.m. aflossen! (of in elk geval deels)

Ik ga weer zorgen voor een spaarbuffer op de creditcard zodat we ten alle tijde in de zwarte cijfers blijven.

2 opmerkingen:

  1. "De prijs van het huis is echter iets te hoog, dus om onder de NHG-grens te blijven wordt een apart krediet aangegaan."
    Dat is gezien de NHG voorwaarden volgens mij niet mogelijk. De waarde van het huis is bepalend voor de NHG grens niet de hoogte van de hypotheek.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. OK, dat zal ik eens navragen bij de persoon in kwestie. Misschien dat het extra uitgaven betrof die niet in de hypotheek pastten.

    BeantwoordenVerwijderen