dinsdag 9 augustus 2016

Spaarboete?

Na de Rabobank bereidt ook ABN Amro haar klanten voor op een spaarboete; betalen voor je geld.

Je geld toevertrouwen aan een bank is geen stuiver meer waard. Sterker nog, sparen kan je zelfs geld gaan kosten. Zakelijke klanten van ABN Amro kregen vorige week een brief dat de voorwaarden van hun betaal- en spaarrekeningen worden gewijzigd. De reden: om negatieve rente mogelijk te maken.

Grote bedrijven betaalden al een kleine negatieve rente als ze zeer grote bedragen wilden onderbrengen bij de bank. De aanpassing van ABN geldt nu ook voor het kleinbedrijf. De bank vermeldt in de brief uitdrukkelijk dat de spaarrente nog niet onder de 0 % gezakt is, maar sluit niet uit dat dit in de toekomst wel gaat gebeuren.

'Zakelijk', zul je zeggen, 'dan hoef je daar als particuliere spaarder niets van merken'. Helaas. ABN Amro-topman Gerrit Zalm zei in april tegen mede bankiers dat hij zich zorgen maakt over negatieve spaarrente voor gewone klanten. Als spaarders een boete moeten betalen voor hun spaargeld, dan zullen sommigen hun vermogen in huis gaan bewaren. Met alle risico's van dien zoals verlies door brand en diefstal. Het aantal inbraken zou wel eens kunnen toenemen.

De Rabobank was begin 2015 al bezig met voorbereidingen om een negatieve spaarrente voor consumenten mogelijk te maken. De bank achtte de kans dat het ook werkelijk ging gebeuren toen 'verwaarloosbaar'. De spaarrente bij de bank bedroeg toen nog 0,9 %. Nu, anderhalf jaar later, beloont de Rabobank je nog maar met 0,4 % rente. We gaan steeds dichter naar de nul.

De directeur van DNB Klaas Knot is niet zo bang voor negatieve rentes. Althans, als ze behapbaar blijven. "Een kluis kost tenslotte ook geld", zei de bankdirecteur onlangs tegen RTL Nieuws. Een kluis is echter een eenmalige uitgave en sommige consumenten zullen "in een oude sok/matras" misschien wel letterlijk nemen.

Waar kun je nog heen met je spaargeld? Ik zeg: HYPOTHEEK AFLOSSEN!

Voor de volledigheid de voordelen van tussentijds extra aflossen:
1) Je maandlasten worden lager
2) Je kans op een restschuld bij verkoop wordt kleiner
3) Je bespaart op vermogensrendementsheffing
4) Je bank kan je een rentekorting geven (voor NHG hypotheken is die kans een stuk kleiner maar zoals je weet loopt mij strijd nog steeds)
5) Het allerbelangrijkste: Meer vrijheid! (Je zou minder kunnen gaan werken etc.)

Nadeel van tussentijds extra hypotheek aflossen:
1) Je stopt je geld in stenen. Je kunt het dus niet zomaar ergens anders aan uitgeven

Beperking:
1) Je kunt meestal maar een beperkt bedrag per jaar voor extra aflossing gebruiken.
Doorgaans tussen 10 en 20 % van je totale hypotheeksom maar bij het aflopen van de rentevastperiode kun je onbeperkt extra aflossen.

Een andere optie zou het extra opbouwen van pensioen zijn maar hoe dat in zijn werk gaat weet ik niet, iemand?

bron: www.wegwijs.nl

4 opmerkingen:

  1. Een probleem is, en dat hebben wij, is als je geld vast staat en je een enorme boete moet betalen wil je dit openbreken. Wij zitten dus vast aan het betalen van vermogensbelasting.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maar er zal bij jullie dan toch nooit sprake van een negatieve rente zijn? Het geld dat jullie vast hebben staan (een deposito?) heeft dan toch een hoge(re) en vaste rente neem ik aan?

      Verwijderen
  2. Dit is toch werkelijk ongelooflijk. De gewone belastinbetaler wordt nu voor de derde keer de klos door het slechte beleid van de banken. Eerst omdat banken gered moesten worden, daarbij lagere pensioenuitkering (waarschijnlijk binnenkort ook nog hogere premies betalen) en dan straks ook nog rente over je spaargeld betalen.
    Wij zullen zoveel mogelijk aflossen wat mogelijk is. Ik moet er maar niet teveel iver nadenken maar eigenlijk ben ik er heel boos over. Het enige dat de banken van de crisis hebben geleerd is dat ze overal mee weg kunnen komen. Jammer dat bankbestuurders hier niet net als in IJsland in de gevangenis zijn gezet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad, maar misschien dat het correcte IJslandse beleid nog eens een vervolg zal krijgen in andere landen.

      Verwijderen