maandag 31 juli 2017

40 jaar looptijd?

Er gaan stemmen op voor 40 jaar looptijd van de hypotheek. De huidige looptijd van een hypotheek bedraagt standaard 30 jaar. Dat was vanuit het verleden prettig, omdat veel mensen tussen hun 30e en 35e een eigen huis kochten. Ze werkten dan tot ze 65 jaar waren, waardoor ze net voor het pensioen hun hypotheek konden afbetalen. Inmiddels liggen de verhoudingen heel anders, maar staat de 30 jaar nog als een huis.

Lagere maandlasten dankzij langere looptijd


Volgens onder andere Gert Vasse is de looptijd van 30 jaar volledig achterhaald. Hij is directeur van fintech- en consultancybedrijf Yellowtail. Hij pleit voor een looptijd van 40 jaar. “Iemand van 25 jaar die zijn eerste huis koopt en misschien wel tot zijn 70ste moet werken, zou een looptijd van 40 jaar prima passen”, zegt Vasse. Het grote voordeel daarvan zou zijn dat de maandlasten omlaag kunnen, omdat er meer tijd is om de hypotheek af te lossen. Sinds het verplicht is geworden om nieuwe hypotheken in maximaal 30 jaar af te lossen zijn de maandlasten immers flink opgelopen. (Dat lijkt me een wenselijke ontwikkeling!)
Door de looptijd uit te smeren over 40 jaar kunnen de maandlasten weer wat omlaag, waardoor meer mensen de kans krijgen om een eigen woning te kopen.

Langer werken met een langere looptijd


Nu de huidige generatie waarschijnlijk tot de leeftijd van 70 moet doorwerken is het zelfs bij een eerste hypotheek bij 30 jaar nog geen probleem om een looptijd van 40 jaar te hanteren. Het hele werkzame leven is dan beschikbaar om de betalingen voor de hypotheek te doen. Volgens onder andere Vasse wordt het tijd dat we de hypotheken weer aanpassen aan de manier waarop we werkzaam zijn. De 30 jaar is nog een restant van een periode waarin de carrière van de werkende man of vrouw er heel anders uitzag dan nu het geval is. (bron)

Voor ons zou dit niet direct uitmaken omdat we toch, hoe dan ook, zo snel mogelijk van onze hypotheek af zouden zijn. Voor anderen zou dit kunnen betekenen dat ze juist een duurder huis gaan kopen en alsnog op dezelfde maandlasten als nu uit zouden komen. Of de huizenmarkt krijgt hierdoor een (onbedoelde?) boost waardoor de prijzen gaan stijgen.

Hoe dan ook, een interessant gegeven maar er vanuit gaan dat alle andere variabelen gelijk blijven lijkt me nogal naïef. Overigens zie ik hier een bericht (5 jaar oud) waaruit blijkt dat er al een Argenta hypotheek bestaat met een looptijd van 40 jaar.

2 opmerkingen:

 1. lijkt mij een slechte zaak, er zijn weinig mensen van 25 die een huis kunnen kopen trouwens.
  En wie woont 40 jaar in een huis?
  Er verandert zoveel,en dan 40 jaar dezelfde hypotheek?
  wij lossen ook liever sneller af trouwens

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waar zal ik beginnen?
  1) Wanneer je moet afbetalen in 40 jaar in vergelijking tot 30 jaar zijn je maandlasten dus lager. Dit zou het voor meer 25-jarigen mogelijk maken om een huis te kopen.
  2) De persioenleeftijd is, zoals gezegd, al lang geen 65 jaar meer. Dus een 29-jarige die een huis koopt krijgt wellicht pas op zijn 69e pensioen.
  3) Wie zegt dat je 40 jaar in hetzelfde huis zou moeten blijven wonen? Een hypotheek is soms mee te verhuizen. (Wel goed opletten bij afsluiten, voor evt. aanvullende voorwaarden.)

  :-) versneld aflossen zou ik sowieso doen, ook met 40 jaar looptijd.

  BeantwoordenVerwijderen