dinsdag 18 juli 2017

Van een lineaire hypotheek een annuïtaire maken.

Nou, qua formule-1 voorspellingen zat ik er dit keer aardig goed bij. Alleen was een podiumplaats voor Max toch net te ver gegrepen. Nou goed, over 2 weken de Grand Prix in Boedapest, een baan zonder echte rechte stukken. Ik acht Red Bull daar wel kansrijk.

Extra aflossingen


Zoals gezegd lossen we maandelijks een vast bedrag af op onze lineaire hypotheek. Hierdoor dalen zowel het aflossingsbedrag als de rente. Wanneer deze bespaarde euro's dan ook weer gebruikt worden om extra af te lossen krijg je een sneeuwbaleffect.

We hebben de vaste maandelijkse extra aflossing verhoogd van €300 naar €320. Ook was er deze maand nog geld over voor een incidentele extra aflossing van €600 !

Wanneer je de extra aflossing steeds zo aanpast dat de totale maandelijkse afschrijving constant blijft voelt het een beetje als een annuïtaire hypotheek. Uiteraard wel eentje waar je veel eerder van je schuld af bent en waarbij je veel minder rente betaald hebt!

Sparen / grote uitgaven

We realiseren ons dat we in een luxe positie zitten: we kunnen extra aflossen en sparen.
Deels hebben we hiervoor zelf gezorgd door niet een te duur huis met een te hoge hypotheek te nemen. De spaarbuffer is op het gewenste peil en da's mooi want over 1 a 2 maanden worden alle ramen en kozijnen op de eerste verdieping vervangen. 
Een investering in:
 • woongenot van onszelf,
 • waardevermeerdering van het huis
 • duurzaamheid en
 • besparen op de energierekening.
Ik het kader van besparen op de energierekening kijken we ook nog naar spouwmuurisolatie.
Oh, daar zou ik in de vakantie vaart achter zetten (en ook subsidie aanvragen!).

Ik moet gaan!


3 opmerkingen:

 1. Ja, onze Max heeft het goed gedaan. En alle pijlers zijn nu gericht op de komende twee wedstrijden. Daar zitten onze kansen in.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hebben jullie ook een deel lineair en een deel annuitair? Waarom zou je dan kiezen voor extra aflossingen op de lineaire? Wij hebben juist het idee dat de lineaire netto alleen maar lager wordt i.t.t. de annuitaire.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, 100% lineaire hypotheek.
   En wat je stelt is inderdaad correct.

   Verwijderen