woensdag 11 oktober 2017

Aflossingen okt en nov

Waar ging deze BLOG ook alweer over? Oh, ja: de hypotheek en het aflossen ervan!

Deze maand is er €326 extra afgelost, komende maand zal dat €330 zijn.

Hiermee blijft het maandbedrag vrijwel constant: rente + aflossing + extra aflossing komt maandelijks in de buurt van €1110,-. De extra aflossing schroeven we dus elke maand een paar euro op zodat er een sneeuwbaleffect optreedt.

De reden dat we niet nog heftiger aan het aflossen zijn is dat eerst onze spaarbuffer echt aangevuld moet worden. In de spaarbuffer willen we in ieder geval voldoende geld hebben zitten om de volgende posten af te kunnen dekken:

a) onze eigen risico's qua zorgverzekering
b) de vervangingswaardes van de auto's
c) onderhoudskosten huis.

Dit zou neerkomen op ca. €15.000,- en dat zit er momenteel nog (lang) niet in.
Maandelijks gaat er een vast bedrag naar de "spaarrekening" en ook alle extra's / financiële meevallers. Of toch in elk geval voor het grootste deel.

Verder nog wat leesvoer over de aanpassingen van de HRA.

En over aflossingsvrije hypotheken en de potentiële problemen die er kunnen ontstaan. Eerlijk gezegd heb ik geen medelijden met mensen die "vergeten" dat een hypotheek een lening is die op enig moment afgelost moet worden en onvoldoende financiële planningen maken.


4 opmerkingen:

 1. Goed bezig met de aflossingen en ook verstandig om de buffer eerst verder aan te vullen. Wij proberen ook beide parallel te doen maar meestal lijdt de buffer er onder.. :)
  met je laatste opmerking ben ik het ook eens trouwens..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie bedragen die jullie per maand aflossen. In 3 jaar tijd toch al zo'n € 34.000 zie ik. Dat is toch elk jaar een ruime € 11.000. De prio voor de buffer is een verstandige, je weet nooit wat er in de tussentijd gebeurd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel. Ik hoop dat we dit gemiddelde kunnen vasthouden en langzaam wat kunnen opkrikken. Jouw blog lees ook lekker weg: Ik zal hem zo toevoegen aan mijn leeslijst. Wellicht dat je dit blog aan jouw leeslijst wilt toevoegen? Alvast bedankt!

   Verwijderen
 3. Wij hebben 140k aflossingsvrij. Dat kunnen we niet bij elkaar sparen de komende 24 jaar. We moeten tegen die tijd een nieuwe hypotheek of t huis verkopen. Vindt t knap dat anderen wel ieder jaar kunnen aflossen. Wellicht dat wij ooit nog een erfenis krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen