woensdag 15 november 2017

Hypotheek verlengen?

Zes op de tien huizenbezitters verlengt de hypotheek bij de eigen bank. Vaak zonder goedkopere alternatieven te onderzoeken. Als je rentevaste periode erop zit, staat het je echter vrij om je hypotheek bij een andere geldverstrekker onder te brengen. Elk jaar loopt bij 14% van de woningeigenaren de rentevaste periode af. Volgens het softwarebedrijf Nationale Hypotheekbond zijn dat jaarlijks zo'n 470.000 mensen met een koophuis. Een meerderheid  van hen (60% dus) blijft bij dezelfde hypotheekverstrekker.

Hoe groot is het verschil en waarom stappen niet meer mensen over?


Het softwarebedrijf schat dat mensen gemiddeld 0,5% goedkoper uit kunnen zijn dan het aanbod van hun eigen bank. Hoeveel scheelt dat?
Mensen die nu hun rentevaste periode verlengen, profiteren waarschijnlijk al van een flinke verlaging van hun hypotheekrente. In november 2007 bedroeg de gemiddelde 10 jaar vaste hypotheekrente ruim 5%. Als dezelfde bank nu een voorstel doet, levert dat in veel gevallen dus al een fikse besparing op zonder dat je daar iets voor hoeft te doen.

Er zijn overigens ook redenen te bedenken om bij dezelfde hypotheekverstrekker te blijven. Volledige tevredenheid over je bank is bijvoorbeeld ook iets waard. Je hoeft bovendien geen nieuwe kosten te maken voor het oversluiten van je hypotheek als je niet naar een andere aanbieder vertrekt.
Volgens de Nationale Hypotheekbond laten jaarlijks honderdduizenden mensen zo wel veel geld liggen.
Deze kosten maak je als je je hypotheek oversluit:

  • Taxatiekosten
  • Afsluitkosten
  • Advieskosten
  • Notariskosten

De exacte kosten voor het oversluiten van een hypotheek aan het einde van een rentevaste periode zijn verschillend. Alle kosten die je maakt voor het oversluiten zijn echter fiscaal aftrekbaar.
Het renteverschil hoeft dus niet heel groot te zijn voordat je er al voordeel uit kunt halen.

Waar moet je nog meer op letten?

Je huidige bank moet uiterlijk 3 maanden voor het aflopen van je rentevaste periode een nieuw aanbod doen. Is je huis meer waard geworden en/of heb je sinds het afsluiten flink afgelost op je hypotheek? Je LTV is dan gedaald en kan het zijn dat je in een lagere risicoklasse valt.
Dat is (meestal) alleen relevant voor non-NHG hypotheken.

Als je in een lagere risicoklasse valt met je hypotheek kan je hypotheekrente omlaag. Je bank moet dat meenemen in het nieuwe renteaanbod.
Sommige hypotheekverstrekkers bieden tegenwoordig hypotheken met looptijdrente aan.
Dan wordt de rente automatisch aangepast naarmate er meer wordt afgelost.

bron: https://www.wegwijs.nl

5 opmerkingen:

  1. Interessant artikel. Binnenkort gaan wij de onderliggende lening van de familiebank vastzetten, nu is dat nog een variabele lening. Helaas kan dat niet zomaar naar een andere aanbieder aangezien er geen onderliggen pand als tegenwaarde meer is op papier.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Toen ik het artikel in de media las verbaasde ik mij over het percentage 'zittenblijvers'. Je zou toch zeggen dat men om zich heen gaat kijken.
    Maar ik denk dat je gelijk hebt, dat het veel lagere rente aanbod al interessant genoeg klinkt voor veel mensen.

    Overigens mis ik nog wel een kostenpost in jouw rijtje, namelijk de notariskosten. Bij oversluiten moet de hypotheekakte uit- en de nieuwe ingeschreven worden. Ook deze kosten mag je fiscaal aftrekken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zou ik ook denken, maar ja.

      Inderdaad, bedankt! Ik heb het aangepast.

      Verwijderen
  3. Ik heb mijn (leven)hypotheek versneld afgelost (zeer ruim voor de looptijd van 30 jaar). Op dit moment is men nog bezig om de laatste zaken bij de bank te verwerken en de laatste maand te verwerken. Ik wacht nog op het signaal van de bank dat alles rond is. Ik zou nog dit jaar mijn hypotheek door de (goedkoopste) notaris (ergens in Nederland) kunnen laten uitschrijven. Ik heb geen verhuisplannen en verbouwplannen kunnen makkelijk van mijn liquide middelen worden betaald. Mijn gevoel zegt dat ik graag de uitschrijving ook dit jaar door de notaris wil laten doen (dan is het nog aftrekbaar en volgend jaar heb ik niets meer om af te trekken. Nu weet ik dat het niet officieel verplicht is om de hypotheek te laten uitschrijven.

    Wat zouden redenen kunnen zijn om de hypotheekinschrijving toch aan te houden? Ik weet dat in bepaalde gevallen je hem zou kunnen gebruiken om een nieuwe hypotheek af te sluiten bij de zelfde hypotheekverstrekker. Een hypotheekinschrijving geeft wellicht wat minder informatie prijs over het vermogen van de persoon welke op een bepaald adres woont (aangezien er geen hypotheek inschrijving op een adres rust en dat is geloof ik na te gaan bij het kadaster). Welke ideeen hebben jullie hier over?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Eh....allereerst proficiat dat jullie je hypotheek helemaal afgelost hebben!

    Ik had geen idee dat het überhaupt mogelijk is een hypotheekinschrijving in stand te houden na aflossing van de hypotheek. Het lijkt me eigenlijk niet echt een issue (maar misschien mis ik iets)
    Verder heb ik er niet zoveel ideeën over dan wat je al gezegd hebt: potentieel voordeel: een nieuwe hypotheek afsluiten gaan misschien makkelijker (en alleen relevant als je duurder wilt gaan wonen dan je afgeloste woning)
    potentieel nadeel: iemand die in het kadaster kijkt kan zien dat er geen hypotheek op de woning rust. Tja, ik zou dit niet echt iets vinden om je druk over te maken hoor. Alles bij elkaar vind ik het een non issue. (No offence.)

    BeantwoordenVerwijderen