In het kort: de bewoners zijn vaak mensen met een hang naar duurzaamheid, die zelfvoorzienend willen zijn en willen consuminderen (hier 10 tips om te consuminderen).
Microwoningen
Toen ik de titel van dit artikel las: "Waarom wonen op 30 vierkante meter steeds populairder wordt" dacht ik dat het over tiny houses zou gaan. Het blijkt echter dat met de term microwoningen een ander verschijnsel bedoeld wordt.
In de vier grote steden en studentensteden zijn steeds meer microwoningen te vinden. Deze appartementen van 20 tot 50 vierkante meter huisvesten vooral net afgestudeerden en starters op de woningmarkt. Waarom kiezen mensen voor wonen op zo’n klein oppervlak?
Volgens Bart Dopper van Stec Groep, een vastgoedonderzoeksbureau dat voor het Rijk onderzoek heeft gedaan naar klein wonen, is er sprake van een trendbreuk in de grootte van nieuwbouwwoningen. "Die is de afgelopen jaren steeds kleiner geworden. Dat komt doordat er steeds meer kleine huishoudens zijn en mensen bovendien liever in de stad wonen."
"Ook heeft het te maken met flexibilisering: mensen wisselen vaker van baan. Bovendien blijven mensen langer alleen wonen. In de steden waar de druk op de woningmarkt groot is, sluiten ze dan een compromis. Ze kiezen voor een kleinere, betaalbare woning, maar dan wel een met goede omgevingscomponenten", stelt Dopper.
Een microwoning is dus iets anders dan een tiny house. Een tiny house vind je meestal buiten de stad. Micro-appartementen zijn juist te vinden op locaties in de buurt van stadscentra. De keuze hiervoor wordt eerder gemaakt uit praktische overwegingen.
Microwoningen in Japan
Dat het allemaal nog veel kleiner kan is te zien in dit filmpje over hoe het er in Japan aan toegaat.
Overigens: verschrikkelijk hinderlijk dat sommige landen in 2018 nog steeds weigeren het metrieke stelsel te gebruiken!
Een inch is 2,54 cm en hier een omrekentool voor square feet naar vierkante meters.
Hoe dan ook: appartementen kleiner dan 10 m2 zijn in Tokyo geen uitzondering! Die van Emma is slechts 8 m2.....wauw.
Als je daarin woont gaat consuminderen grotendeels vanzelf omdat
A) er is geen plek voor veel spullen,
B) zeer lage stookkosten en
C) zeer lage kosten voor elektriciteit.
Demografisch gezien is Japan het westerse land dat aan kop gaat qua bevolkingskrimp en vergrijzing.
Dit artikel beschrijft de problemen die deze voorspelling met zich meebrengen en het kennelijke onvermogen of onwil van de politieke leiding om dit werkelijk aan te pakken. Het lijkt dus op struisvogelpolitiek. Ik ben erg benieuwd welke effecten de bevolkingskrimp en vergrijzing gaan hebben op het dagelijks leven en de economie in dat land.
Tenslotte: Hier vind je gedetailleerde gegevens over de demografie en vergrijzing van Japan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten