zaterdag 19 mei 2018

Hypotheeknieuws!

Na de eerste aardbei hebben vogels uit de buurt zich tegoed gedaan aan nummer 2, 3 en 4. Ik verdenk de merels... Nummer 5 is bijna rijp en hoop ik vandaag te proeven.

Ik heb even geen zin verder wat te melden over persoonlijke zaken. Wel voor u op een rijtje wat hypotheeknieuws:

Tulp Hypotheken gaat van start


Na lang wachten gaat de nieuwe hypotheekverstrekker Tulp Hypotheken alsnog van start. Sinds 15 mei is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten via Tulp Hypotheken.
Tulp Hypotheken probeert zich op de markt te onderscheiden van concurrenten door automatisch de rente te verlagen indien mogelijk indien er meer van de hypotheek wordt afgelost.
Tulp Hypotheken biedt de volgende hypotheekvormen aan: annuïtair, lineair en overbrugging. Ook mag de klant jaarlijks 25% van de hoofdsom van de hypotheek boetevrij aflossen.

Doelgroep


De nieuwe hypotheekverstrekker richt zicht voornamelijk op starters, doorstromers en oversluiters. De de hypotheekverstrekker verstrekt géén hypotheek indien er sprake is van een negatieve registratie bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Als minimuminkomen wordt er een jaarinkomen van minimaal € 15.000,- gevraagd.

Eisen aan de hypotheek


De hypotheek moet verder voldoen aan de volgende eisen: minimum hypotheekbedrag € 70.000,-, tot een maximum van € 750.000,- en een "loan to value" van maximaal 100% van de getaxeerde marktwaarde van de woning. Tulp Hypotheken biedt rentevasteperioden aan van 5, 10, 15, 20, 25 en 30 jaar.
Voor elke hypotheek die is afgesloten, doneert Tulp Hypotheken een bedrag aan Habitat for Humanity. Zodat zij een huis kunnen bouwen voor mensen die het nodig hebben.


Starter vertrouwt voor hypotheek op financieel adviseur


Een huis is de grootste aankoop van je leven. Ruim 90% van de starters wil daarom onafhankelijk advies van een hypotheekadviseur.

Jonge twintigers die voor het eerst een huis kopen, vertrouwen voor hun hypotheek in overgrote meerderheid op een onafhankelijk hypotheekadviseur. Zo'n 92% van de jongeren wil zelf 'in control' zijn over hun hypotheek, maar voor het afsluiten wil 86% wel de begeleiding van een professional. Dat blijkt uit een onderzoek van een grote hypotheekketen.
Een hypotheek afsluiten is een ingrijpende financiële gebeurtenis. Dat vereist enige voorzichtigheid. Hypotheekrentes vergelijken is niet ingewikkeld, maar de hypotheekvoorwaarden begrijpen en de consequenties ervan doorzien, is niet altijd eenvoudig. De hypotheekketen signaleert dat starters veel voorwerk doen, maar wel de check willen van een hypotheekadviseur.

Voordeel 'execution only' hypotheek verwaarloosbaar


Het is tegenwoordig mogelijk om helemaal zonder hulp van een hypotheekadviseur een hypotheek af te sluiten. Je moet dan wel een competentietest doen om aan te tonen dat je de begrippen snapt die in de hypotheekakte staan. Slaag je, dan staat niets je in de weg om adviesloos een hypotheek te sluiten.
Is het ook voordelig? Onderzoeksbureau MoneyView concludeerde vorig jaar dat het financieel voordeel van een zogeheten 'execution only' hypotheek verwaarloosbaar is. Als je zelf online een hypotheek sluit, betaal je nog steeds afsluitkosten. Bovendien is het aanbod veel kleiner dan bij een adviseur. Het voordeel dat je behaalt bij het afsluiten, wordt gedurende de looptijd bijna helemaal teniet gedaan.

Hulp bij complexe hypotheekzaken


Een hypotheek zonder advies hoeft overigens niet altijd een slecht idee te zijn. Dat geldt vooral als er geen bijzonderheden zijn in je persoonlijke situatie die invloed hebben op je hypotheek. Bijvoorbeeld als je een aanvraag kunt doen met twee vaste arbeidscontracten, geen (studie)schulden en zonder dat je eerder een huis in bezit hebt gehad.
Zijn er wel zaken die je hypotheekaanvraag complex maken? Dan is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. De gevolgen van een verkeerde keuze wegen bij een financiële beslissing als een hypotheek nu eenmaal zwaarder dan een nieuw paar schoenen.


Startershypotheek af te lossen in 40 jaar


Een hypotheek specifiek voor starters, met een aflostermijn van 40 jaar in plaats van 30. Hoe werkt dat precies en wat heb je eraan bij het kopen van je eerste huis?

De ene huizenkoper is de andere niet. Zo heb je als starter andere wensen en mogelijkheden dan een koper die al zijn derde huis toe is. Met de verschillen in persoonlijke situatie houden hypotheekbanken nog beperkt rekening. Daar komt langzamerhand verandering in. Bijvoorbeeld met een startershypotheek die je in 40 jaar kunt aflossen.
Tot nu toe is het de standaard om een hypotheek in maximaal 30  jaar af te lossen. Nieuw is de mogelijkheid voor starters om te kiezen voor een aflosperiode van 40 jaar.

Voordeel hypotheek aflossen in 40 jaar


Voor starters valt het financieren van een woning niet mee in de huidige woningmarkt. Nog aan het begin van een carrière zijn de inkomsten relatief laag terwijl er wel steeds meer betaald moet worden voor het gemiddelde huis.
Het voordeel van aflossen in 40 jaar is dat je langer de tijd hebt om jouw hypotheekschuld terug te betalen. Het bedrag dat je per maand betaalt aan hypotheeklasten ligt hierdoor lager. Het is overigens niet zo dat je maximaal mogelijke hypotheek omhoog gaat en je meer kunt lenen. Dat blijft gelijk, alleen het aflostermijn wijzigt.

Hoe werkt deze hypotheek?


In de praktijk bestaat de hypotheek uit twee delen. Het ene deel heeft de standaard looptijd van 30 jaar. Het tweede deel dien je in uiterlijk 40 jaar af te lossen, hierbij geldt geen hypotheekrenteaftrek. In feite gaat het dus om een hypotheek met daarin een aanvullende lening verwerkt die het verlengen van de aflosperiode mogelijk maakt.

Langer hypotheekrente betalen


Dat je meer tijd hebt voor terugbetalen van je hypotheekschuld heeft niet alleen voordelen. Je doet er langer over om de hele hypotheekschuld te voldoen. Ook de periode waarin je rente betaalt is hierdoor langer. Per saldo heb je dan ook aan het eind van de looptijd meer kosten gemaakt dan bij een hypotheek met een aflosperiode van 30 jaar.

Extra aflossen of switchen naar 30 jaar


Stel je hebt enkele jaren na het afsluiten van de startershypotheek extra financiële ruimte. Bijvoorbeeld na promotie op je werk. Dan kan je ervoor kiezen extra af te lossen op de hypotheek. Je hypotheekschuld waarover de bank hypotheekrente rekent wordt hierdoor kleiner. Positief dus voor je maandelijkse rentelasten.
Ook kan je tijdens de looptijd van de hypotheek alsnog switchen naar het aflossen binnen 30 in plaats van 40 jaar. Aangezien je dan in minder maanden je hypotheek aflost, kunnen de maandlasten in die situatie fors stijgen.

bronnen: https://hypotheekberekenen.nl/nieuws en https://www.wegwijs.nl/categories/hypotheken

1 opmerking:

  1. Ik had het allemaal gelezen, maar bedankt om het allemaal nogmaals op een rijtje te zetten..

    BeantwoordenVerwijderen